Tako je i ja vidim, uključuje sve proprietary drivere za hardver, ima desktop environment pod kontrolom kompanije tako da ne ovisi o hirovima upstreama, Software Center sa open source i proprietary aplikacijama koje se lako updateaju (snap i flatpak to mogu izvesti), da je uključen live kernel patching kao što to ima Ubuntu 16.04 LTS (do tri računala je besplatno), da postoji Q&A a ne da se updateovi šalju sa malo ili ništa testiranja i da ima rollback cijelog sustava, kada se radi veća nadogradnja tipa kernel/X.org/Wayland/desktop environment da napravi restore point na koji se može revertati u slučaju da nešto nije u redu, automatski backupovi System Settingsa i fileova na cloud ako to korisnik želi, tako da prilikom reinstalacije može se povući postavke i fileove sa clouda ako korisnik želi, može i opcija offline backupa navedenog na druge diskove. Ja bi platio za to, e sada koju bi opciju imali to je pitanje, da li one time kupovina kao Windowsi, da li godišnja pretplata ili kao OSX gdje Apple daje softversku i hardversku podršku 5 g od izlaska svojih uređaja.shrike je napisao/la:
Slažem se. Naravno, ovisi isto sve o tome što bi takva komercijalna linux distra konkretno nudila i za koju cijenu. Recimo, osobno bih očekivao ispolirani DE i da distra uključuje sve drivere (free, FOSS ili propriatery) kako bi instalacija i incijalno iskustvo bili što bolji/lakši.
Godišnja pretplata mi se čini kao najrealnija opcija i kao najprofitabilnija za kompaniju koja bi prodavala takav Linux. Kada bi krenuo certificirani hardver sa predinstaliranim takvim Linuxom onda bi mogao i Appleov model da je "free" 5 g od izlaska toga modela kojega si kupio, a ako hoćeš i nakon 5 g koristiti isto računalo onda plaćaš godišnju pretplatu. Tako bi imao motiva za kupovinu takvog certificiranog hardvera jer bi imao 100% garanciju da će sve raditi kako treba i 5 g besplatne podrške. Takva kompanija ne bi imala zaradu kao Apple od mobilnih uređaja, a puno ni od Software Centera pa je 5 g vjerojatno previše besplatne podrške, 3 meni djeluje realnije a opet sasvim ok.