Kada bih morao birati neku igru sa originalnim dizajnom, idejom i odličnim soundtrackom (mješavina ambientala, chillouta, loungea, savršeno se uklapa u igru, Tomas Dvorak, bravo majstore), to bi bila Machinarium, djelo čeških majstora iz Amanita Design developer studija. Nisam neki ljubitelj avantura, ali ovo je remek djelo.
Riječ je o point'n'click avanturi rađenoj u flashu (što je jedina zamjerka
Prvi put sam se susreo sa Amanita Designom kada sam vidio njihovu free igru Samorost u nekom našem informatičkom časopisu, koja također odiše humorom i originalnošću. Kasnije su napravili nastavak u shareware verziji Samorost 2. Kada su objavili informaciju da rade na novom projektu, znao sam povremeno dolaziti na njihov site, vidjeti screenshotove i informacije o napretku igre. Razveselila me vijest da su nakon dugog razvoja (3 godine) uspjeli izbaciti igru.

Po osebujnosti bi najbliže igre Machinariumu bile Neverhood,Oddworld Abe's Odyssey...
Ovakve igre pokazuju, da nije sve u 3D-u, pixel shaderima i stream procesorima, ima nešto i u kreativnosti i talentu koji se također može razmahati sa skromnijim budžetom i alatima.
Igre dolaze u tri verzije, za Win, Mac i Linux.
Sada je idealna prilika kupiti Amanita Design Christmas Pack za 10 baksa. U paketu sa Machinariumom kao bonus dolazi Samorost 2 igra i soundtrack iz obje igre.