Pred 6 mjeseci sam uz pomoć ovog foruma (Tuxi, Suki) postigao da mi kamera Philips SPC 230NC proradi pod Ubuntu 8.10. Radila je i kada sam napravio update sa 8.10 na 9.04, a i nedavno kada sam napravio update na 9.10.
No zbog stalnih grešaka koje mi je nakon tog updatea Ubuntu 9.10 javljao a vezano uz kernel i greške u radu pojedinih programa (ili nemogućnost njihovog startanja), išao sam na čistu instalaciju za AMD64.
Za provjeru rada kamere instalirao sam Camorama Webcam Viewer (sa UbuntuSoftwareCentar), i kod njegovog startanja kamera se upali, pojavi se maska Camorame sa podatkom da se radi o USB kameri (093a:262c) i dodatnim prozorom "Unable to capture image". Lampica na kameri za to vrijeme svjetli. Kada zatvorim dodatni prozor, ugasi se lampica i prozor Camorame.
Pokušao sam instalirati gspca po uputama od prije 6 mjeseci (http://www.linuxzasve.com/forum/viewtop ... f=7&t=2258), no tom prilikom javljene su mi greške (listing je predugačak da ga prikačim).
Na "sudo modprobe gspca" dobijem odgovor "FATAL: Module gspca not found".
Kroz nautilus sam vidio da je u /usr/lib/ formirana mapa lib v4l i u njoj su 4 datoteke.
Ako startam Camoramu sa ikonom iz Programi/Grafika - ništa se ne mijenja u odnosu na stanje koje sam prije opisao
Ako startam Camoramu sa "LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so camorama" dobijem neupotrebljivu trostruku sliku (pola moje glave je u lijevom uglu, pola u desnom i cijela u sredini, skoro bez boje. [img]/home/miljenko/Webcam_Pictures/Webcam-1257083689.png[/img]
Webcam Philips SPC230NC i Ubuntu 9.10
Moderator/ica: Moderatori/ce
-
zoranpopovski
Re: Webcam Philips SPC230NC i Ubuntu 9.10
Čačkam i dalje po internetu, pa možda netko može zaključiti nešto pametno iz slijedećeg:
1.Na http://mxhaard.free.fr/spca5xx.html sam našao da za Philips SPC230NC treba instalirati gspca v4l1 driver.
2. "xawtv -hwscan" u terminalu vraća
1.Na http://mxhaard.free.fr/spca5xx.html sam našao da za Philips SPC230NC treba instalirati gspca v4l1 driver.
2. "xawtv -hwscan" u terminalu vraća
3. "ls -lg /dev/video0" u terminalu vraća:This is xawtv-3.95.dfsg.1, running on Linux/x86_64 (2.6.31-14-generic)
looking for available devices
port 280-311
type : Xvideo, image scaler
name : NV17 Video Texture
/dev/video0: OK [ -device /dev/video0 ]
type : v4l2
name : USB Camera (093a:262c)
flags: capture
4. Pitanje, da li instaliranii gpca je onaj koji je za ovu kameru potrebam?crwSrw----+ 1 video 81, 0 2009-11-01 22:12 /dev/video0
miljenko@miljenko-Ubuntu-desktop:~$ lsmod | grep gspca
gspca_pac7311 11744 0
gspca_main 26816 1 gspca_pac7311
videodev 43360 1 gspca_main
-
semiRocket
Koliko sam skužio, nisi smio instalirati gspca driver na Ubuntu 9.10 pošto novi Ubuntu sadrži već u sebi v4l-dvb verziju s gspca driverom. Trebalo je samo podesiti softver.
Ako sve prođe ok, i moduli se učitaju, onda ti dalje možda može pomoći netko tko se kuži u web kamere.
Da sam na tvom mjestu, pokušao bih kompajlirati najnovije kompletne v4l-dvb drivere slijedeći ove upute. Za kompajliranje je potrebno imati instalirano kernel headers ili kompletni kernel source i alat mercurial hg."sudo modprobe gspca" dobijem odgovor "FATAL: Module gspca not found".
Ako sve prođe ok, i moduli se učitaju, onda ti dalje možda može pomoći netko tko se kuži u web kamere.
▓▒░░▒▓╚╩══╦╧═══╨─◄♦
-
zoranpopovski
semiRocket hvala. Ponovno sam instalirao Ubuntu. Sada kamera bez problema radi sa Cheese, pod Camoramom je i dalje loše (istina dvostruka, a ne trostruka slika kao ranije). Pod Sype samo zeleni ekran.semiRocket je napisao/la:Koliko sam skužio, nisi smio instalirati gspca driver na Ubuntu 9.10 pošto novi Ubuntu sadrži već u sebi v4l-dvb verziju s gspca driverom. Trebalo je samo podesiti softver.
Evo kako izgleda kada iz terminala pokušavam pokrenuti kameru i pojedine programe. Možda iz toga dobiješ neku novu ideju:
Pretpostavljam da je sada nepotreban tvoj drugi savjet, da kompajliram najnovije v4l-dvb drivere?zoran@zoran-ubuntu-desktop:~$ LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so cheese
zoran@zoran-ubuntu-desktop:~$ LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so camorama
(camorama:2318): Gtk-WARNING **: GtkSpinButton: setting an adjustment with non-zero page size is deprecated
zoran@zoran-ubuntu-desktop:~$ LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so skype
ERROR: ld.so: object '/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded: ignored.
-
semiRocket
Nemam nikakvih iskustava s kamerama i navedenim programima, tako da ti i nisam od velike pomoći što se tiče toga. Naišao sam na jedan mail na linux-media ML možda pomogne:zoranpopovski je napisao/la:Ponovno sam instalirao Ubuntu. Sada kamera bez problema radi sa Cheese, pod Camoramom je i dalje loše (istina dvostruka, a ne trostruka slika kao ranije). Pod Sype samo zeleni ekran.
http://www.spinics.net/lists/linux-media/msg08289.html
Sudeći po tom dvostruka slika je bug u Canorami...
▓▒░░▒▓╚╩══╦╧═══╨─◄♦