[Diskusija] Linux u HZZO-u

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Grof
Site Admin

[Diskusija] Linux u HZZO-u

Post Postao/la Grof »

Neki dan vodil sam klinca k pedijatru i nakon pregleda gđa Doktor upisuje podatke o mom klincu u WEB aplikaciju. S druge strane pak, sestra preko iste te WEB aplikacije ispisuje recepte, ispričnicu za školu i sl.

ako se HZZO prebacuje na web aplikacije, ne bi li oni mogli sve to uredno raditi preko Linuxa, bar u ordinacijama opće prakse??

Ili to baš nije tako web orijentirano kak se meni čini?
ante003
Spol: M

Re: [Diskusija] Linux u HZZO-u

Post Postao/la ante003 »

Grof je napisao/la:Neki dan vodil sam klinca k pedijatru i nakon pregleda gđa Doktor upisuje podatke o mom klincu u WEB aplikaciju. S druge strane pak, sestra preko iste te WEB aplikacije ispisuje recepte, ispričnicu za školu i sl.

ako se HZZO prebacuje na web aplikacije, ne bi li oni mogli sve to uredno raditi preko Linuxa, bar u ordinacijama opće prakse??

Ili to baš nije tako web orijentirano kak se meni čini?
ajde ne zazivaj vraga :) Kolju se sa tom aplikacijom koja im se svako malo rusi (barem se rusila kad sam ja isao sebi po lijek) i da im jos stave linux pa da svako malo zovu nekog da im to slozi ako nesto zeznu.
Neznam kakve ste vi imali iskustava s tom aplikacijom ali meni su drazi oni papirnati recepti :) Za njih sam cekao 5 min a za ove sam cekao 2 sata jer je sve riknulo :S
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Ne znam kako je u općoj praksi, ali u bolnicama imamo specijaliziran softver koji radi na Windows serverima.
Pristup je na servere preko RDP protokola i taj dio se može bez problema raditi preko Linux računala. Tako ja radim sa svojim računalom. Koristim program tsclient koji mi otvara virtualni desktop s Win 2000 i na njemu uredno radim.
Znači, ne bi bio problem barem 90% računala prebaciti na Linux (Taj dio koji pristupa serverima), ali to bi morala uraditi neka tvrtka koja se time bavi. Naravno da ne bi moglo doći nas pet i početi čačkati i instaliravati Ubuntu.
Ako znaš firmu koja bi to radila, pa ništa ih ne košta da se malko raspitaju i ponude svoja rješenja.
Pogotovo zato što se radi enormnim ciframa za licence Windowsa i Officea.
Ne bi niti jedan ravnatelj plaćao licence da ne mora. Ionako su bolnice uvijek na knap s novcima.
Ali, ne vidim da baš ima firmi koje nude instalaciju i održavanje Linux računala i mreže.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Ne znam za tvrtke, no ima ih. Ovo što sam ja vidio u ambulanti je prava Web aplikacija kojoj se pristupa preko Internet explorera ili firefoxa ili...
Navodno će se preko nje izdavati i e-recepti. Tako da bi to trebalo biti nekakavo dugotrajnije rješenje.

Ne znam kako se web aplikacija baš može samo tako rušiti....
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

PA, ako je web aplikacija, mogla bi raditi na Linuxu.
Treba naći nekoga tko ima pristup i isprobati jel radi na Linuxu.
Al' opet, sve te ordinacije imaju računala s legalnim i plaćenim WIndowsima, te s legalnim Officeom.
Što njima znači Linux?
Nije da se svakih nekoliko dana otvara nova ordinacija opće medicine.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Suko je napisao/la:PA, ako je web aplikacija, mogla bi raditi na Linuxu.
Treba naći nekoga tko ima pristup i isprobati jel radi na Linuxu.
Al' opet, sve te ordinacije imaju računala s legalnim i plaćenim WIndowsima, te s legalnim Officeom.
Što njima znači Linux?
Nije da se svakih nekoliko dana otvara nova ordinacija opće medicine.
Da, imaju licence na windoze... pitanje je do kada imaju licence. Možda to i jesu OEM-ovi, no pri nabavci novih strojeva o tome bi trebalo tada voditi računa.
ante003

Post Postao/la ante003 »

Grof je napisao/la: Ne znam kako se web aplikacija baš može samo tako rušiti....
ja ti samo velim svoja iskustva. meni je to super stvar (ako ce radit kako spada).
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

ante003 je napisao/la:
Grof je napisao/la: Ne znam kako se web aplikacija baš može samo tako rušiti....
ja ti samo velim svoja iskustva. meni je to super stvar (ako ce radit kako spada).

Kako da ne. Te aplikacije i protokoli nisu nimalo optimizirani. Previše podataka se slijeće u servere od kojih je 99.99% kompletno redundantno, a kada jednom dođu do aplikacije onda ih aplikacija na serveru nije u stanju obraditi u realnom vremenu i tako..ode sve ća. TO je posljedica korištenja kul jezika od ljudi kojima nije jasno značenje riječi optimizacija. TO konrkento znači da umjesto slanja 1-10 KB podataka, aplikacija šalje 10-100 MB.... Sjetimo se samo upisa na fakultete i tih računala.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
csx

Post Postao/la csx »

koji su to protokoli? Koji jezik?
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

U Vinogradskoj je bila prije u upotrebi web aplikacija pisana u Flashu. Kad se ta zablokirala....
Mogao si samo sjediti i vrtiti palcevima.
A posao ceka. Strava!
Odgovori