15 Linux prekretnica
Moderator/ica: Moderatori/ce
- iv@n
- Site Admin
- Spol: M
- Kontakt:
15 Linux prekretnica
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
Re: 15 Linux prekretnica
Kažem vam.
Linux & FOSS su kao more. Velika snaga koja polagano nadire i mijenja sve pred sobom - nezaustavljivo!
Linux & FOSS su kao more. Velika snaga koja polagano nadire i mijenja sve pred sobom - nezaustavljivo!
Grofe nemoj se ljutiti, ali budimo realni.Grof je napisao/la:Kažem vam.
Ovim tempom, naše more će za 5 godina uhvatiti možda 5% svjetskog tržišta osobnih PC-a, u poslovnim sustavima neće biti niti 1%.
To je i puno, obzirom da se Microsoftu i njegovoj trojci ozbiljnih OS-eva suprotstavlja preko 2000 raznih linux distribucija, sa bezbroj raznih varijanti, ograničenih rokova podrške i sl. Neke od tih distribucija nemaju po statistikama ni po 5 downloada mjesečno!
Varljiva slika o porastu broju korisnika linuxa dobrim dijelom je rezultat proizvođača laptopa koji sa svojim strojevima predinstaliraju linux. U meni poznatom krugu ljudi, u protekloj godini ih je 6-7 kupilo takav lap i svi do jednog su odmah iza preformatirali disk i instalirali gore piratsku verziju Windowsa.
Pogledaj i naše forume, koliko ljudi koristi samo linux bez dualboot sa Windowsima za posao, koliko nas se igra na način da stalno mijenja distribucije iz znatiželje (u ovu kategoriju sam do prije dvije godine spadao i ja, pa sam se u statistikama vodio kao 5 linux korisnika).
- dalibor.klobucaric
- Kontakt:
Vjerujem da je grof mislio nešto tipa main stream distre.. Obzirom ako odabireš kakvu VPS soluciju ili tako nešto većinom ti je to Linux i većinom su to Debian, Ubuntu, Fedora i CentOS. Stoga mislim da je tu najjači udarac M$ zadan. Mislim da što se tiče serverskih stvari M$ dobija jer prodaje Server Statione za igre, Jer ako pogledate. Puno Jačih Online igara se igra ili na win to win sistemima, ili na lin to win sistemima pritom je prvi klient a drugi server.

Because Open Source Matters
--
Sites - Under construction
--
- glaskoncILLa
win serverski sistemi su daleko manje zastupljeni u igrama nego u velikim lan-ovima, najvise zato jer ne postoji alternativa, niti bilo sto drugo podrzava toliko hardwarea niti postoji pandan domeni/active directoryu sto je ekstremno korisna stvar.
osim toga, microsoft proizvodi i druge stvari osim windowsa, tipa erp sustava ( microsoft dynamics NAV ex navision ) i zapravo nude kompletno i funkcionalno rjesenje bogato mogucnostima za takve okoline bez potrebe za bilo kakvim hackovima i bez potrebe zaposljavanja hrpe it-evaca koji moraju znati sve.
naravno, drugi klijenti ne rade bas sjajno u takvom okruzenju.
a bas u tom segmentu trzista ima najvise korisnika ( jer ako su dvoje u obitelji zaposleni, doma imaju jedan komp, ali svatko na poslu ima svoj ) i okrece se najvise love.
osim toga, nije da se microsoft ceska iz uha i gleda kako linux osvaja trziste, imaju i razvoj, sto se vidi i na 7ici, jednostavno ne postoji linux distra koja bi u tom najacem segmentu mogla potpuno uspjesno zamijeniti sedmicu, cak ni xp-e koji su sad vec proslost.
iako, ajde, mozda se nesto dogodi s obzirom da su se google i ibm ukljucili u cijelu pricu, ali osobno cisto sumnajm da ce u iducih 10 godina ta brojka prijeci 5% i to sam izvukao sav optimizam iz sebe dok ovo pisem.
