Uz Debian 13 Trixie dolazi standardan uredski paket LibreOffice 25.2, podržan u Debianovim Stable repozitorijima i otamo i preuzet.
Međutim, u radnom okruženju KDE Plasma 6.3.6 uz X11 kao grafičku platformu (zadan je Wayland; prebacio sam na X11 na koji sam otprije navikao, a rezultat je isti) imam sićušna, gotovo nevidljiva slova i brojeve u standardnom izborniku (Menu) uz LibreOffice Writer, kao i ostale dijelove paketa (provjerio sam Impress i Math, svuda je isto). Jednako sićušne uz slova i brojeve su ikonice, no taj sam problem riješio izabravši velike ikone (Tools-Options-Appearance-Icons-Large).
Budući da nisam otkrio kako povećati slova i brojeve, preuzeo sam sa službene stranice www.libreoffice.org zadnju stabilnu inačicu programa LibreOffice 25.8 i instalirao je, uklonivši prethodno onu Debianovu. Sad je sve na svojem mjestu, problem je riješen, ali ne znam što ga je izazvalo.
Korisnici su se još prije desetak godina žalili zbog iste nevolje ( https://ask.libreoffice.org/t/libreoffi ... mall/34225 ), tvrdilo se da LO nije uvijek kompatibilan s KDE okruženjem. Možda je to istina, ali na starom laptopu Lenovo je identičan sustav i radi bez ikakvih teškoća (grafička, doduše, nije ista: na desktopu gdje mi se problem javio grafika je Intel HD Graphics 4400). Također, ne bi smio biti problem što preferiram stare i u razvitku napuštene ikone Galaxy (nisam jedini koji žali što su razvijatelji odustali od njih).
Dakle, nadogradnjom sam riješio problem, ali uvijek me zanimaju vaša iskustva i novi prijedlozi i komentari. Lijep pozdrav!
LibreOffice 25.2, liliputanska slova u izborniku
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: LibreOffice 25.2, liliputanska slova u izborniku
Mogu komentirati ali ne i pomoći u otkrivanju zašto je to tako
KDE sam koristio nekih pola godine, možda godinu i odustao od njega iz drugih razloga no dok sam ga koristio nisam imao nikakve probleme s kombinacijom KDE+LO
Meni je kod LO neriješen misterij (koristim LMDE6 i LM22.2) zašto kod neke instalacije kod prebacivanja između tamne i svijetle teme na nekoj od instalacija automatski promijeni temu ikona iz svijetle u tamnu i obrnuto, a kod neke ima zadanu samo svijetlu ili samo tamnu pa ručno moraš promijeniti temu ikona jer ih inače ne vidiš.
Riješim taj problem instalacijom dodatnih ikona tema, ali onda imam recimo kombinaciju:
Automatska light tema ikona

Automatska dark tema ikona

dok na drugom laptopu odmah po instalaciji imam identične automatske teme (iste ikone i za light i za dark temu).
KDE sam koristio nekih pola godine, možda godinu i odustao od njega iz drugih razloga no dok sam ga koristio nisam imao nikakve probleme s kombinacijom KDE+LO
Meni je kod LO neriješen misterij (koristim LMDE6 i LM22.2) zašto kod neke instalacije kod prebacivanja između tamne i svijetle teme na nekoj od instalacija automatski promijeni temu ikona iz svijetle u tamnu i obrnuto, a kod neke ima zadanu samo svijetlu ili samo tamnu pa ručno moraš promijeniti temu ikona jer ih inače ne vidiš.
Riješim taj problem instalacijom dodatnih ikona tema, ali onda imam recimo kombinaciju:
Automatska light tema ikona

Automatska dark tema ikona

dok na drugom laptopu odmah po instalaciji imam identične automatske teme (iste ikone i za light i za dark temu).
U međuvremenu sam morao reinstalirati Debian (svidio mi se MX Linux 25 KDE, ali kad sam krenuo u dual-boot nešto sam zabrljao pri boot-loader, pa sam reinstalirao čisti Debian 13, a MX Linux odbacio). Sad je opet LO 25.2, zadana inačica, standardna u repozitorijima za Stable i nikakvih teškoća nema. Ikone, brojevi i slova u LO Writer izborniku su normalne veličine, nemam prigovora.
Pomislio bih da se nešto poremetilo kod nadogradnji, ali nakon reinstalacije prošao sam cijeli postupak nadogradnje sustava, to je sad Debian 13.2 i LO 25.2 i sve OK, barem zasad. Očito sam nešto onda sam poremetio kod ručne prilagodbe...
Pomislio bih da se nešto poremetilo kod nadogradnji, ali nakon reinstalacije prošao sam cijeli postupak nadogradnje sustava, to je sad Debian 13.2 i LO 25.2 i sve OK, barem zasad. Očito sam nešto onda sam poremetio kod ručne prilagodbe...
Inače, @bertone, meni bi tekst u LO Writer fileovima neželjeno ispadao kao negativ (bijela slova na crnoj podlozi umjesto obrnuto, crna slova na bijeloj podlozi) kad bih pretjerano isticao tamnu pozadinu u System Settings - Colors Schemes - Colors - Window Background. Morao bih na skali malo posvijetliti u Window Background dok ne bi sjelo sve kako želim: pozadina samog Home folder tamno plavo, tzv. Danube, odnosno View Background kombinacija #184a7f; ikone Humanities (volim narančaste ikone na tamnoplavoj pozadini) i Window Background što je moguće tamnije sivo (trenutno #bebcbc), a sam tekst u fileu LO Writera crnim slovima na bijeloj pozadini. Ikone u LO Writer nisu mi nikad "same od sebe" mijenjale boju, pa niti nakon ovih mojih "spretnih" intervencija.
LO Writer ima cijelu knjižurinu uputa, ali nisu mi baš pregledno napisane i ne snalazim se dobro među njima. Ostao sam beskrajno zahvalan @Abzeenth što mi je na ovom forumu riješila ključan problem u uporabi LO Writera: obilježavanje bilježaka ispod svake stranice teksta (Footnotes) brojem u eksponenciji. Ne može biti banalnije, no nikako nisam uspijevao izaći s time na kraj, niti (što je još gore!) formulirati pitanje tako da dobijem konkretan i jasan odgovor. Ona me spasila i to je jedan od tri najveća problema koje su mi riješili korisnici ovog foruma.
LO Writer ima cijelu knjižurinu uputa, ali nisu mi baš pregledno napisane i ne snalazim se dobro među njima. Ostao sam beskrajno zahvalan @Abzeenth što mi je na ovom forumu riješila ključan problem u uporabi LO Writera: obilježavanje bilježaka ispod svake stranice teksta (Footnotes) brojem u eksponenciji. Ne može biti banalnije, no nikako nisam uspijevao izaći s time na kraj, niti (što je još gore!) formulirati pitanje tako da dobijem konkretan i jasan odgovor. Ona me spasila i to je jedan od tri najveća problema koje su mi riješili korisnici ovog foruma.