Komercijalna Linux distribucija = potrebna ili ne?

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

JH-IM
Spol: M

Re: Komercijalna Linux distribucija = potrebna ili ne?

Post Postao/la JH-IM »

Abzeenth je napisao/la:
Ne znam, možda računaju da će korisnici htjeti birati između različitih sučelja, nešto kao što na desktopu mogu sa DE-om? Možda još ima nade da se predomisle oko toga jer je taj projekt u vrlo ranoj fazi. Koliko znam, nije još bilo ni prave službene najave od samih developera, već je ta vijest kao "procurila" pa su je objavili na XDA, LWN i još negdje (ne sjećam se, Phoronix možda?), pa su neki developeri na IRC-u bili jako ogorčeni time :pogled_dolje

Mislim, to je djelomično njihov propust, trebali su napisati neku vijest/PR i poslati je ako su htjeli proširiti točnije i detaljnije informacije. Ovako se zapravo zna malo o projektu, a ne zna se još točno kad će objaviti nešto više. Treba valjda sjediti na IRC-u i čekati :D
Nakon propasti Linux mobitela koje su razvijale kompanije, a Jolla je solidno i "prevarila" rekli bi neki, ljude koji su kupili njihov tablet, ljudi imaju jako malo povjerenja u Linux mobitel kao takav, nisam stekao dojam da ih je briga uopće za "desktop" na mobitelu hoće li to biti Plasma Mobile, Unity 8 ili nešto treće, nego jednostavno da radi i da je podržan i ima što više aplikacija. Interesa ima, ali se smanjuje jer nakon propasti više projekata ljudi su izgubili povjerenje da je Linux mobitel uopće moguć, najava jedne baze sa više drugih stvari ih ne ohrabruje, ne znam kako će to na kraju završiti ali ako odluče da svaki radi svoj UI i ostalo neće biti dobro, odnosno ti se OSovi vjerojatno neće pomaknuti dalje od hobističkog flashanja na nekoliko postojećih mobitela.

Po meni trebali bi uzeti Plasma Mobile, jer je Unity 8 komplicirano portati na Wayland, uzeti sve convergence elemente iz Ubuntu Toucha i snap pakete jer ih se da integrirati u mobilno i desktop okruženje i napraviti OS koji će podržavati nekoliko popularnih mobitela kao što su OnePlus One, Fairphone 2 i Nexus 5, a onda pokušati ostvariti i neku proizvodnju ako bude dovoljno interesa. Ako budu rasipali resurse na više projekata nemam puno nade da će biti išta ozbiljnije od toga, ali bi volio da bude. PR i Linux su priča za sebe, ima developera koji valjda stvarno misle da će šira javnost saznati za njihove projekte iz ničega, svaki takav veći projekt bi trebao imati svoju stranicu i kada imaju nešto za reći poslati vijest Linux.comu, Softpediji, Phoronixu i sličnim portalima. Pogotovo ako tražiš dodatne ljude koji bi pomogli na projektu, također ljudi ne vole trošiti svoje vrijeme na projekte koji nemaju jasne smjernice zato je ova vijest takva da ne ulijeva povjerenje, trebaju se oni najprije dogovoriti svi što točno žele i onda to objaviti, onda mogu očekivati i pomoć drugih developera i Linux korisnika.

Kada je puno toga nedefinirano ljudi nisu previše zainteresirani da se uključe, ja prvi, daj mi smjernice što taj projekt želi pa ću se uključiti na način koji mogu, bug reports, testiranje, širenje ideje itd. Ako dobro to obave možda i koja Linux kompanija ili sponzor nabaci i koji euro da pomogne development, možda i financira neke developere za full time posao. Nadam se da će se dogovoriti i jasno sve definirati i po mogućnosti da se ne odluče za različite interfacea i core aplikacije.
Bunker

Post Postao/la Bunker »

iweb je napisao/la:... osobno mislim da komercijalna distribucija kakvu opisujete ne bi učinila ništa dobroga Linuxu na desktopu, a možda bi čak donijela i zla. .
Mnogo osoba koje osobno poznam čak i nezanima da li bi ta neka distra bila komercijalna ili ne, već im je daleko bitnije da se uspostavi nekakva čvrsta struktura sa predvidljivim nivoom kvalitete i podrške , te da svoje poslovanje ( ili čak i home iskustvo ) mogu postaviti na takve temelje , a ne da kod svakog updatea strahuje da li će mu printer i nadalje raditi, da li će izgubiti mrežnu veze i sl...