osim toga, microsoft proizvodi i druge stvari osim windowsa, tipa erp sustava ( microsoft dynamics NAV ex navision ) i zapravo nude kompletno i funkcionalno rjesenje bogato mogucnostima za takve okoline bez potrebe za bilo kakvim hackovima i bez potrebe zaposljavanja hrpe it-evaca koji moraju znati sve.
naravno, drugi klijenti ne rade bas sjajno u takvom okruzenju.
a bas u tom segmentu trzista ima najvise korisnika ( jer ako su dvoje u obitelji zaposleni, doma imaju jedan komp, ali svatko na poslu ima svoj ) i okrece se najvise love.
osim toga, nije da se microsoft ceska iz uha i gleda kako linux osvaja trziste, imaju i razvoj, sto se vidi i na 7ici, jednostavno ne postoji linux distra koja bi u tom najacem segmentu mogla potpuno uspjesno zamijeniti sedmicu, cak ni xp-e koji su sad vec proslost.
iako, ajde, mozda se nesto dogodi s obzirom da su se google i ibm ukljucili u cijelu pricu, ali osobno cisto sumnajm da ce u iducih 10 godina ta brojka prijeci 5% i to sam izvukao sav optimizam iz sebe dok ovo pisem.
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
- iv@n
- Site Admin
- Kontakt:
Vidimo se u cloudu kroz koju godinu 
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
- glaskoncILLa
da li ce biti cloudanja ili nece, kako ce to funkcionirati i koliko vremena ce biti potrebno da to postane mainstream cemo isto vidjeti..
mislim, ok, postoji neka namjera i radi se na tome, ali postoji i dosta opravdanog skepticizma, seljenje racunala na mrezu zahtijeva da ti mreza stalno radi i to dobro radi, zar ne.. osim toga moras odrediti tko moze sto i gdje raditi, howdy active directory. sjetio sam se jos necega, pa gle, windowsi podrzavaju mrezne kartice.
uostalom, microsoft ce takodjer pripremiti neko rjesenje, ne vjerujem da ce se ceskati iza uha sa kaziprstom u nosu dok linux jede trziste..
osobno sam takodjer cloud skeptik, there is no such thing kao sto je da tvoja big tower kanta zbraja jedinice i nule..
mislim, ok, postoji neka namjera i radi se na tome, ali postoji i dosta opravdanog skepticizma, seljenje racunala na mrezu zahtijeva da ti mreza stalno radi i to dobro radi, zar ne.. osim toga moras odrediti tko moze sto i gdje raditi, howdy active directory. sjetio sam se jos necega, pa gle, windowsi podrzavaju mrezne kartice.
uostalom, microsoft ce takodjer pripremiti neko rjesenje, ne vjerujem da ce se ceskati iza uha sa kaziprstom u nosu dok linux jede trziste..
osobno sam takodjer cloud skeptik, there is no such thing kao sto je da tvoja big tower kanta zbraja jedinice i nule..
...."Have you mooed today?"...
- dalibor.klobucaric
- Kontakt:
Istina istina..
Evo potpuno se slažem osim sa tvojum optimizmom... Velike nade polažem u google al ne i u cloud. Clud u smislu daš nekim većim i jačim mašinama da računaju za tebe pa ti vrate neke razultate al da mi baš sve računa i da baš sve posprema e to baš nebi... Premda. Ko zna.. Možda i hw as we know it nestane za 10 godina.. Čak štoviše optimistično su velike šanse da nećemo koristiti desktop računala nego neke hibride zaljepljene na rukav (red planet). No otom potom..
Evo potpuno se slažem osim sa tvojum optimizmom... Velike nade polažem u google al ne i u cloud. Clud u smislu daš nekim većim i jačim mašinama da računaju za tebe pa ti vrate neke razultate al da mi baš sve računa i da baš sve posprema e to baš nebi... Premda. Ko zna.. Možda i hw as we know it nestane za 10 godina.. Čak štoviše optimistično su velike šanse da nećemo koristiti desktop računala nego neke hibride zaljepljene na rukav (red planet). No otom potom..
Because Open Source Matters
--
--
Još je jedan veliki minus free linuxa.
