Kubuntu se boota bez GUI-a

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Odgovori
dhamilton

Kubuntu se boota bez GUI-a

Post Postao/la dhamilton »

Moram priznati da čačkam po sustavu na veliko, prvi put sam instalirao Linux, pa mi je zanimljivo - želim reći da je lako moguće da sam sam uzrokom problema (jedino sta nije bas da sam radio ne znam sta, vise instalirao i deinstaliravao).

Kao što naslov kaže - Ubuntu mi se diže bez GUI-a (KDE). Dobijem CLI gdje upisujem login i password, al to mi puno ne znaci kad ne znam koristit konzolu. Našao sam na ubuntuforums.org da ručno startram GUI naredbom "sudo kdm", ali ništa se ne desi. Prije nego se to desilo instalirao sam kroz Synaptic Compiz i onda ga poslije deinstalirao, jer me nije posebno zanimalo. U međuvremenu sam gasio i palio komp i sve je bilo uredu. Kada sam ga danas ponovno palio OS se digao bez GUI-a. Jedina stvar koju sam također primjetio i mislio započeti temu i o tome je da mi se nakon shutdowna ili restarta komp nije gasio. Trebao je hard reset na tipku. Zadnji put kada je sustav radio s GUI-em također sam ga gasio na gumb.

Napeto mi je da se potpuno prebacim na Linux i zaboravim windoze (razlozi su više filozofske naravi :)), pa mi je zbilja važno da prevladam ove početničke muke. Hvala unaprijed na pomoći.
Sokac
Site Admin
Spol: M
Kontakt:

Re: Kubuntu se boota bez GUI-a

Post Postao/la Sokac »

probaj u konzoli:
startx
javi ako izbaci koju grešku

isto probaj sudo xorg
dhamilton

sudo xorg daje bad command (ne znam doslovno, ali u tom smislu)

startx

Release date: 19 April 2007 - sad ide koja je verzija (ako treba reci, pa ću upisati), al pretpostavljam da te zanima od:

Module Loader present
Markers: (==) default setting (EE) error (WW) warning
(==) log file:"/var/log/xorg.o.log", Time: već koje je
(==) using config file:""/etc/x11/xorg.conf"
(EE) Failed to load module "ati" (module does not exist, 0)
(WW) VES= No matching device section for instance (BusID PCI:2:0:0) found
(EE) No devices detected
Fatal server error:
No screens found
XIO: fatal IO error 104 (connection reset by peer) on X server ":0.0" after 0 requests (0 known processed) with 0 events remaining
xauth: error in locking authority file /home/dhamilto/.xauthority

- vidim da se spominje ati - nedavno sam instalirao ATI drivere i to je sljakalo. Jedino mi pada na pamet da sam koristio TV-out i da je TV bio spojen preko S-videa kada sam gasio komp. možda je to problem što više ne vidi TV?
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Ne, problem je da ne može naći ati modul (kernel modul iliti driver u ovom slučaju) zašto? ko zna, možda je greškom obrisan...

jedino što trenutno možeš napraviti da se grafika (kakva takva)vrati jest ovo

Kod: Označi sve

sudo nano /etc/X11/xorg.conf
nakon toga, kada se otvori pronađi sekciju Device i u njoj liniju Driver, tamo obriši "ati" i stavi "vesa"

Kod: Označi sve

Section "Device"
	Identifier	"Generic Video Card"
	Boardname	"VESA driver (generic)"
	Busid		"PCI:0:2:0"
	Driver		"vesa"
	Screen	0
EndSection
nakon toga snimi file i probaj ponovo startx
dhamilton

klanjam se!!! evo me nazad u Linuxu.

imaš ideju kako vratiti ATI driver ponovno, ponoviti postupak iz guide ili...
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Da, ponovi postupak iz guide-a. Samo si ovaj xorg.conf backupiraj. Sve to piše u uputama na ovom portalu :)
dhamilton

Hvala puno jos jednom. Sada kada si spomenuo backup xorg.conf datoteke, sjetio sam se da sam to napravio prilikom instalacije ATI drivera prvi put (sljedio sam upute korak po korak). Jedino sto onda nisam imao pojma cemu to sluzi, ustvari nisam ni razmisljao. sad znam :)
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Eto, nije Linux tako strašan kada malo uđeš u stvar.

Može se sa njime više nego pod Windozama. Evo, upravo stavljam na mobitel neke igre preko USB-a i Bluetootha i uredno radi oboje...
dhamilton

situacija se opet ponovila nakon sto sam mijenjao rezoluciju. promijenim u xorg.conf "ati" u "vesa", al ovaj put se digne GUI sav zbrckan tak da nis nisam vidio. na kraju mi je palo na pamet da samo ponovim:

3. korak - konfiguriranje drivera

sudo aticonfig --initial
sudo aticonfig --overlay-type=Xv

...i sad sve opet sljaka. eto samo reko da prijavim ako se nadje kakav sretnik poput mene - nije sve uzalud!!!
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Nije, nije, ali i aticonfig (i --initial i --force) piše u guide-u na ovom našem portalu...samo treba čitati do kraja... :D
Odgovori