Informatika 1

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
fridrik
Spol: M

Re: Informatika 1

Post Postao/la fridrik »

:D
Lijepo je ovako nešto vidjeti ... (na dnu stranice)

Ova izdanja su 2008. !!!
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

DRAGI NARODE

Eto, ja završih sa radnim draftom akcije Linux učenicima.
Molio bih sve zainteresirane da skinu tekst iz priloženog attachmenta. Pažljivo ga pročitaju te ovdje, u ovoj temi daju svoje komentare, prijedloge, pokude...sve.

ako nešto fali ili je loše formulirano, molim da se kaže kako bi se složio konačni tekst ideje koju mislim predložiti HULK-u i OpenHR-u.

Fridrik!
Molim te da proslijediš ovaj teskt kolegi u Agenciju za odgoj i obrazovanje radi dobivanja njegovog mišljenja.
linux-skripta.tar.gz
(19.21 KiB) Preuzeto 153 puta.
fridrik

Post Postao/la fridrik »

Pročitao sam radnu verziju!
Nemam naročitih primjedbi, osim: zašto si izostavio osnovne škole?
Mislio sam da bi se akcijom išlo u što više škola (naravno, onih koje bi bile zainteresirane), i srednjih i osnovnih. Vjerujem da bi projekt imao više uspjeha ako bi se krenulo s što više škola. S tim početnim uspjehom bi se moglo ići dalje.
A i gimnazijalci su više okoštali i jače razvili navike korištenja Win OS-a, tako da se bojim da ih se OpenOffice.org i GNU/Linux neće naročito dojmiti. Klinci u OŠ se još pomalo kolebaju, lakše ih je "navući" na malo drukčiju priču ... :)
Jezik i stil je, po mome, OK. Ja bi išao s tim pred HULK i HROpen.

Ja sam kontaktirao Marcella Marsa (N. Romića) iz Multimedijalnog instituta za mišljenje. čekam odgovor!

Da li su kontaktirani autori priručnika iz HROpen-a?
fridrik

Post Postao/la fridrik »

Prijatelj je pročitao tekst.
Evo njegovog komentara i mišljenja:
svakako treba izbaciti svaku negativnu konotaciju vezanu uz MS Windows
Dakle, ići na pozitivnu kampanju - imat ćemo manji otpor, inače nas mogu i tužiti!!
Dobro je napraviti usporedbu sadašnjeg plana (koji je prema MS Windows - ali drugačije ga nazvati - jednostavno svagdje IZBJEGAVATI spomen MS Win.): možda: UOBIČAJENI PROGRAM - ALTERNATIVNI PROGRAM ili nešto slično.
Nikako ne stavljati zajedljive komentare, već 'hladne glave': npr. zbog niske cijene i velike količine memorije, danas su vrlo dostupne USB/flash memorije (mislim na onaj komentar za diskete)
Inače je jako dobro razrađeno ;)
Uz šminkanje (tj. eliminaciju MS Win. iz teksta gdje god je to moguće, osim u 'pozitivnom' smislu - koliko god se to kosilo sa zdravim mozgom) jako dobro izgleda!
Eto!
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

fridrik je napisao/la:Pročitao sam radnu verziju!
Nemam naročitih primjedbi, osim: zašto si izostavio osnovne škole?

Da li su kontaktirani autori priručnika iz HROpen-a?
1. Samo zato jer mi je pala pod ruku knjiga Informatika 1 za gimnazije. Da mi je neka druga knjiga pala pod ruku drugačije bih usmjerio. Čisto subjektivno, zato mislim da ti primjedba i te kako stoji. Možda bi stvarno trebalo ići prema OŠ, a ne gimnazijama za pilot-program

2. Nisu, još nisu. Njih planiram upoznati sa ovime u istom trenutku kada i HULK. Želim prva mišljenja ovdje, kod nas.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