Besplatan je, a to znači da je za njegovo funkcioniranje isključivo odgovoran korisnik, ne entuzijasti koji stvaraju OS i aplikacije, te korisniku nitko ne garantira da će ono što on hoće funkcionirati kako njemu treba. Sustav instaliramo na vlastitu odgovornost i rizik.
To poslovni svijet ne poznaje i ne priznaje i jasno je da u toj kategoriji korisnika linux kao OS ni ne postoji (Koliko vidim linux je zastupljen na raznim internet serverima, ali sam potpuno siguran da se zanemarivo mali broj tih servera vrti na free verzijama).
U poslovnom svijetu radi se za novac. Ako firmi nije informatika djelatnost a trebaju joj određeni programi koje sami ne znaju napraviti i razviti: plaćaju ili gotove pakete ili ekipe koje po njihovim željama razvijaju programe, baze i dr. i koje su odgovorne za njihovo održavanje.
Ugovorima se debelo zaštićuju da to što im je isporučeno i funkcionira i da bude uredno održavano, a trošak koji plate za taj software je zanemariv u odnosu na sigurnost u poslovanju koju im autori garantiraju.
Smanjenje rizika u poslovanju zbog ispravnog funkcioniranja nekih bezveznih kompjutera puno je vrijednije nego uštede na "pišljivim" licencama! To je snaga Microsofta i sličnih softwerskih kuća, a njihovu poziciju ugrožavati će samo oni koji će za iste novce nuditi više.
Primjer su vam i hrvatske plaže posljednjih godina. Nekada je na svim bilo kupanje besplatno, bile su prljave, bez zaštitnih mreža, neodržavanje ...... Danas ih većina ima koncesionara koji plaća državi nešto, a od nas kupača ubire za brojne usluge koje nudi: tuš, uredni i čisti WC, zaštitne mreže, plave zastave, prostore za igre na pijesku, igre za djecu, razni sadržaji u moru, tobogani, ležaljke i suncobrani, spasioci i redari. Sve to posjetitelji uredno i rado plate, često plaćaju i ulaz na samu plažu, pa kada pogledaš, gdje je na plažama veća gužva tamo gdje je sve besplatno ili tamo gdje se plaća: tamo gdje se plaća jer svi znaju da tamo dobivaju ono što žele.
Besplatan je, a to znači da je za njegovo funkcioniranje isključivo odgovoran korisnik, ne entuzijasti koji stvaraju OS i aplikacije, te korisniku nitko ne garantira da će ono što on hoće funkcionirati kako njemu treba. Sustav instaliramo na vlastitu odgovornost i rizik.
To poslovni svijet ne poznaje i ne priznaje i jasno je da u toj kategoriji korisnika linux kao OS ni ne postoji (Koliko vidim linux je zastupljen na raznim internet serverima, ali sam potpuno siguran da se zanemarivo mali broj tih servera vrti na free verzijama).
U poslovnom svijetu radi se za novac. Ako firmi nije informatika djelatnost a trebaju joj određeni programi koje sami ne znaju napraviti i razviti: plaćaju ili gotove pakete ili ekipe koje po njihovim željama razvijaju programe, baze i dr. i koje su odgovorne za njihovo održavanje.
Ugovorima se debelo zaštićuju da to što im je isporučeno i funkcionira i da bude uredno održavano, a trošak koji plate za taj software je zanemariv u odnosu na sigurnost u poslovanju koju im autori garantiraju.
Smanjenje rizika u poslovanju zbog ispravnog funkcioniranja nekih bezveznih kompjutera puno je vrijednije nego uštede na "pišljivim" licencama! To je snaga Microsofta i sličnih softwerskih kuća, a njihovu poziciju ugrožavati će samo oni koji će za iste novce nuditi više.
