Kul stvari koje nađemo na internetima

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

NoMaam
Spol: M

Re: Kul stvari koje nađemo na internetima

Post Postao/la NoMaam »

Jeremija je napisao/la:Bertone što će ti dva upaljača i dvije pepeljare :D :D.
Vjerojatno sa jednim pali laptop :hihi :hihi a sa drugim cigare :-D :-D .
Ne znam dali ja opet ćoravim ali vidim samo jednu pepeljaru :zvizdi

Pozz
Ok i što sad?
Jeremija

Post Postao/la Jeremija »

NoMaam je napisao/la:
Jeremija je napisao/la:Bertone što će ti dva upaljača i dvije pepeljare :D :D.
Vjerojatno sa jednim pali laptop :hihi :hihi a sa drugim cigare :-D :-D .
Ne znam dali ja opet ćoravim ali vidim samo jednu pepeljaru :zvizdi

Pozz
Izgleda da meni trebaju nove pepeljare :\
Tko živi u nadi umire u gov....
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Jeremija je napisao/la:Bertone što će ti dva upaljača i dvije pepeljare :D :D
U jednom ima plina, a drugi kreše :lulz
Jeremija je napisao/la:Koji hardver planiraš ubaciti u laptop? Sigurno nešto dobro.
Nemam zapravo ni što pretjerano raditi na njemu, kućište laptopa je u savršeno očuvanom stanju, ekran je HD+ vez ikakvih grešaka, CPU je i5 što mi je dovoljno (možda danas-sutra ubacim neki i7 HQ CPU, ako uleti prilika), 8 GB RAM-a je već ugrađeno (iako imam i kit od 16 GB pa ako bude radio možda stavim njega), 3G modem je već pripremljen, originalni disk će biti zamijenjen Intel 1500 Pro SSD-om od 240 GB (već pripremljeno) , HR tipkovnica je već na putu, hlađenje je bešumno do oko 3000 rpm nakon čega se jedva čuje (više šum zraka koji prolazi kroz hladnjak nego buka ventilatora) iako po prijašnjem T420 ne znam što mu moram raditi da ode preko 2000 rpm, treba nabaviti još par ladica za diskove koje idu umjesto optike, USB 3,0 exprescard... zapravo sve se svodi na to da moram raskopati laptop do zadnjeg šarafa, sve počistiti, promijeniti termalnu pastu na CPU-u i onda sve sklopiti... e da, i kako je ovaj SSD od 7 mm, planiram napraviti 1,3-1,4 mm debeli pasivni hladnjak za SSD :zvizdi

EDIT:
E da, treba još naručiti novu 9 cell bateriju pa da sam 7-9 sati miran, ako sam bez struje :-D
Planirani OS je LinuxMint 18.1 Cinnamon ili Ubuntu 16.04.1 (a ako poludim, onda će ići Arch+Xfce)
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Cooleech
Moderator

Post Postao/la Cooleech »

Poludi, berta, poludi! ;)
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
Jeremija

bertone je napisao/la:
Jeremija je napisao/la:Koji hardver planiraš ubaciti u laptop? Sigurno nešto dobro.
Nemam zapravo ni što pretjerano raditi na njemu, kućište laptopa je u savršeno očuvanom stanju, ekran je HD+ vez ikakvih grešaka, CPU je i5 što mi je dovoljno (možda danas-sutra ubacim neki i7 HQ CPU, ako uleti prilika), 8 GB RAM-a je već ugrađeno (iako imam i kit od 16 GB pa ako bude radio možda stavim njega), 3G modem je već pripremljen, originalni disk će biti zamijenjen Intel 1500 Pro SSD-om od 240 GB (već pripremljeno) , HR tipkovnica je već na putu, hlađenje je bešumno do oko 3000 rpm nakon čega se jedva čuje (više šum zraka koji prolazi kroz hladnjak nego buka ventilatora) iako po prijašnjem T420 ne znam što mu moram raditi da ode preko 2000 rpm, treba nabaviti još par ladica za diskove koje idu umjesto optike, USB 3,0 exprescard... zapravo sve se svodi na to da moram raskopati laptop do zadnjeg šarafa, sve počistiti, promijeniti termalnu pastu na CPU-u i onda sve sklopiti... e da, i kako je ovaj SSD od 7 mm, planiram napraviti 1,3-1,4 mm debeli pasivni hladnjak za SSD :zvizdi

EDIT:
E da, treba još naručiti novu 9 cell bateriju pa da sam 7-9 sati miran, ako sam bez struje :-D
Planirani OS je LinuxMint 18.1 Cinnamon ili Ubuntu 16.04.1 (a ako poludim, onda će ići Arch+Xfce)
Ufff dobra mašina.

