Informatika 1
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: Informatika 1
Pričekajmo još dva tjedna. O udruzi nemamo što pitati Primorca, nego možemo mučnuti vlastitim glavama. Njega možemo samo pitati da li bi nam mogao pomoći oko udruge, al ii to konkretno moramo imati prijedlog. Nesmijemo biti pasivno agresivni, nego aktivno agresivno agresivni.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Evo, prošlo je već preko mjesec dana od kako smo poslali upit za podršku i akciju HULK-u i OpenHR-u, sa detaljnom razradom same skripte i cijelog plana akcije, te gdje su u toj priči spomenute udruge.
Do dana današnjeg nitko se nije odazvao na mail-ove niti na mail listu.
Kako moj duh ne miruje niti želim da ovakva tema miruje, ponovo sam poslao upite dotičnim udrugama za poziv na podršku.
Baš me zanima što će se desiti....
Do dana današnjeg nitko se nije odazvao na mail-ove niti na mail listu.
Kako moj duh ne miruje niti želim da ovakva tema miruje, ponovo sam poslao upite dotičnim udrugama za poziv na podršku.
Baš me zanima što će se desiti....
- iv@n
- Site Admin
- Spol: M
- Kontakt:
Vjeruj mi ako se nitko nije udostojio u mjesec dana odgovoriti na e-mail, čisto sumnjam da imaju volje za nešto drugo... a projekt zahtjeva baš to - hrpu dobre volje. Lame.

To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
Slažem se, no ako će odgovor opet izostati ili će biti negativan. Morat ćemo, ako želimo taj projekt ikada zavrtiti stvarno sami organizirati udrugu. No, otom-potom.iv@n je napisao/la:Vjeruj mi ako se nitko nije udostojio u mjesec dana odgovoriti na e-mail, čisto sumnjam da imaju volje za nešto drugo... a projekt zahtjeva baš to - hrpu dobre volje. Lame.
To bi sada trebalo srediti dok imamo vremena. Kasnije će biti ispiti, poslovni rokovi, djeca, Ballmer,...
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
-
Kristijan
- Kontakt:
Nisam čitao sad sve stranice, jer nemam vremena. Ali sam pročitao 3 prve stranice što je dovoljno da odgovorim.
Dakle, ja se apsolutno slažem da djecu u osnovnim školama i srednjim školama pitaju prije predavanja dali ih zanima Windows, Linux ili Mac i anketirati ih.
Ja smatram da su učenici već u petom razredu osnovne škole dovoljno znaju i pametni su da bi počeli raditi sa kompjuterima (iliti računalima). Ja sam počeo ranije, ja sam se rodio u 4-tom mjesecu 1995-e i cim sam se rodio sam odrastao uz Win 3.11 WG. Stari je radio u firmi, te mu je zbog POS sistema trebao komp. Imao ih je oko 3. Vec u prvom razredu osnovne sam dobio XP, te se učio na njega. U 2-razredu sam znao instalirati sam programe, i igrati igrice, te se snalaziti u engleskom sučelju. Ja ne razumijem kako neki dječak od 8 godina (za par dana 9) još nezna instalirati igricu samostalno, kao niti kliknuti New game --> Play game, već mora pitati MLAĐEG BRATA kojem je sestra (4. razred završila) objasnila da odabere prvu stavku. Dakle, on mu kaže da odabere ono prvo. A kad ovaj kaže "Nev gamee?" ja neznam što da radim. 1000 puta sam mu objasnjavao da se to čita "Nju gejm" al, ne, njemu je "nev gamee".
da se vratim na temu, neka učenici sami odaberu dali žele uciti o Linuxu, Mac-u ili Windowsima.
Ako neznaju što je to Linux, niti Mac, neka počnu učiti o Windowsima, jer tako sve počinje.
Windowsi ne zahtvjevaju daljnje podešavanje (Windowsi rade normalno i ako se nimalo ne podese nakon instalacije (osim drivera
)) kao Linux, a i aplikacije se na Windosima instaliraju na 2-3 jednostavnih klikova. A ne u Linuxu, prvo pronači program koji radi na Linuxu, onda se mučiti sljedecih 10 minuta da se instalira...
Ja osobno ne namjeravam micati Windowse sa laptopa, jedino možda (iako sumnjam) dual-boot sa Linux-om, ali 90% necu instalirati (sorry), ali tako je i vecina mislila, pa možda ipak se instalira Linux, i da bar nekad pređem na Linux.
