Linux Sucks

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

valent
Spol: M
Kontakt:

Re: Linux Sucks

Post Postao/la valent »

semiRocket je napisao/la: Molim :oops: a što na linuxu ne radi ni NAKON instalacije drivera, pa dajte ljudi o čemu vi pričate, to samo pokazuje kako ne znaš instalirat drivere, a to šta ti je linux prepoznao out-of-the-box te oduševljava. Šta da kažem, stvarno imaš sreće.
Ako ne radi ni nakon instalacije drivera onda imaš dvije varijante:
- prijaviti bug i dopisivati se s developerima tako da poprave bug tebi i drugima koji koriste isti driver
- prodati taj komad hardvera i kupiti neki koji radi odmah

semiRocket je napisao/la: Što to sve konkretno podrazumijeva. Ja sebe ne smatram glupom osobom koja ne može shvatit nešto što mu je ponuđeno. Žao mi je što ste toliko u tome da ne možete/želite stvari sagledati subjektivno. Ali razumijem vas, nekome tko tek počinje (mada ne znam da li se mogu nazvat početnik al' ajde) ne vidi kako je drugima koji nemaju toliko znanja o tome. Ali, kao što sam već rekao, na linuxu moraš znati previše toga za jedan "user friendly" os.
Evo jako dobar tekst o tome kao pravilno postavljati pitanja:
http://linuxmafia.com/faq/Essays/smart-questions.html

Vjeruj mi da na tome treba jako puno raditi, i ja sam s time imao dosta problema dok sam učio... jer ti znaš što te mući ali to ne znaš tako napisati (pogotovo ne na engleskom) da te drugi razumiju, a neki ne znaju ni na hrvatskom ;)

To znaći da naučiš kako prijavljivati bugove, konkretno za Fedoru ti mogu reći jer nju koristim i za nju hrpe bugova prijavljujem.

1. Otvoriti Red Hat/Fedora Bugzilla accout

2. Pročitati upute na Fedora wiki stranicama kako pravilo prijaviti bugove:
http://fedoraproject.org/wiki/How_to_file_a_bug_report

3. Pratiti slične bugove onome koji prijavljuješ da vidiš kako su drugi iskusnjiji ljudi prijavili bug, koje fileove i logoe poslali i na koja pitanja unaprijed odgovorili. Što više korisnih informacija pošalješ developerima to će prije, lakše i brže ukloniti bugove. Ako budeš imao konkretnih pitanja stojim ti na raspolaganju jer sam već dosta buba zgnječio u Fedori ;) tj. pomogao developerima...
semiRocket je napisao/la: Pa daj onda napiši eki koristan tutorial negdje, podijeli to znanje sa nama. Kakve koristi imam od tutoriala tipa skini paket ovdje, raspakiraj ga na desktop, logiraj se kao root... Toga je krcat internet. I to je ono što me frustrira, nekakvi jednostavni tutoriali koji prikazuju kako je sve podesivo u 1,2,3 a kada ne proradi, popi****.
Objasni kako se driver implementira sa sistemom, komunicira sa sistemom, kako se podešava, što napraviti kada ne radi... Da mogu "razumijeti" problem i ukloniti sam problem pa da na kraju krajeva i ja mogu pokrenuti svoj linux sistem ;)

Ako ti se neda pisat pa opiči par linkova na kojim to pojašnjava. Ja nigdje nisam naletio na "zašto ne radi" već samo ne radi i amen. Nitko se ni ne trudi ništa pojasniti. Tutorijali se u principu svode na "običan korisnik" (1,2,3) i strogo "tehničke informacije" (manuali) ništa između.
Napisao sam HRPE raznih tutorijala, za referencu samo pogledaj koliko dugo imam blog otvoren i koliko raznih tutorijala ima gore:
http://kernelreloaded.blog385.com/

Ako ikako želiš pomoći samo kada bi prepisao par članaka s mob bloga na wiki.open.hr to bi bila velika pomoć našoj Linux zajednici. Na žalost nemam vremena pisati i za blog i za wiki ;(
Ako bilo tko želi može slobodno preuzeti sve moje tekstove i prenijeti ih na wiki.open.hr

Ti reci koju temu koja nije do sada obrađena i koja tebi i ostalima nije jasna, ja ću ju obraditi i napisati na svome blogu ali ti zato prenesi taj i ostale moje tekstove na wiki.open.hr

Što kažeš semiRocket? Imamo dogovor?
valent
Kontakt:

Post Postao/la valent »

iv@n je napisao/la:
DoDo je napisao/la:Hehe, Fedora tek sljedeći tjedan ide na moj laptop, no ako uspoređivati s autima onda ako XP=Yugo, onda Ubuntu=Stojadin.
Ne bih dijelio tvoj optimizam u vezi Fedore. :zvizdi
Heh, nisi još probao Fedora Osijek Remix ;) To kada probaš javi što misliš...

