Gnome - kritika, bugovi, ostalo

Teme vezane za GNOME grafičko okruženje.

Moderator/ica: Moderatori/ce

pingu

Gnome - kritika, bugovi, ostalo

Post Postao/la pingu »

Evo nekih stvari koje me više/manje smetaju kod korištenja Gnome-ta:

1. Metacity compositing - trenutno ne radi, ka'će ne znam(o). (Xfce ima vlastiti compositor i radi, KDE 4.3 ima ugrađen Compiz).

2. Gnome panel - nemogućnost skaliranja menu ikone (hint. logo distribucije ili Gnoma, "Applications" meni) kod povečanja panela.Pitam se što onda rade /usr/share/icons/IconTheme/scalable/places/start-here.svg. (Xfce panel i KDE kicker to rade bez problema).Gnome panel ne podržava full transparency. (KDE kicker podržava, za Xfce panel nisam siguran).

3. Mijenjanje menu ikone. Sada sam doznao zašto Linus smatra da je Gnome za idiote, jer po uzoru na Windowse, neke opcije su duboko skrivene od pogleda običnih korisnika, da se ne zbune. Neznam, kome se čini jednostavno: sudo cp /home/USERNAME/start-here.png /usr/share/icons/Tango/24x24/places/start-here.png za promjenu ikone, prema KDE-ovih i Xfce-ovih par klikova mišem.

4. Gnome session save - trenutno ne radi, barem ne onako kako bi trebalo. (Xfce i KDE session save radi out of the box bez nekih workarounda).

5. Pomicanje prozora na drugi desktop odvlačenjem prozora na rub ekrana. To rade svi GNU/Linux Window manageri na ovoj planeti uključujući i DE Xfce i KDE,(jedino LXDE-ov LXSession ne radi, ali budući da je LXDE još u fazi razvoja, možemo mu to oprostiti), ali ne i Gnome, osim ako se ne instalira Brighside, ali to je workaround.

6.Preimenovanje foldera, brisanje fileova iz Save as... otvorenog prozora. Ovo je općenita mana GTK+ desktop environmenta, koliko sam primjetio. Ovo KDE donekle solidno odrađuje, ali je u tome najbolji Windows Exploder ma koliko zvučalo blasfemično. Znači, recimo, imam otvoren Gedit. Sada želim spremiti tekst (Save as...), otvori se prozor, mogu kreirati mapu (Create folder), ali ako sam slučajno napisao krivo ime za folder ili ga želim izbrisati, to se ne može. Hrvanje sa desktopom nije opcija, ili možda je?

7.[strike]Nautilus - nema tree view, kao što ima Dolphin (View->Panels->Folders F7), čak i Thunar.[/strike] Ali mi se sviđa search funkcija (Ctrl+F). Razlog: nema history, radi ono što treba i nije case sensitive. Fali terminal, pretjerujem, to ne spada pod Gnome HIG.:D

Ispravak, hvala kovi-ng na ispravku netočnog navoda. Nautilus ima tree view. Kada se klikne na Places u lijevom sidebaru, otvori se lista opcija, međe njima je i Tree.

8. Eye of Gnome - spominjem ga kao Gnometovog preglednika slika. Ni tri godine nakon što su se neki korisnici žalili i to prijavili pod bug 35545, EOG nema mogućnosti prikaza animiranog GIF-a.
Zadnja izmjena: pingu, dana/u 22 kol 2009, 15:49, ukupno mijenjano 1 put.
glaskoncILLa

Re: Gnome - kritika, bugovi, ostalo

Post Postao/la glaskoncILLa »

pa je, gnome je prilicno "prljav", odnosno neunificiran, ovaj dio sa ikonama je presmijesan, ima ih posvuda.
takodjer su stvari malo nelogicno rasporedjene.
nedavno sam prebacivao 50tak GB iz jednog foldera u drugi i majstor je totalno poblesavi, toliko da sam pomislio da je tih 50 GB izgubljeno jer ih nisam vise nigdje mogao vidjeti u grafici, ali dobro, smirio sam se nakon ls -l-a. :)
ali i kde ima bugova, a moja glavna zamjerka je sto je previse windows iako generalno nudi vise za ljude koji vole klikati.