Što se tiče toga da nije spomenut Linux, trebali su više puta posvetiti Linux-u i Mac OS-u, bar jednu stranicu za oba OS-a.
Što se rasprave za OS i program tiče, ako netko ne kuži što je to OS, te misli da samo Windowsi postoje, pojednostavljeno je program. Dakle, OS je jedna vrsta programa, ali nije program.
Neke vrste programa: programi (aplikacije), igrice, OS...
Ja mislim da Vi odvje ne volite Windowse, pa zato mislite da bi cijeli svijet trebao koristiti Linux. Ne - ja Windowse volim, ali koristim i Linux (treutno Xandros)
Autor je u pravu, netreba pisati za Linux niti za Mac jer većina koristi Windowse i Office (i to ilegalne) a onima koji bi čitali o Linuxu i OpenOffice-u bi to bilo špansko selo. Vecina učitelja nema pojma ni što je to OS, jer misli da je Windows sastavni dio svakog kompa (evo par primjera, kada sam kupovao prijenosno računalo netko mi je rekao da dobro proučim upute kako što radi, koji gumb što znači, programe koji smiju ici itd. a nema pojma da je to do Windowsa, a u uputama od laptopa piše samo kako stavit bateriju, BIOS, punjač itd...), te sumnjam da bi tu knjigu koristila ijedna škola. Naravno, neka napišu 1-2 stranice o OpenOfficeu, Linuxu, MacOSu i OpenSourceu.
Dakle, ja se apsolutno slažem da djecu u osnovnim školama i srednjim školama pitaju prije predavanja dali ih zanima Windows, Linux ili Mac i anketirati ih.
Ja smatram da su učenici već u petom razredu osnovne škole dovoljno znaju i pametni su da bi počeli raditi sa kompjuterima (iliti računalima). Ja sam počeo ranije, ja sam se rodio u 4-tom mjesecu 1995-e i cim sam se rodio sam odrastao uz Win 3.11 WG. Stari je radio u firmi, te mu je zbog POS sistema trebao komp. Imao ih je oko 3. Vec u prvom razredu osnovne sam dobio XP, te se učio na njega. U 2-razredu sam znao instalirati sam programe, i igrati igrice, te se snalaziti u engleskom sučelju. Ja ne razumijem kako neki dječak od 8 godina (za par dana 9) još nezna instalirati igricu samostalno, kao niti kliknuti New game --> Play game, već mora pitati MLAĐEG BRATA kojem je sestra (4. razred završila) objasnila da odabere prvu stavku. Dakle, on mu kaže da odabere ono prvo. A kad ovaj kaže "Nev gamee?" ja neznam što da radim. 1000 puta sam mu objasnjavao da se to čita "Nju gejm" al, ne, njemu je "nev gamee".
da se vratim na temu, neka učenici sami odaberu dali žele uciti o Linuxu, Mac-u ili Windowsima.
Ako neznaju što je to Linux, niti Mac, neka počnu učiti o Windowsima, jer tako sve počinje.
Windowsi ne zahtvjevaju daljnje podešavanje (Windowsi rade normalno i ako se nimalo ne podese nakon instalacije (osim drivera
Ja osobno ne namjeravam micati Windowse sa laptopa, jedino možda (iako sumnjam) dual-boot sa Linux-om, ali 90% necu instalirati (sorry), ali tako je i vecina mislila, pa možda ipak se instalira Linux, i da bar nekad pređem na Linux.
Što se tiče toga da nije spomenut Linux, trebali su više puta posvetiti Linux-u i Mac OS-u, bar jednu stranicu za oba OS-a.
Što se rasprave za OS i program tiče, ako netko ne kuži što je to OS, te misli da samo Windowsi postoje, pojednostavljeno je program. Dakle, OS je jedna vrsta programa, ali nije program.
Neke vrste programa: programi (aplikacije), igrice, OS...
Ja mislim da Vi odvje ne volite Windowse, pa zato mislite da bi cijeli svijet trebao koristiti Linux. Ne - ja Windowse volim, ali koristim i Linux (treutno Xandros)
Autor je u pravu, netreba pisati za Linux niti za Mac jer većina koristi Windowse i Office (i to ilegalne) a onima koji bi čitali o Linuxu i OpenOffice-u bi to bilo špansko selo. Vecina učitelja nema pojma ni što je to OS, jer misli da je Windows sastavni dio svakog kompa (evo par primjera, kada sam kupovao prijenosno računalo netko mi je rekao da dobro proučim upute kako što radi, koji gumb što znači, programe koji smiju ici itd. a nema pojma da je to do Windowsa, a u uputama od laptopa piše samo kako stavit bateriju, BIOS, punjač itd...), te sumnjam da bi tu knjigu koristila ijedna škola. Naravno, neka napišu 1-2 stranice o OpenOfficeu, Linuxu, MacOSu i OpenSourceu.
