Draftsight - CAD alat za Linux

Rasprave u vezi Linux aplikacija.

Moderator/ica: Moderatori/ce

stefan
Moderator
Spol: M

Draftsight - CAD alat za Linux

Post Postao/la stefan »

:thumbs2
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
Lutherus

Re: Draftsight - CAD alat za Linux

Post Postao/la Lutherus »

Sori na lošem crtežu, no neide mi CAD baš od ruke, nisam previše vješt.
stefan
Moderator

Post Postao/la stefan »

odin je napisao/la:Sori na lošem crtežu, no neide mi CAD baš od ruke, nisam previše vješt.
Nije ni bitno... Nisi tehnički crtač nego inženjer ;)
Al draftsight je definitivno CAD alat brj 1 na linuxu. Polu-pro i bez kokuencije...
Nadam se da jeto samo naznaka da bi i Catia mogla ici crossplatform... v4 je imala unix verzije...siemens nx je imao pokusaj... ali nista nije zazivjelo :(
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
stefan
Moderator

Post Postao/la stefan »

Možda par natuknica koje je vrijedno spomenti:
- Draftsight je izdan od firme Dassault Systemes koja izdaje i Catia-u i Solidworks. Catia je standard PLM alat u automobilskoj i avio industriji
- "DraftSight supports Ubuntu®, Fedora®, Suse®, and Mandriva®." Odine, nadam se da si suse izostavio slučajno! stucise
- na openSUSE-u (11.3 i 11.4) radi bez najmanje zamjerke! :)
- i forme radi, stavi bar neki url :) http://www.3ds.com/products/draftsight/overview/
Lutherus

Post Postao/la Lutherus »

Ali ipak bi bilo vrijeme da već jednom ta 2 ispita riješim :oops: :zvizdi
Je Driftsight je odličan alat. Samo da ne postane distro specific kako su krenuli i sve 5.
A kako ga radi ekipa koj je stvorila i CATIA-u i kupila Solidworks nagađanja o cross platform bi mogla biti i istinita pa bi nam vrlo brzo CATIA ugledala svijetlo na našim linuksićima kao enterprise dok bi draftsight bio home inaćica.

@stefan

Suse nisam ni isprobal sa draftsightom.
max360se

Post Postao/la max360se »

Radi i na Ubuntu 10.04, probao jos davno. :D
Lutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.
Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging site :D
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
zole052

Post Postao/la zole052 »

:thumbs
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
pperisin

Post Postao/la pperisin »

Tko to preferira komercijalni softver prije FOSS. :thumbs_down

Najbolji CAD alat za linux, i sve druge OSove je FreeCAD. :D

Verzija 0.12 (unstable) ima totalno super sketcher (constraints solver), a nakon sto 0.12, stabilna verzija izadje za koji mjesec, u verziji 0.13 se ocekuje i assembly modul.

Sketcher je iz nule napisan od ožujka do sada. Razvoj ide jako brzo. Vec sada je part design i sketcher jako upotrebljiv, a dalje se nece toliko raditi na dodatnim stvarima za implementaciju (jer je jako puno toga vec sada moguce), vec na poboljsavanju korisnicke interakcije sa alatom. Nije ona losa ali neke stvari treba poboljsati.

evo kratak video o assembly modulu, koji je u jos jako ranoj fazi razvoja. Developer je napravio ovaj video.
http://ubuntuone.com/6nFP4CkylZXjFRaswmoP6S
za zainteresirane:

free-cad.sf.net

Pozdrav
Petar
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

pperisin je napisao/la:Tko to preferira komercijalni softver prije FOSS. :thumbs_down

Najbolji CAD alat za linux, i sve druge OSove je FreeCAD. :D
Ne znam kojom strukom se baviš, ali ja kao ing građevine mogu s profesionalnog stanovišta reći kako FreeCAD uopće nije namjenjen za izradu inženjerskih tehničkih crteža iz područja građevine, arhitekture, elektrotehnike... To je program namijenjen 3D modeliranju i usmjeren najviše prema strojarskoj struci, kao što i sami kažu na svojoj stranici:
FreeCAD is a general purpose Open Source 3D CAD/MCAD/CAx/CAE/PLM modeler, aimed directly at mechanical engineering and product design but also fits a wider range of uses in engineering, such as architecture or other engineering specialties. It is a feature-based parametric modeler with a modular software architecture which makes it easy to provide additional functionality without modifying the core system.
On je po svojoj namjeni bliži Blenderu nego AutoCAD-u. Jedino su BricsCAD i DraftSight (oba komercijalna) od kojih ovaj drugi u 2D varijanti besplatan, programi direktno namijenjeni izradi tehničkih nacrta.

S druge strane, kompatibilnost sa zatvorenim DWG format jednako je važna kao i primjerice kompatibilnost LibreOfficea s MS Office dokumentima. Tehnička struka ne može se oslanjati na softver koji ne čita/piše u DWG format htjeli mi to ili ne htjeli. ;)

Stoga, kao takav meni je FreeCAD u ovoj varijanti u kojoj je sada potpuno neupotrebljiv.
hondo
Kontakt:

Post Postao/la hondo »

vjerujem da će ovo biti moćan alat kroz neko vrijeme ali što to vrijedi kad ja curi pošaljem link (koje je građevinar i koristi CAD skoro svaki dan) a ona mi bezobrazno odgovori: "ma moš mislit... :bleh "

i šta da tu čovjek radi? Isto kao kad ja uvjeravam kolege kako je Scribus fakat dobar alat i osim animacija može sve što i InDesign.

:nee

Bože pomozi da progledaju!! sbatine
najveći hrvatski portal za kulturu i umjetnost: http://www.svijetkulture.com
Odgovori