Primjer su vam i hrvatske plaže posljednjih godina. Nekada je na svim bilo kupanje besplatno, bile su prljave, bez zaštitnih mreža, neodržavanje ...... Danas ih većina ima koncesionara koji plaća državi nešto, a od nas kupača ubire za brojne usluge koje nudi: tuš, uredni i čisti WC, zaštitne mreže, plave zastave, prostore za igre na pijesku, igre za djecu, razni sadržaji u moru, tobogani, ležaljke i suncobrani, spasioci i redari. Sve to posjetitelji uredno i rado plate, često plaćaju i ulaz na samu plažu, pa kada pogledaš, gdje je na plažama veća gužva tamo gdje je sve besplatno ili tamo gdje se plaća: tamo gdje se plaća jer svi znaju da tamo dobivaju ono što žele.
Ne slažem se u potpunosti s ovim navodima.mmmy je napisao/la: Ugovorima se debelo zaštićuju da to što im je isporučeno i funkcionira i da bude uredno održavano, a trošak koji plate za taj software je zanemariv u odnosu na sigurnost u poslovanju koju im autori garantiraju.
Evo par primjera iz vlastitog iskustva u radu sa MS Windowsima i AutoDesk alatima (AutoCAD i Civil3D).
Radim u građevinskoj firmi koja odlično kotira u HR i naši projekti uglavnom su vezani uz velike zalogaje HR građevine (Dalmatina te ostale autoceste, veće hidrotehničke zahvate isl.) . Veliki projekti - veliki novac - opaki rokovi.
E sada, dugo godina koristimo Windows-e i AutoCAD bazirane alate i to je osnova informatike u našoj kući. Uz to imamo i vlastite servere, ali to je održavano (relativno loše) od strane druge firme.
Naravno, sve vrlo uredno licencirano preko MS VL-a i Autodesk subscriptiona.
Windows:
Više puta (WinXP) u toku rada una izletiti BSOD koji mi pomuti moj rad i moram djelove raditi iz početka. Svao MS help centar zbog tih i inih problema, no nikada - ali NIKADA nisam dobio suvislu pomoć.
BTW, MS je trenutno nešto zasrao sa prelaskom na novu platformu za volume licensing i sada više ne mogu kao licencirani korisnik do svojih ključeva i downloada softwera. No to ću ih tek zvati...
OK, čovijek to prihvati kao gotovu stvar. Tješiš se da je možda hardware kriv i sl. No dobro, slijedeći primjr još je očitiji.
Autodesk:
Kao projektanti AutoCAD i vertikale su nam 90% posla. Isti taj AutoCAD je zapravo debelo zabloatan soft. Ruši se pri svakoj ružnoj pomisli sa prekrasnim porukama tipa Fatal Error ili Not Enought free RAM (imam ga na kanti 8GB i winsi su 64-bitni)
AutoCad Civil3D nije jer nemaju razvijenu 64-bitnu bazu (koriste MS Access koji MS nikada neće ni razviti u 64-bitnoj varijanti, pa sada moraju pisati svoju
Upravo bi taj AutoCad trebao biti super stabilan i imati procese za spašavanje onoga što je učinjeno do trenutka greške (imaju, ali i to radi u 10% slučaja, u ostalim snimi prazan file)
I na to se navikneš, pa snimaš stvari svakih 10-15min ručno.
Kad sam njih kontaktirao u vezi tih fatalnih grešaka s obrazloženjem da aplikacija koja toliko košta takve stvari ne bi smjela izvoditi, rekli su mi da je to problem na kojemu rade (od tada je prošlo 4-5 godina i ništa se nije promijenilo)
Tak, toliko o plaćenom suportu i korisnosti od njega.
Uz to, naravno ide i općeniti stav o prijavi bugova za nešto što plaćaš. Nikome se ne da prijavljivati bugove, a osobito ne za nešto što još plaćaš.
S druge strane imamo FOSS.
Naravno, službena podrška ne postoji, ali uvjeravam vas (jer sam se osobno uvjerio) ova na entuzijazmuj radi bolje i svrsishodnije od one plaćene!!!
Bugovi se ovdje češće prijavljuju iz nekog razloga odgovornosti tipa, ak nešto imama za free, onda je valjda u redu da i ja nešto pridonesem, bar da prijavim poneki bug.
Eto, toliko.