shrike je napisao/la:1) ti kažeš da linux korisnik u konzoli ne bi mogao parirati windowsašu, što je točno samo za vas koji aktivno odbijate naučiti cli pa se žalite da ga ne znate.
2)Dakle, da budem jasniji: CLI je puno kompleksniji i moćniji od ikakvog GUI, a bome i brži i jednostavniji za opisati.
2.5)To što je teži nije minus jer znači da imaš osobu koja zna što radi. Kliktač samo nagađa i dobiva iluziju instant znanja. To ti je nešto kao religija (windwos) ili znanost (linux). Možeš ili imati instant deluziju svog znanja ili se debelo pomučiti i dobiti stvarno znanje/razumijevanje.
3)EDIT:
Ova rečenica mi nije jasna: "Problem kod CLI sučelja je da se previše oslanjaju na znanje u glavi a premalo na znanje u svijetu(ako si pročitao one linkove znaš o čemu pričam)."
I opet se moram nasmijati ideji linux admina koji radi u GUI

:D:D:D
1)Ti si kroz moj post samo preletio(molim ga u detalj pročitaj)?Ja sam rekao da Linux korisnik u gui-u nebi mogao parirati windows korisniku koji je isto u gui-u.
2)Tu se slažemo
2.5)To što je teži je itekako minus.I da klikta č baš i... ne nagađa on pretpostavlja što je malo čvršće od nagađanja,ali ako na gumbu piše 'finish' zašto to onda i nebi bio finish to jest kraj rada.Ako piše 'odaberi datoteku' i ispod polje za odabir datoteke.To je takozvano korištenje 'znanja iz svijeta'.
Također analogija ti je bezveze i previše filozofira(ako ja kažem da se previše filozofira onda se doista previše i filozofira jer i sam to često radim).Bolja analogija je ovo:
Rad sa gui-jem je kao da rješavaš matematički zadatak dok ti ga profesor istovremeno pokazuje.
Rad sa cli-om je kao da rješavaš matematički zadatak na ispitu.
3)Ponovo pročitaj one linkove koje sam dao.
4)Cijelo znanstveno područje komunkacije čovjeka i računala i svi ti doktori znanosti koji su specijalizirani samo za to usko područje su u krivu(a da ne velim znanost računalstva općenito).Tržište je naravno isto u krivu.Sarcasm off.
5)Računalo je alat a ne križaljka da bi na njemu razvijao moždane vijuge.Želi li Linux napasti Windowsovo tržište mora se tome prilagoditi.
I sam Linus kaže:Operating systems suck.Ili drugi citat ugrubo preveden i preinačen:Operativni sustavi bi trebali biti neprimjetni,idealno bi bilo da ni neznaš da ga imaš.
6)Možete ljudima ići i govoriti da trebaju učiti o Linuxu,ali time nebiste dobili mnogo novih Linux korisnika,ako biste dobili uopće jednog,želite li to?
Ja osobno sve ovo pišem u nadi da jednog Linux preuzme Windows-ov dio na desktop tržištu.Međutim za to su neka poboljšanja nužna.
Ljudi žele
čim više za čim manje i ako to mogu dobiti na drugoj platformi oni će zaboravit na Linux.(što ja ne želim da se dogodi jer je Linux FOSS i super)