A da li će se naplaćivati distra, podrška, ili neki treći vid, manje više je svima svejedno ukoliko se zadovolje oni nabrojani uvjeti. Pa ni taj developer neživi od zraka i filozofije i jasno da njegov trud-znanje-vrijeme mora biti plaćeno na ovaj ili onaj način.
JH-IM je napisao/la: ...Kada je puno toga nedefinirano ljudi nisu previše zainteresirani da se uključe, ja prvi...
Pa naravno.... Tko više ima viška vremena i volje ulupati na nešto krajnje nepredvidljivo.
Abzeenth je napisao/la:...Seksističke pretpostavke o modi i kućnim ljubimcima kao najvažnijim stvarima u mom životu ubuduće zadrži za sebe...
Ja sam ih samo naveo kao primjere na osnovu kojih su se stvorila mišljenja o meni iako ti moji privatni stavovi veze nemaju sa mojim linux djelovanjima. U mojoj ličnosti nema licemjerja i lažnog podilaženja da bih si stvorio nekakve saveznike ili istomišljenike. Problem je samo što ja nemam diplomatskog takta i izreći ću ono što stvarno mislim svjestan da se to mnogima neće svidjeti. A razlika je i u tome što ja to imam ( da ne velim kaj ) izreći svjestan mogućih posljedica a većina čitača iz pozadine koja se slaže sa mojim stavovima to nesmije naglas izreći bojeći se forumskih ili nekih drugih sankcija pa mi podršku šalju na fb ili mail i sl...

A koliko je netko licemjeran kada se zauzima za npr ženska prava i ravnopravnost spolova , pa onda ja iznesem linkove iz kojih se vidi da se ta ravnopravnost traži samo u politici-bankama-arhitekturi-ekonomiji pa pitam zašto nema statistike koliko žena je zastupljeno na bauštelama, na krovištima, na hepovim banderama, u šumarijama, u kamionima gradske čistoće.....e tada dobijem kritike o sexizmu i sl. Naravno da sam punim srcem i dušom za potpunu ravnopravnost , ali potpunu a ne selektivnu kako kome kada paše pa sad neka svatko sam za sebe procijeni da li sam sexista ja ili onaj tko hoće gurati neki svoj stav samo na pisti koja mu odgovara...
Abzeenth je napisao/la:...pa ti od svih ljudi najčešće ističeš da su to samo nule i jedinice i da se ne vrijedi oko toga uzrujavati... :pogled_dolje
Kaj ti djelujem kao da se uzrujavam ? Bez obzira na svo neslaganje znaš dobro da nikad nisam niti jednu tešku riječ uputio niti tebi niti nikome drugome , i vrlo dobro sam u mogućnosti odijeliti kruške i jabuke. Kada sam smatrao da si negdje jako u pravu ili da si mi pomogla, nisam se to libio odmah i napisati , a tamo di smatram da griješiš i da tvoji stavovi više štete nego kaj koriste linux ekosistemu isto se nisam libio to napisati. Vidiš, tu je razlika, ti me nesimpatiziraš ( i kako i sama priznaješ, to je zbog osobnih razloga a ne zbog nekih tehničkih linux spiki ) i sa tim prefiksom ćeš mi uvjek pristupiti i kroz tu prizmu gledati sve kaj napišem. A ja sam ipak u mogućosti biti puno racionalniji i svaku tvoju izjavu mogu promatrati zasebno bez utjecaja onoga kaj si dan ili godinu prije pisala o meni ili o bilo čemu...

:thmbs-up
hrvooje

Post Postao/la hrvooje »

iweb je napisao/la:No ne znam, Linux ovih dana ionako koristim gotovo isključivo na serverima.
.. kaže site admin stranice o Linuxu i zabi jos jedan čavao u lijes Linux desktopa.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

hrvooje je napisao/la:
iweb je napisao/la:No ne znam, Linux ovih dana ionako koristim gotovo isključivo na serverima.
.. kaže site admin stranice o Linuxu i zabi jos jedan čavao u lijes Linux desktopa.
Inače je praksa da ljudi koji uređuju i brinu se da web portal/forum funkcioniraju obavezno moraju 24/7/365 usko raditi i živjeti isključivo sa tematikom portala/foruma szbunjen

... vidim ja da portal o formuli 1 vode vozači F1, portal o kuhanju profesionalni kuhari renomiranih restorana, a portal o miljejićima babe sa otoka Paga... ma dajte ljudi malo misliti prije nego nešto (posprdno) napišete :zen
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Cooleech
Moderator

Post Postao/la Cooleech »

