smrzavanje tijekom boot-a

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
blanchard
Spol: M

smrzavanje tijekom boot-a

Post Postao/la blanchard »

Prije nekoliko dana sam instalirao Ubuntu 9.10 na moj laptop - Hp nx6125. Skoro sve radilo out of the box, jako sam zadovoljan kako je sve napravljeno, jedino sam se oko wirelessa morao malo potruditi. Cak sam i compiz sredio da radi i cudilo me kako tak dobro radi na mojem starom laptopu.

Nekoliko sati nakon instalacije, samo mi se sve smrznulo. Ctrl + Alt + Del ne radi Ctrl + Alt + Bckspc ne radi, dobro ugasim ga ja i nakon toga opet sve super radi. Iduci dan mi se jednom smrznuo pri podizanju X-a i kasnije jos jednom u radu, kad sam nesto po volume controlama prckao.

Danas sam skinuo nove update-ove i sad mi se stalno smrzava pri podizanju X-a :cry:
Sto bi mogao biti uzrok ovome ?

I jos jedna zanimljivost; nekada mi se tijekom bootanja ispod onog ubuntu kruga prikaze neki error, tipa: Cannot mount partition, check /etc/fstab... nesto - ne stignem procitati jel se brzo makne, al to samo nekad i nije mi bas jasno.
The Acacia Strain

Re: smrzavanje tijekom boot-a

Post Postao/la The Acacia Strain »

DebianResources
DebianHandbook
devil je napisao/la:nije neka tamo kanta pametnija od nas tu.
blanchard

Danas ujutro opet pokusam pokrenuti Ubuntu i sve radi ko podmazano. Sad mi stvarno ovo nije jasno, jucer 3 puta za redom ne radi, sad odprve ???
meema
Spol: Ž
Kontakt:

Post Postao/la meema »

mozda ti je do compiza :) tako je meni prije bilo...sve super radi...surfam, slusam muziku i odjednom blok, nista ne funkcionira, pomaze samo reset...nakon sto sam iskljucila compiz, radi sve bez problema...

doduse, to je bilo sa 8.10, sada imam 9.04 i compiz mi radi (vecinom) bez problema...

napominjem to jer si rekao da je stariji lap, pa mu eto, mozda to smeta...
... I'm not weird, I'm limited edition ... :hepihepi
iweb
Site Admin

Post Postao/la iweb »

Compiz: Normal ili Extra?
meema
Spol: Ž
Kontakt:

Post Postao/la meema »

meni je bilo svejedno,brejkalo se i na normal i extra...
... I'm not weird, I'm limited edition ... :hepihepi
blanchard

To bi mozda rjesilo problem sa smrzavanjem tijekom rada, ali sto je s ovim smrzavanjem na bootanju. I Compiz mi uopce ne opterecuje procesor ni resurse, doduse ne korisim efekte poput kocke i sl.

Danas sam jako puno citao po internetu i ispada da je moja maticna tj cipset malo problematican (ati radeon xpress 200M) i da se ta greska proteze jos od starijih verzija, tj da se znaju PONEKAD smrznuti. Neki su na starijim verzijama to rjesili tako da su koristili fglrx drivere, no sada moja graficka vise nije podrzana sa fglrx driverima (barem tako neki pisu). Pogledao sam u logovima za X-e i pise da se koriste vesa driveri, pa me zanima jel bi mozda mogao probati neke druge drivere i kako da to napravim ?

I jos jedno pitanje; gdje da potrazim log u koji je mozda kernel (ili netko) zapisao zasto se sistem srusi ? jel se to uopce biljezi igdje ?
semiRocket

Post Postao/la semiRocket »

Pa probaj naći starije fglrx-e koji su još podržavali tvoju grafičku. Samim time možda i stariju distru.

Evo, čini mi se da je ovaj zadnji koji podržava tvoju grafu:
http://support.amd.com/us/gpudownload/l ... ng=English

Si probao s njim?

X.org log datoteka se nalazi /var/log/Xorg.0.log. Njega možeš proučiti ako u terminalu ukucaš:

Kod: Označi sve

less /var/log/Xorg.0.log
Edit:
Prije svega, digni ubuntu s live cd-a, mountaj root particiju negdje i izmjeni runlevel da ti se ne diže u X-e nego u commandnu liniju po defaultu. Datoteka koju moraš izmjeniti se nalazi na /etc/inittab i tu je linija koja mora izgledati ovako:

Kod: Označi sve

id:3:initdefault:
Detaljnije...
▓▒░░▒▓╚╩══╦╧═══╨─
blanchard

Ok, pokusat cu ovo s fglrx-ima. Zanimaju me jos samo driveri koji se koriste za ati graficke. Znam da imaju vesa, ati i fglrx driveri, ako se ne varam. Koja je razlika između ta 3 drivera ?

Znaci ako ovo gore za fglrx drivere ne radi, mogu pokusati jos s ati ili ? Iako mi se ovo ati i fglrx cini isto
semiRocket

Post Postao/la semiRocket »

vesa je generički driver s kojim bi trebalo raditi tek toliko da si poštelaš grafiku
ati ili radeon su open source driveri koji se isporučuju s X.org-om
fglrx je proprietary (zatvorenog koda) driver od ati-ja

Možeš prije toga probati prebaciti na open source drivere jer kada instaliraš fglrx on ti prepiše dijelove open source drivera tako da je kasniji povratak problematičan.
▓▒░░▒▓╚╩══╦╧═══╨─
Odgovori