Calculate Linux 13.11

Diskusije o raznim Linux distribucijama.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojoj distribuciji je riječ. Primjer: [Slackware]
b4sh
Spol: M

Calculate Linux 13.11

Post Postao/la b4sh »

Alexander Tratsevskiy najavio izlazak distribucije Calculate Linux 13.11 koja bazira na Gentoo Linuxu .......

http://www.calculate-linux.org/blogs/en/459/show
"The quieter you become, the more you are able to hear...."
pribon

Re: Calculate Linux 13.11

Post Postao/la pribon »

Calculate linux distribucija potice iz Rusije a bazirana je na Gentoo distribuciji. Dolazi sa KDE, GNOME i Xfce desktopom i sa novijim kernelom 3.12, LibreOffice 4.1, Chromium 33 i jos nekim manjim poboljsanjima. Gentoo je poznat po svojoj stabilnosti pri radu i odlicnim performansama a podrzava od Pentiuma Pro do najnovijih PC i laptopova.
Ova distra namijenjena je kako kucnim korisnicima tako i malim i srednjim preduzecima.
Ova distribucija se sve vise korisiti. Vazno je naglasiti da Calculate iako je klon radi jednako dobro kao i sam Gentoo. Zahtevi ovog operativnog sistema jasno ilustruju da ce raditi sasvim dobro i na starijim racunarima kako zbog kernela tako i zbog same arhitekture.

Kucni korisnici se mogu sasvim dobro snaci u radu ove distribucije, dokumentacija koja dolazi uz OS je sasvim zadovoljavajuca a koju mozete naci na sluzbenim stranicama.Preporucujem da isprobate ovu distru i uporedite je sa drugim OS.
Det hindrar inte att vi säkrar framtiden!
shicy

Post Postao/la shicy »

e ovo ja zovem uvodnim postom, neovisno o stavu prema distribuciji ;)
bravo!
pribon

Post Postao/la pribon »

Ja sam Calculate instaliro prema ovom video uputstvu
http://www.youtube.com/watch?v=fJGULIr-A-s
Odabrao sam jednu particiju za /(root) od 15 GB i zadrzao vec postojecu swap i instalacija je trajala nekih deset minuta, Ovo je distra koju sam najlakse instaliro od svih distri koje sam do sada koristio.
vision
Spol:

Post Postao/la vision »

Za ovu distru sam pročitao na DistroWatchu msm negdje početkom mjeseca, a provao sam je kada je bila predložena u komentare o mojoj recenziji.
Kod instalacije nisam koristio nikakvo upustvo, sa Gparted-om sam napravio 2 particije, instalacija mi je bila standardna. Nisam se mnogo zadržao na ovu distru, a boot time je iz nekog razloga bio užasno spor (skoro 80 sek)
dupin

Post Postao/la dupin »

Kako prolazi update? Ja sam jednom probao ovu distru i update je trajao satima. Na kraju sam odustao od svega. :(
Nema veće religije od istine!
vision
Spol:

Post Postao/la vision »

Nisam ni provao uraditi update. Sitan sam updatea kod Sabayona ( isto je trajao satima), držim se ja dalje od Gentooa.

P.S. Ova tema, ako se izuzme prvi post, bi trebala da bude u podforumu Distribucije općenito (jer nije vijest, već prelazi u diskusiju). Nadam se da se ne ljutite na mene.
pribon

Post Postao/la pribon »

Nisam ni koristio update. Stvari koje uobicajeno koristim su bile instalirane. Jedino nisam mogo da instaliram javu. Kasnije sam primjetio da javu nisam mogo koristiti i na drugim linuksima kao i na Win 8.1. Dolazilo je do nekih blokada pri pokusaju instaliranja iste.
stefan
Moderator

Post Postao/la stefan »

vision je napisao/la:P.S. Ova tema, ako se izuzme prvi post, bi trebala da bude u podforumu Distribucije općenito (jer nije vijest, već prelazi u diskusiju). Nadam se da se ne ljutite na mene.
Slažem se, prebačeno.

Pa što bi se ljutili, sasvim razuman zahtjev. Iako, shvaćam tvoj strah... neki moderatori su pravi tirani :hihi :zvizdi
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
dupin

Post Postao/la dupin »

@ vision

Jedno sam vrijeme koristio Sabayon i probao sam Calculate.Što se tiče updatea mogu reći da je razlika velika. To je barem moje iskustvo, zato sam i pitao kakva su iskustva drugih.

@ pribon

Ne vidim kakvo je vezi to što su programi koje koristiš već bili instalirani sa updateima.Valjda se mogu updateirati i oni propgrami koje koristimo?
Nema veće religije od istine!
Odgovori