Xpenguins - pingvini po ekranu!
Moderator/ica: Moderatori/ce
-
filipvk1000
- Spol: M
Xpenguins - pingvini po ekranu!
Nekidan ja gleam neke programe po software-centru,kad ono,nađem neki "xpenguins"..ja instaliram,ono 200 kb program...odem u terminal,ukucam "sudo xpenguins",kad ono stvarno,mali pingvini hodaju po ekranu!! zakon je program
hehe...dakle "sudo apt-get install xpenguins" (ako ide preko terminala)...i onda "sudo xpenguins" i ukucajte svoj password..da ubijete program,ukucajte "ps -e" i vidjet ćete puno brojeva i pokraj brojeva imena procesa,nađite xpenguins,i recimo broj je 3333 ukucajte "kill 3333" i to je to....kako vam se sviđa program?
meni je zakon,ali ih je malo previše 
- Cooleech
- Moderator
Re: Xpenguins - pingvini po ekranu!
Zar treba kucat sudo da se pokrene? Čisto sumnjam... 
Arch Linux Install Script (BIG update, BETA verzija)
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
- Vl@do
- Moderator
- Kontakt:
Ne treba, naravno. Evo šeću i bez "sudo" i baš su zgodni.
I ono je "ps-e", a ne "ps -e" barem kod mene tako radi.
I ono je "ps-e", a ne "ps -e" barem kod mene tako radi.
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
ili jednostavno otvoris top i tamo pogledas ili jos bolje htop pa tami odmah i ugasis.
Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging siteLutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
- Suko
- Site Admin
Nemoj pokretati programe kao root.
Napravit ćeš si kaos totalni na kompu!!!
Napravit ćeš si kaos totalni na kompu!!!
Ovi novi kuda nego na sudo odmah 
zole052 je napisao/la
i google vjerojatno zna i koliko im je piso dugacak a smeta ih ubuntu spyware
i google vjerojatno zna i koliko im je piso dugacak a smeta ih ubuntu spyware
- Suko
- Site Admin
Je. I onda kad nešto krene rikavati bude: "Nisam ja ništa radio. Samo od sebe je riknulo!" 
-
filipvk1000
Lol hahah,al to je običan program,nije to ništa "neprovjereno"..btw.,jel vam se sviđa? meni je zakon..ukucajte (kad već nečete sudo) "xpenguins -n 200" 
sudo se ne koristi u user-modeu, samo za administratorske ovlasti (instalacija, brisanje programa, dodjeljivanje ovlasti bla bla), nikako za pokretanje programa koji ne zahtijevaju root ovlasti
- Suko
- Site Admin
Ne mora biti neprovjeren program da si nešto skršiš. Bilo koji program može napraviti probleme.
Pogotovo na Ubuntuu koji niti nema root usera.
Kad nešto pokreneš kao root sve što program zapisuje na hard vlasništvo je roota. Tako npr. možeš dobiti fajlove koje može otvoriti samo root. Nije bed, jer im lako promijeniš vlasnika.
Osim toga dovoljan ti je neoprezni potez na nekom programu pa da si obrišeš neku važnu sistemsku datoteku koju nikako ne bi mogao obrisati kao user.
Dugotrajnom praksom pokretanja programa kao root sigurno ćeš pogriješiti i ako ne napraviti veliki, barem nakupiti dovoljno malih grešaka da si uradiš nestabilan sustav. Nije pametno i nema potrebe.
Pogotovo na Ubuntuu koji niti nema root usera.
Kad nešto pokreneš kao root sve što program zapisuje na hard vlasništvo je roota. Tako npr. možeš dobiti fajlove koje može otvoriti samo root. Nije bed, jer im lako promijeniš vlasnika.
Osim toga dovoljan ti je neoprezni potez na nekom programu pa da si obrišeš neku važnu sistemsku datoteku koju nikako ne bi mogao obrisati kao user.
Dugotrajnom praksom pokretanja programa kao root sigurno ćeš pogriješiti i ako ne napraviti veliki, barem nakupiti dovoljno malih grešaka da si uradiš nestabilan sustav. Nije pametno i nema potrebe.