1. Metacity compositing - trenutno ne radi, ka'će ne znam(o). (Xfce ima vlastiti compositor i radi, KDE 4.3 ima ugrađen Compiz).
2. Gnome panel - nemogućnost skaliranja menu ikone (hint. logo distribucije ili Gnoma, "Applications" meni) kod povečanja panela.Pitam se što onda rade /usr/share/icons/IconTheme/scalable/places/start-here.svg. (Xfce panel i KDE kicker to rade bez problema).Gnome panel ne podržava full transparency. (KDE kicker podržava, za Xfce panel nisam siguran).
3. Mijenjanje menu ikone. Sada sam doznao zašto Linus smatra da je Gnome za idiote, jer po uzoru na Windowse, neke opcije su duboko skrivene od pogleda običnih korisnika, da se ne zbune. Neznam, kome se čini jednostavno: sudo cp /home/USERNAME/start-here.png /usr/share/icons/Tango/24x24/places/start-here.png za promjenu ikone, prema KDE-ovih i Xfce-ovih par klikova mišem.
4. Gnome session save - trenutno ne radi, barem ne onako kako bi trebalo. (Xfce i KDE session save radi out of the box bez nekih workarounda).
5. Pomicanje prozora na drugi desktop odvlačenjem prozora na rub ekrana. To rade svi GNU/Linux Window manageri na ovoj planeti uključujući i DE Xfce i KDE,(jedino LXDE-ov LXSession ne radi, ali budući da je LXDE još u fazi razvoja, možemo mu to oprostiti), ali ne i Gnome, osim ako se ne instalira Brighside, ali to je workaround.
6.Preimenovanje foldera, brisanje fileova iz Save as... otvorenog prozora. Ovo je općenita mana GTK+ desktop environmenta, koliko sam primjetio. Ovo KDE donekle solidno odrađuje, ali je u tome najbolji Windows Exploder ma koliko zvučalo blasfemično. Znači, recimo, imam otvoren Gedit. Sada želim spremiti tekst (Save as...), otvori se prozor, mogu kreirati mapu (Create folder), ali ako sam slučajno napisao krivo ime za folder ili ga želim izbrisati, to se ne može. Hrvanje sa desktopom nije opcija, ili možda je?
7.[strike]Nautilus - nema tree view, kao što ima Dolphin (View->Panels->Folders F7), čak i Thunar.[/strike] Ali mi se sviđa search funkcija (Ctrl+F). Razlog: nema history, radi ono što treba i nije case sensitive. Fali terminal, pretjerujem, to ne spada pod Gnome HIG.
Ispravak, hvala kovi-ng na ispravku netočnog navoda. Nautilus ima tree view. Kada se klikne na Places u lijevom sidebaru, otvori se lista opcija, međe njima je i Tree.
8. Eye of Gnome - spominjem ga kao Gnometovog preglednika slika. Ni tri godine nakon što su se neki korisnici žalili i to prijavili pod bug 35545, EOG nema mogućnosti prikaza animiranog GIF-a.