ali ako hoces samo klikati, windowsi jos uvijek nude najvise i najudobniji su.
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
pingu

Post Postao/la pingu »

glaskoncILLa je napisao/la:ali ako hoces samo klikati, windowsi jos uvijek nude najvise i najudobniji su.
Ima stvari koje se najelegantnije mogu riješiti u konzoli odnosno terminalu. To je i Micro$oft shvatio, pa je izbacio PowerShell. Ali, ako je riječ u GUI-u, ne treba se izmišljati topla voda, nego samo implementirati i unaprijediti postojeća rješenja koja su općeprihvaćena kao dobra.
Manipulacija folderima mi je lakša i brža u GUI-u, nego da kucam po terminalu.
domicius
Spol: M
Kontakt:

Post Postao/la domicius »

pingu je napisao/la:Evo nekih stvari koje me više/manje smetaju kod korištenja Gnome-ta:

1. Metacity compositing - trenutno ne radi, ka'će ne znam(o). (Xfce ima vlastiti compositor i radi, KDE 4.3 ima ugrađen Compiz).
Samo mali ispravak, KDE4 nema ugrađen Compiz, već KDE4 WM, KWin ima svoj compositor kao što pretpostavljam i GNOME planira napraviti i za Metacity, osim ako ne planiraju ugraditi Compiz u što sumnjam da bi bilo pametno i/ili uopće izvedivo.

6. Da, sad sam probao na KDE3. Preimenovanje foldera iz "Save" dijaloga nije moguće pomoću F2 shortcuta, nema niti Rename opcije u drop-down meniju ali se može odabrati Properties pa onda izmijeniti ime. Brisanje je normalno podržano. Ne znam za KDE4.

8. Tako je to sa open source softverom. Ako nekome stvarno treba, napravit će to i sam (pod uvjetom da zna kako). Ako nikome (osim manjini korisnika) zapravo ne treba (jer ima recimo hrpa alternativnih aplikacija) onda se ne može očekivati niti treba čekati ikoga da to napravi.
glaskoncILLa je napisao/la:ali i kde ima bugova, a moja glavna zamjerka je sto je previse windows iako generalno nudi vise za ljude koji vole klikati.
Nema sumnje da ima i KDE bugova. Ne ovakvih, ali zato svi ne koriste KDE nego neki baš GNOME. No moram priznati da uopće ne osjetim ovo da je KDE previše nalik na Windows pa niti ne razumijem ljude koji to kažu. Kad sam prije jedno 4-5 godina počeo koristiti Linux (Debian "Woody"), neko vrijeme sam koristio GNOME i onda prešao na KDE (ne znam kad al puno duže koristim KDE nego što sam GNOME) i podesio sam ga tako da meni odgovara (brzi snapshot: http://twitpic.com/ety75) i nitko moj desktop ne zamijeni za Windows niti mene podsjeća uopće na Windows. Možda default izgled? Ako je tako, to je varka jer mislim da je prava vrijednost KDE-a ispod površine, odnosno ono što nudi u vidu podešavanja desktopa do kraja. No naravno to ne treba svima. :)
pingu

Post Postao/la pingu »

@domicius

6. Radi i na KDE4.

8. Slažem se sa time. Da znam programirati u C/C++, sam bi išao patchirati neke programe koje su developeri zeznuli ili greškom maknuli feature (Thunar me posebno nervira). Ali EOG je službeni Gnome viewer i takav propust nije opravdan.
domicius je napisao/la:Samo mali ispravak, KDE4 nema ugrađen Compiz, već KDE4 WM, KWin ima svoj compositor kao što pretpostavljam i GNOME planira napraviti i za Metacity, osim ako ne planiraju ugraditi Compiz u što sumnjam da bi bilo pametno i/ili uopće izvedivo.
U pravu si, KWin, brzo sam pisao, pa nisam uočio propust. Ubuntu developeri su integrirali neke Compiz efekte u Gnome.
slika
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

domicius je napisao/la: Možda default izgled? Ako je tako, to je varka jer mislim da je prava vrijednost KDE-a ispod površine, odnosno ono što nudi u vidu podešavanja desktopa do kraja. No naravno to ne treba svima. :)
Konačno netko tko razumije pravu vrijednost KDE-a. :thumbs2

KDE se za razliku od GNOME-a razvija rapidno i u dobrom smjeru!