BTW koliko čujem Ubuntu ima više problema jer ima lošiju implementaciju PulseAudio sustava i KDE paketa također...
valent
Kontakt:

Post Postao/la valent »

valent je napisao/la: Što kažeš semiRocket? Imamo dogovor?
Šteta što ste svi samo jaki na riječima a niste za neku konkretnu akciju kava

Ajmo malo akcije :komp :komp :komp :komp :komp
semiRocket

Post Postao/la semiRocket »

Žao mi je, ali nisam baš toliki znalac da bi mogao podučavati ljude korisnim tekstovima. Uostalom, kako da radim na tekstovima kada ni meni ništa ne radi. Tvoji tekstovi koliko sam vidio se bave većinom samo fedorom, i njenim specifičnim alatima. Dok sam ja mislio na tutorijal tipa http://www.gentoo-wiki.info/SAA7134. Navedeni tutorijal mi je silno pomogao, pri otkrivanju kompatibilnosti tvtuner kartice i linuxa, a na njega sam naletio slučajno. Nemam Gentoo, ali takva vrst tutorijala je primjenjiva na većinu (ako ne i na sve) distribucije.

Kako sam otkrio da kartica ne radi postavio sam upit na linux-media mailing listu (ekipa koja radi na v4l), da otkrijem zašto. Javio mi se samo jedan čovjek s obrazloženjem da je moja kartica najgore dokumentirana kartica u povijesti, te da je jedan drugi čovjek napravio podršku za nju još u 2007., ali sada izgleda da je to "slomljeno" i da nažalost ne zna više o tome. Nisam dobio nikakav povratni interes od drugih da se to riješi, a priložio sam brdo logova.

Kada sam kupovao karticu, nisam našao ništa o njoj i linuxu na internetu, sada će barem drugi korisnici profitirati od moje situacije.

Ne znam kako drugdje, ali kod njih u v4l se zna mijenjati struktura koda, tako da ona podrška od 2007. više ne radi danas. Isto tako zna se deševati regression (odbacivanje), podrška za drugu sličnu karticu slomi ovu prethodnu, jer su svi driveri međusobno povezani. Nema u kernelu jedan driver za specifičnu karticu, nego se moduli djele na čipove koji se nalaze na karticama, i dalje nekoliko linija koda za karticu koji se "spoje" s čipovima. Kada se nešto izmjeni (ili nedaj bože skroz) u jednom modulu od čipa u cilju podrške za jednu karticu, vrlo je moguće je "lomljenje" podrške za druge kartice.

Eto tako ništa od moje multimedije na linuxu :D

Grafička mi je proradila, nakon što sam slučajno naletio na jedan post koji govori kako s novijim verzijama fglrx-a (9.x) kernel mora biti kompajliran s nekim pci flagom ? te da se starija verzija 8.x instalira bez kompajliranja kernela. Kako sad da novi korisnik to sve zna :). Napominjem da mi s defaultnim open source driverima radeon, radeonhd kompjuter uopće nije radio stabilno, te da sam imao problema s zamrzavanjima. A s vesa-om, onom kojim bi trebalo uvijek raditi je bilo još gore.

Preostaje jedino lynx-om iz terminala surfat i tražit rješenje na webu. Ili jednostavnije iz Windowsa, da ipak trebaju i Windowsi :D Netko tko bi imao manje živaca bi rekao: hvala, doviđenja :?
▓▒░░▒▓╚╩══╦╧═══╨─
Archer

Post Postao/la Archer »

Upravo gledam tribinu iz 2011 godine Why Linux Sucks (Less Than Before) i mogao bi se složiti sa svime što je govornik rekao, dodao bi još da nema Desure, koja je jedina bila pravi drmator u Linux svetu, ništa se nebi promenilo...

http://www.youtube.com/watch?v=Ukd-Am2bbDo
plavi zmaj7

Post Postao/la plavi zmaj7 »

Standardizacija...ovisi o kojoj vrsti standardizacije,ako je to neka vrsta stroge standrizacije,tipa možeš samo ovo i ovo i nesmiješ odmicati onda sam definitivno protiv toga,a ako je neka više labava standardizacij npr. da se za dobivanje standarda mora ispuniti samo šačica uvjeta onda to je već ''prolazno''.U suprotnom to više nebi bio Linux,a još važnije nebi bilo niti po GNU načelima.
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Čitava poanta standarda je da bude točno tako i tako i to "strogo", inače nisu standardi. Zapravo, većina problema koje linux danas i ima, pogotovo ovo sa driverima, izvire upravo zato jer nema stroge standarde.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
plavi zmaj7

Nemora biti,postoje i ''labavi'' standardi.Ili barem neka sami ti standardi budu FOSS.

...Standarde koje bi odblili i sam Stallman i Linus bi vjerojatno i ja odbio.
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

standard koji bi bio FOSS? Što bi bila alternativa? Propriatery standard? To nema smisla. Ponovit ću ti još jednom labavi standard je oksimoron; tako nešto je zapravo "naputak" ili "sugestija", a ne standard. Standard MORA biti striktan. Labavi standard je ekvivalent slatkog feferona - jedeš feferon i ego ti raste jer ga jedeš, ali nije ljut - što je čitava poanta feferona rofl
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
plavi zmaj7

Ok,onda napuci i sugestije,ali da se uz njih dobivaju onkve marketinčke sličice koje na kutijama bolje prodaju robu.Ali ne standardi.Zovi to kako hoćeš.
Odgovori