linux mi šteka prilikom copy paste
Moderator/ica: Moderatori/ce
- shamanslaugh
- Spol: M
linux mi šteka prilikom copy paste
pozdrav svima
skuzio sam da mi komp počne drastično usporavati sa radim (štekati) kada naprimjer pokusam da prebacim 2-3 filma iz home foldera na na USB
dešava se to da izgleda kao da mi komp ima 128 MB RAMa
kad kliknem gore lijevo na Activities on se polako otvara ili zablokira pa se nakon 5 sec pokaze
ujedno desi mi se da nakon sto prebacim filmove odem na safety remove USB i onda moram jos cekati 1-2 min jer mi pise da ne istekavama USB jer se podaci i dalje prebacuju ???? e to me sad buni. pa zar ih nije prebacio do sada? traka je dosla do 100% i prozor se zatvorio.
Ovo je sto ja posjedujem
openSUSE 12.3 Gnome Shell 3.6
AMD Phenom(tm) II X2 555 Processor × 2
4 GB Ram ddr3 (ili ddr2 nazalost nisam siguran)
no evo u prilogu moj hardware report pa vi vidite
https://www.dropbox.com/s/3f06zqnu3c3f6fi/my
napravio sam ga preko YASTa i mozete ga otvori u firefoxu (barem kod mene tamo radi)
skuzio sam da mi komp počne drastično usporavati sa radim (štekati) kada naprimjer pokusam da prebacim 2-3 filma iz home foldera na na USB
dešava se to da izgleda kao da mi komp ima 128 MB RAMa
kad kliknem gore lijevo na Activities on se polako otvara ili zablokira pa se nakon 5 sec pokaze
ujedno desi mi se da nakon sto prebacim filmove odem na safety remove USB i onda moram jos cekati 1-2 min jer mi pise da ne istekavama USB jer se podaci i dalje prebacuju ???? e to me sad buni. pa zar ih nije prebacio do sada? traka je dosla do 100% i prozor se zatvorio.
Ovo je sto ja posjedujem
openSUSE 12.3 Gnome Shell 3.6
AMD Phenom(tm) II X2 555 Processor × 2
4 GB Ram ddr3 (ili ddr2 nazalost nisam siguran)
no evo u prilogu moj hardware report pa vi vidite
https://www.dropbox.com/s/3f06zqnu3c3f6fi/my
napravio sam ga preko YASTa i mozete ga otvori u firefoxu (barem kod mene tamo radi)
Shaman's Laugh ओं मणिपद्मे हूं Free Tibet !
Re: linux mi šteka prilikom copy paste
To je prije bila tipična greška ako nije uključen DMA, ali sada to nije 100%. Provjeri da li ti taj stick nema bad blockove, i ako je NTFS možeš ga probat reformatirat.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
- shamanslaugh
pregledao sam nema
usb je relativno nov
star 1 godinu
ima 8 gb prostora, ali je na NTFS particiji jer ga koristim da ga ukopcam u tv i da s njega gledam filmove
usb je relativno nov
star 1 godinu
ima 8 gb prostora, ali je na NTFS particiji jer ga koristim da ga ukopcam u tv i da s njega gledam filmove
Pa zar ti TV ne prihvaća standardni FAT datotečni sustav?shamanslaugh je napisao/la:pregledao sam nema
usb je relativno nov
star 1 godinu
- nicky
- Site Admin
- Spol: Ž
Imam isti problem, događa se i kod kopiranja podataka na hdd-u. Hdd nema bad sectora, a usb je fat32. Jel ima itko ideju što napravit?
Send from my Nokia 3110 using two fingers
Send from my Nokia 3110 using two fingers
Ovo je normalno na Linuxu iz jednostavnog razloga što ti je po defaultu uključen write-cache na svim podatkovnim uređajima, pa i na USB removable medijima.shamanslaugh je napisao/la: ujedno desi mi se da nakon sto prebacim filmove odem na safety remove USB i onda moram jos cekati 1-2 min jer mi pise da ne istekavama USB jer se podaci i dalje prebacuju ???? e to me sad buni. pa zar ih nije prebacio do sada? traka je dosla do 100% i prozor se zatvorio.
ako te to smeta, onda uštekaj svoj USB uređaj, pogledaj nekim alatom za rad s diskovima koji mu je /dev/sd* name (možeš napraviti ls /dev/sd* prije i poslje uštekavanja, pa ono kaj se novo pojavilo je ime tvog USB stika - tipa /dev/sdb, sdc... )
Nakon toga prebaci na root (su komanda) i otipkaj ovo:
Kod: Označi sve
hdparm -W0 -K1 /dev/sdx - gdje je x slovo USB uređaja Iako, klikanje na Eject ili Safe remove je dobra praksa koju bi trebalo upražnjavati, pa ti ispred ovoga što sam gore naveo, radije preporučam da se navikneš na Eject klikanje.
- shamanslaugh
hvala puno na odgovoru
koristim ja stalno taj Eject USBa ili externih diskova jer sam procitao na netu da ako ga samo iskopcavama (sto sam prije davno radio) da se uređaj moze sjebati
iskreno zasto je u ntfs ja nemam pojma
mogu ga ja prebaciti i u fat, nije problem
no pokusat cu da probam s ovom forom od grofa bas da vidim hoce li se ista popraviti
koristim ja stalno taj Eject USBa ili externih diskova jer sam procitao na netu da ako ga samo iskopcavama (sto sam prije davno radio) da se uređaj moze sjebati
iskreno zasto je u ntfs ja nemam pojma
mogu ga ja prebaciti i u fat, nije problem
no pokusat cu da probam s ovom forom od grofa bas da vidim hoce li se ista popraviti
- shamanslaugh
~> hdparm -W0 -K1 /dev/sdc
Absolute path to 'hdparm' is '/usr/sbin/hdparm', so running it may require superuser privileges (eg. root).
~> sudo hdparm -W0 -K1 /dev/sdc
sudo: hdparm: command not found
šta sad?
Absolute path to 'hdparm' is '/usr/sbin/hdparm', so running it may require superuser privileges (eg. root).
~> sudo hdparm -W0 -K1 /dev/sdc
sudo: hdparm: command not found
šta sad?
NE sudo, nego su! 
dakle
s time upadneš u čisti root account i od tamo možeš pozvati hdparm.
dakle
Kod: Označi sve
su- shamanslaugh
/dev/sdc:
setting drive keep features to 1 (on)
HDIO_DRIVE_CMD(keepsettings) failed: Input/output error
setting drive write-caching to 0 (off)
write-caching = 0 (off)
jesam li sad uspjeo? to to?
setting drive keep features to 1 (on)
HDIO_DRIVE_CMD(keepsettings) failed: Input/output error
setting drive write-caching to 0 (off)
write-caching = 0 (off)
jesam li sad uspjeo? to to?