Svaki novi release (ne govorim o pointovima) donosi zaista velike novosti i promjene. GNOME ne ide takvom brzinom...
kova-ng

Post Postao/la kova-ng »

pingu je napisao/la:7. Nautilus - nema tree view, kao što ima Dolphin (View->Panels->Folders F7), čak i Thunar. Ali mi se sviđa search funkcija (Ctrl+F). Razlog: nema history, radi ono što treba i nije case sensitive. Fali terminal, pretjerujem, to ne spada pod Gnome HIG.:D
neznam koju verziju gnomea koristiš, ali kod mene na ubuntu ima tree view

slika
People say nothing is impossible. But I do nothing every day.
pingu

Post Postao/la pingu »

glaskoncILLa je napisao/la:ali i kde ima bugova, a moja glavna zamjerka je sto je previse windows iako generalno nudi vise za ljude koji vole klikati.
Nije Microsoft izmislio GUI (ni Apple da se razumijemo), a niti njihov taskbar nije originalan. Taskbar se odavno pojavljuje kao dio CDE-a na Unix-ima, naravno drugačije funkcionalnosti nego Windows-ov. KDE-ov kicker, cjelokupan KDE i način upravljanja prozorima može podsječati na Windowse, i tu svaka sličnost prestaje. Ono što je dobro nema potrebe mijenjati. Zašto ne imitirati, iskopirati i unaprijediti ono što se pokazalo kao dobro rješenje? Zato, ako je način na koji se upravlja GUI-om intuitivan, bez hrvanja i zavrzlama, palac gore.
Grof je napisao/la:Konačno netko tko razumije pravu vrijednost KDE-a. :thumbs2
KDE se za razliku od GNOME-a razvija rapidno i u dobrom smjeru!
Svaki novi release (ne govorim o pointovima) donosi zaista velike novosti i promjene. GNOME ne ide takvom brzinom...
KDEmod3 je najbolji KDE desktop koji sam probao, ovaj novi KDEmod4 me se nije dojmio, ali su ispravili neke bug-ove. Za ostalo si u pravu, i imaju svoj community forum, vidi se da vode računa o korisnicima KDE-a. A recimo dokumentacija o konfiguraciji GDM-a na Gnome stranici je vezana uz verziju 2.22 a sada je Gnome na 2.26 verziji. :shock: Zamrznuti u vremenu i prostoru. A najbolje od svega, Gnome 3.0 je zapravo Gnome 2.30. rofl

KDE3 me podsječa na neki mutirani Amigin Workbench i ne sviđa mi se previše onaj defaultni Plastik look i dječje comic ikonice. Amigin Workbench me podsječa na neki Motif. A OS X izgleda kao mutirana mješavina Gnoma i KDE4. I ne podnašam položaj Close-Maximize-Minimize buttona na lijevom strani kako ima OS X. Gdje su oni učili ergonomiju? :D
kova-ng je napisao/la:neznam koju verziju gnomea koristiš, ali kod mene na ubuntu ima tree view
U pravu si. Ispravio sam pogrešku. Imam Gnome 2.26.3

slika
DoDo

Post Postao/la DoDo »

[quote="pingu"
5. Pomicanje prozora na drugi desktop odvlačenjem prozora na rub ekrana. To rade svi GNU/Linux Window manageri na ovoj planeti uključujući i DE Xfce i KDE,(jedino LXDE-ov LXSession ne radi, ali budući da je LXDE još u fazi razvoja, možemo mu to oprostiti), ali ne i Gnome, osim ako se ne instalira Brighside, ali to je workaround.
[/quote]

Hm... Imam KDE 4.2 i to ne mogu raditi. Zna li tko gdje se to uključi?
:mrgreen: Smile! It makes people wonder what you're thinking about... :mrgreen:
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
fram

Post Postao/la fram »

@DoDO

System Settings - Window Behavior - Advanced (tab)
onda pod Active Desktop Borders odaberes opciju Only when moving windows.
i naravno odredis zeljeni delay
Odgovori