Nakon godina provedenih na "reklamiranju" iliti promoviranju Linuxa korisnicima, digao sam ruke i svima koji kažu bilo što kontra Linuxa kažem da su u potpunosti u pravu. Nemam više ni volje ni vremena objašnjavati tupavcima ono što ne žele čuti. HrvUje, nisam te htio ali ni promašio. :zen
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
iweb
Site Admin

Post Postao/la iweb »

hrvooje je napisao/la:
Razumijem tvoj sentiment, ali nisam ništa manje entuzijastičan oko Linuxa na desktopu nego što sam prije bio. :) Silom prilika sam na jednom drugom OS-u, ali povremeno koristim Linux i na desktopu i jedina stvar koja mi uistinu nedostaje je moćna pretraga (u stilu Spotlighta na voću, ali to ionako nema ni Windows).
bertone je napisao/la: ... vidim ja da portal o formuli 1 vode vozači F1, portal o kuhanju profesionalni kuhari renomiranih restorana, a portal o miljejićima babe sa otoka Paga... ma dajte ljudi malo misliti prije nego nešto (posprdno) napišete :zen
znaš kako kažemo :)
hrvooje

Post Postao/la hrvooje »

Koje li ironije. Ja koji koristim Linux i isključivo Linux na desktopu zadnjih 10 godina na poslu i kući branim ideju komercijalnog desktop Linuxa, a ljudi koji ne koriste Linux na desktopu su protiv. Nemam namjeru nikog nazivati tupavcem po kriteriju izbora OS-a na računalu.

Evo npr. nakon nadogradnje na Ubuntu 17.04 problemi s dns-om i internet vezom i na wifiju i ethernetu. Kako da mi se to na Androidu ne desi.

Svakako bih platio za macOS-like Linux alternativu Windowsima, koji bi upravljao kvalitetom tog istog desktopa i bio dovoljno jak da se dogovori s vodećim proizvođačima softvera i hardvera i podršci.

Ako cijenjeni članovi ovog foruma (grof, iweb...) ne koriste Linux na desktopu onda je valjda jasno sto sam htio reci. Nisam mislio da web administratori se moraju baviti onim cijena stranice uređuju, nego članovi foruma linuxazasve bi barem trebali podržavati ideju Linuxa za sve, sto podrazumijeva desktop.
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

hrvooje je napisao/la:Koje li ironije. Ja koji koristim Linux i isključivo Linux na desktopu zadnjih 10 godina na poslu i kući branim ideju komercijalnog desktop Linuxa, a ljudi koji ne koriste Linux na desktopu su protiv. Nemam namjeru nikog nazivati tupavcem po kriteriju izbora OS-a na računalu.
Ja isto korisim linux sad već 13-14 godina aktivno na desktopu (nemam windowse od 2005 uopće), ali sam svejedno protiv komercijalnog linuxa.
hrvooje je napisao/la: Evo npr. nakon nadogradnje na Ubuntu 17.04 problemi s dns-om i internet vezom i na wifiju i ethernetu. Kako da mi se to na Androidu ne desi.
Zato što je android daleko ispoliraniji od linuxa i ima QA (kontrolu kvalitete) što linux ne samo da nema, nego niti ne želi imati.
hrvooje je napisao/la: Svakako bih platio za macOS-like Linux alternativu Windowsima, koji bi upravljao kvalitetom tog istog desktopa i bio dovoljno jak da se dogovori s vodećim proizvođačima softvera i hardvera i podršci.
macos like alternatica postoi - zove se macos :P
hrvooje je napisao/la: Ako cijenjeni članovi ovog foruma (grof, iweb...) ne koriste Linux na desktopu onda je valjda jasno sto sam htio reci. Nisam mislio da web administratori se moraju baviti onim cijena stranice uređuju, nego članovi foruma linuxazasve bi barem trebali podržavati ideju Linuxa za sve, sto podrazumijeva desktop.
Istina. jesu li ono bili bsd ili suse developeri od koji praktički nitko ne koristi distru koju razvijaju?
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
hrvooje

Post Postao/la hrvooje »

shrike je napisao/la:[
Možemo se sad ti i ja nadmudrivati riječima, ali obojica znamo da macos ide samo na Apple hardver. I ne, hackintosh sigurno nije rješenje koje radi.
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

hrvooje je napisao/la:
shrike je napisao/la:[
Možemo se sad ti i ja nadmudrivati riječima, ali obojica znamo da macos ide samo na Apple hardver. I ne, hackintosh sigurno nije rješenje koje radi.

I to ti je odgovor zašto linux, windows a zapravo ni bilo koji rugi OS koji ide na generički hardver neće imati stabilnost/pouzdarnost osx-a. Jednostavno je nerealno (tj. praktično je nemoguće).
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Odgovori