fridrik je napisao/la:Prijatelj je pročitao tekst.
Evo njegovog komentara i mišljenja:
svakako treba izbaciti svaku negativnu konotaciju vezanu uz MS Windows
Dakle, ići na pozitivnu kampanju - imat ćemo manji otpor, inače nas mogu i tužiti!!
Dobro je napraviti usporedbu sadašnjeg plana (koji je prema MS Windows - ali drugačije ga nazvati - jednostavno svagdje IZBJEGAVATI spomen MS Win.): možda: UOBIČAJENI PROGRAM - ALTERNATIVNI PROGRAM ili nešto slično.
Nikako ne stavljati zajedljive komentare, već 'hladne glave': npr. zbog niske cijene i velike količine memorije, danas su vrlo dostupne USB/flash memorije (mislim na onaj komentar za diskete)
Inače je jako dobro razrađeno ;)
Uz šminkanje (tj. eliminaciju MS Win. iz teksta gdje god je to moguće, osim u 'pozitivnom' smislu - koliko god se to kosilo sa zdravim mozgom) jako dobro izgleda!
Eto!
Shvatio! I sam sam toga svjestan i ne treba MS nigdje spominjati. U tekstu je spomenut samo radi usporedbe i radi razjašnjenja samoj našoj zajednici. U samoj skripti treba MS i nazive njihovih aplikacija potpuno izbaciti!
fridrik

Post Postao/la fridrik »

Podrobno sam se raspitao kod kolege informatičara u svojoj školi.
Licenca vrijedi za škole i zaposlene u školi, ali ne i za učenike (kako sam se pobojao, jer bi to otežavalo cijelu stvar). Za po doma ona stara : Snađi se, druže!
Široko nam polje ... :D
fridrik

Post Postao/la fridrik »

Kad će se kontaktirati škole, treba imati na umu da će na odluku ravnatelja gotovo isključivo utjecati mišljenje nastavnika iz informatike, kojih većina (kako mi se čini, a volio bi da mi se ne čini :D ) nisu skloni otvorenom kodu. Zato obavezno treba prije toga dobiti zeleno svjetlo od Ministarstva; a to je ono, prema vladinom dokumentu i dužno:
7. Vlada Republike Hrvatske će poticati uporabu otvorenih programa i otvorenih normi kako u
tako i izvan tijela državne uprave, u javnom sektoru, gospodarstvu i društvenim
djelatnostima. Vlada Republike Hrvatske će kroz javne nabave kao i kroz izravno financirane
projekte poticati razvoj izvornih programskih rješenja na hrvatskom jeziku te prevođenje na
hrvatski jezik postojećih programskih rješenja temeljenih na otvorenom kodu nabavljenih od
stranih proizvođača.
8. Vlada Republike Hrvatske će podupirati osposobljavanje državnih službenika za uporabu
otvorenih programa te poticati izradu sadržaja za obrazovanje državnih službenika u području
otvorenih programa i otvorenih normi.
9. Vlada Republike Hrvatske će poticati ugradnju znanja s područja programskih rješenja
temeljenih na otvorenom izvornom kodu u odgojno-obrazovne sadržaje. Pri tome će se
ravnopravno predstavljati sadržaji o otvorenim i vlasničkim programskim rješenjima kako bi
se mlade generacije pripremile za samostalno odlučivanje o izboru i opravdanosti odabranog
programskog rješenja za pojedinačne informacijske i poslovne potrebe.
Onda će ići lakše jer odobrenje dolazi "odzgora" ... , a škole baš nemaju pretjeranu autonomiju .... Hi hi hi ... :D
Neko zlo za neko dobro! ... reklo bi se u narodu ...
Sokac
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Sokac »

baš sam pričao sa svojim prof informatike i rekao je sljedeće:
Ne treba pretpostavljati da išta učenici znaju, znači mora se dobro obraditi svaka cijelina.
Škole imaju besplatan Microsoftov softver te će rijetko tko koristiti zbog većeg posla ako im je dano na izbor (i oni se moraju upoznati sa linuxom).
Postoje već uhodani udžbenici koji će se uskoro mjenjati, jer prema novom prijedlogu mora biti obrađen i Microsoft, ali i open source.

Znači, budući inf. udžbenici bi trebali sadržavati i windows i Office, ali i Linux i OOo.

Profesor je također preporučio da se kontaktira sysprint ili promil, kako bi im napisali nadopunu za postojeće udžbenike jer misli da će se postići veća efikasnost.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Sokac je napisao/la: Profesor je također preporučio da se kontaktira sysprint ili promil, kako bi im napisali nadopunu za postojeće udžbenike jer misli da će se postići veća efikasnost.
Čudno, meni autor udžbenika nije rekao ništa o tome da se pripremaju novi udžbenici nadopunjeni sa OpenSourceom
Odgovori