A hladnjak za SSD? Na koliko stupnjeva skače temp.? Kod mene u kućištu je SSD topliji od ostalih diskova, cca. 45 stupnjeva.
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

Jeremija je napisao/la:Ufff dobra mašina.

A hladnjak za SSD? Na koliko stupnjeva skače temp.? Kod mene u kućištu je SSD topliji od ostalih diskova, cca. 45 stupnjeva.
SSD topliji od HDDa? Meni su SSD i HDD u laptopu otprilike iste topline, kada tu i tamo provjeravam temperature SSD je i koji stupanj hladniji od HDDa.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Jeremija je napisao/la: A hladnjak za SSD? Na koliko stupnjeva skače temp.? Kod mene u kućištu je SSD topliji od ostalih diskova, cca. 45 stupnjeva.
Pa dok sam imao T430 u njemu je bio isti takav SSD i temperature su bile 47-48° C no T430 ima utor baš za 7 mm diskove, pa ima i manje (nema) mjesta oko njega.

U T420 idu 9,5 mm diskovi (ili 7 mm sa drugim rubber railom) pa kad već ima mjesta zašto ne iskoristiti za neki mod hlađenja, a i par stupnjeva manje mu neće smetati :)
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

47-48? :sokiran Gledam sada kod sebe SSD i HDD na laptopu i 34 C je HDD, SSD je 31 C u sobi koja se grije. Vrti se browser, Skype, Viber i mp3. Nisam nikad obraćao previše pažnje na temperature diskova, sada tek vidim da su kod mene hladni u usporedbi sa ovim navedenim temperaturama. Veće dimenzije kućišta vjerojatno pomažu nižoj temperaturi.
Jeremija

JH-IM je napisao/la:47-48? :sokiran Gledam sada kod sebe SSD i HDD na laptopu i 34 C je HDD, SSD je 31 C u sobi koja se grije. Vrti se browser, Skype, Viber i mp3. Nisam nikad obraćao previše pažnje na temperature diskova, sada tek vidim da su kod mene hladni u usporedbi sa ovim navedenim temperaturama. Veće dimenzije kućišta vjerojatno pomažu nižoj temperaturi.
Baš su ti diskovi hladni :hmm , čuvaj ih od propuha da se ne nahlade :-D
Pa ne znam do čega je, ali evo sada sam provjerio temperaturu, i slična je bilo ljeto ili zima. Prostorija se grije, u peći ugodno pucketaju cerova i bagremova drva, a ja na bolovanju radi viroze odmaram :kava
SSD je trenutno na 48 stupnjeva C, a HDDovi su 43 i 42 C.
Ventilator na procesoru sam naredio da se brže vrti kada temperatura naraste na 40 stupnjeva, i to se događa tek kod nekih naprezanja. Npr. pri otvaranju nekih programa ili skrolanja u browseru. Što znači da temperatura u kućištu nije visoka. A u kućištu, SSD se nalazi na ladici ispod HDDova. Što bi značilo i niža temperatura u kućištu i veća prozračnost za SSD, nego za naslagane HDDove ispod pržilice. I još je SSD skoro na samom otvoru za zrak :hmm

Čudi me da su ti dijelovi tako hladniji, a još u laptopu. Valjda ovisi i o proizvođaću, kvaliteti kućišta i prozračnosti. A procesor na kojoj je temperaturi?

@Bertone dobra ideja za hladnjak, mogao bih i ja zašarafiti neki lim ispod SSDa :thmb-up
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

Jeremija je napisao/la:Baš su ti diskovi hladni :hmm , čuvaj ih od propuha da se ne nahlade :-D
Pa ne znam do čega je, ali evo sada sam provjerio temperaturu, i slična je bilo ljeto ili zima. Prostorija se grije, u peći ugodno pucketaju cerova i bagremova drva, a ja na bolovanju radi viroze odmaram :kava
SSD je trenutno na 48 stupnjeva C, a HDDovi su 43 i 42 C.
Ventilator na procesoru sam naredio da se brže vrti kada temperatura naraste na 40 stupnjeva, i to se događa tek kod nekih naprezanja. Npr. pri otvaranju nekih programa ili skrolanja u browseru. Što znači da temperatura u kućištu nije visoka. A u kućištu, SSD se nalazi na ladici ispod HDDova. Što bi značilo i niža temperatura u kućištu i veća prozračnost za SSD, nego za naslagane HDDove ispod pržilice. I još je SSD skoro na samom otvoru za zrak :hmm

Čudi me da su ti dijelovi tako hladniji, a još u laptopu. Valjda ovisi i o proizvođaću, kvaliteti kućišta i prozračnosti. A procesor na kojoj je temperaturi?

@Bertone dobra ideja za hladnjak, mogao bih i ja zašarafiti neki lim ispod SSDa :thmb-up
Procesor na spomenutom workloadu je 38-42 C.
Odgovori