LXDE tips&tricks - nautilus umjesto pcmanfm - drag&drop

Teme vezane za ostala grafička okruženja (XFCE, LXDE, *box...)

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
jurastublic
Spol: M

LXDE tips&tricks - nautilus umjesto pcmanfm - drag&drop

Post Postao/la jurastublic »

Za starija računala LXDE je zakon. Ja ga imam i na svom novom (mint LXDE) kao opciju jer se diže duplo brže od ubuntua.
LXDE koristi pcmanfm kao file manager ali i kao desktop manager. Kao desktop manager pcmanfm po meni ne valja ništa. Totalno je neshvatljivo da nema osnovne drag&drop operacije na desktopu niti jednostavno stvaranje shortcuta već za svaki shortcut treba raditi ručno neke ".desktop" fileove. Nisam odustao od LXDE već sam pronašao način da zamijenim pcmanfm nautilusom koji ima sve i na moje iznenađenje nije zamjetno sporiji niti troši puno više RSS memorije od pcmanfm-a.

Ovo se odnosi specifično na foldere u Linux Mint LXDE al ne bi trebalo bit velike razlike...
- Prvo treba instalirati nautilus, može i iz software managera.
- File za modifikaciju je: /etc/xdg/lxsession/Mint/autostart treba ga otvoriti kao root i snimiti negdje kopiju tog filea za svaki slučaj.
- obrisati liniju @pcmanfm --desktop i zamijeniti sa @nautilus -n
- snimiti
- restartati i servirati uz pivu

Nakon instalacije nautilusa još jedna osnovna stvar nedostaje na desktopu a to je koš za smeće ili Recycle bin.
Treba instalirati "gnome uređivač postavki", na ubuntu i mintu to putem terminala ide ovako:

Kod: Označi sve

sudo apt-get install gconf-editor

Pokrenuti gconf-editor:

Kod: Označi sve

gconf-editor
Kad se otvori program, u lijevom okviru izabrati / -> apps -> nautilus -> desktop i u desnom okviru staviti kvačicu pored stavke "trash_icon_visible". Možete promijeniti i ostale postavke po volji.

Pozdrav!
"Hodor bre foobar"
Odgovori