ASUS Eee PC Linux Xandros user.
Svijet-Multimedije.Net --> otvaranje uskoro!
Neka svi koriste besplatne altenative, Linux zauvijek!
Svijet-Multimedije.Net --> otvaranje uskoro!
Neka svi koriste besplatne altenative, Linux zauvijek!
Potpuno si u krivu, potpuno!Windowsi ne zahtvjevaju daljnje podešavanje (Windowsi rade normalno i ako se nimalo ne podese nakon instalacije (osim drivera)) kao Linux, a i aplikacije se na Windosima instaliraju na 2-3 jednostavnih klikova. A ne u Linuxu, prvo pronači program koji radi na Linuxu, onda se mučiti sljedecih 10 minuta da se instalira...
Uzmeš Ubuntu LiveCD, gurneš u drive, izabereš instalaciju, poklikaš ono što te pita (nemoj mi reći da je problem u particioniranju jer te slična pitanja dočekaju i pri instalaciji Windowsa i XP-a i Viste), instalacija protekne brže od Windows XP-a - provjereno! Nakon toga odmah možeš raditi, no REstricted Driver Manager te odmah pita da li želiš uključiti zatvorene drivere, dva klika i imaš i 3d akceleraciju, wireless ili štogod.
Instalacija programa? Otvoriš Synaptic, iz baze od cca 25000 programa odabereš (imaš Search) što te zanima, dva klika i gore je. Dakle, ne stoji ti primjedba.
Strašno je da ovako mladi čovjek kao što si ti napiše ovakvo nešto, no pripisat ću to tvojem neiskustvu...Autor je u pravu, netreba pisati za Linux niti za Mac jer većina koristi Windowse i Office (i to ilegalne) a onima koji bi čitali o Linuxu i OpenOffice-u bi to bilo špansko selo.
Zašto?
Ako ne pišeš o Linuxu i MAC-u onda nećeš nikoga potaknuti da nauči nešto novo. Upravo u time i leži problem što se o Linuxu pre malo piše i priča....
To što većina koristi Windowse I Office ilegalno, samo dodatno potkrepljuje moje stavove. Po tome što si napisao ispada da treba korsititi ilegalni software jer tako radi većina. Savršeno!
Razumiješ li da ako udžbenikom potičeš jedan jedini OS i jedan jedini Office podržavaš jednoumlje i monopolizam??! Djecu treba učiti da postoji izbor it onaj koji košta (pa tko voli nek izvoli) i onaj koji ne košta! Da ne duljim, bilo bi bolje da pročitaš cijelu temu, jer je to već prožvakano i ovdje i na forum.hr-u i na HULK-u
- Markec
Nemaju svi kompjutor od rođenja, ima i siromasnih roditelja koji djeci nisu mogli kupiti kompjutor ili iz nekog drugor razloga, Kod mene je dolazila jedna prijatelica i pisala je kod mene maturu (30 stranica) ja sam joj pomogao ono i ono,Kristijan
Ajmo sad pojasniti jednu stvar, mislim da je puno teže prijeći s windowsa na linux
Bolje je učiti linux dok jos pocinjes uciti o kompjutoru.
Vidiš, ovo si baš lijepo primjetio!Markec je napisao/la:Ajmo sad pojasniti jednu stvar, mislim da je puno teže prijeći s windowsa na linuxKristijan
Bolje je učiti linux dok jos pocinjes uciti o kompjutoru.
- DoDo
Volim i ja XP. I to samo zato jer nemam playstation, pa se snalazim i s windowsima za igranje NFS-a, GTA:SA-a, Warcrafta i Starcrafta (btw. Blizzard rules!).Kristijan je napisao/la: Ja mislim da Vi odvje ne volite Windowse, pa zato mislite da bi cijeli svijet trebao koristiti Linux. Ne - ja Windowse volim, ali koristim i Linux (treutno Xandros)
Za sve ostalo - tu je ubuntu.
I btw. ponosim se time da moja mlađa sestra (ove jeseni kreće u 3. osnovne) više voli linux od xp-a jer, kako ona kaže, "ima bolje igrice".
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr