"Jer ja sam lud..."

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Yorkin
Spol: M

"Jer ja sam lud..."

Post Postao/la Yorkin »

Ja sam totalno izludio od ovog Linuxa... probao sam skoro sve ove... mainstream početničke distribucije... pardon, distre (moram koristiti službeni jezik da bi me svi razumjeli) i pravo da kažem, ne znam kud bih se okrenuo (ili bolje reći instalirao). Sve se tako fino vrti na mojem dual core 2GHz, 1GB RAM, 512 RAM Nvidie, da bih najradije poljubio svoj LCD ekran ^^.

S jedne strane, Mint mi se pokazao najuvjerljivijim pa sam zasad na Mintu 13. A nekako... htio bih i ove distre u usponu probati, tipa Solus OS ili našeg domaćeg Nosonju, samo avaj... imati dva Linuxa?! mislim ja sam minimalist pa ono, jel se isplati imati dva ili tri, na nekom multibootu? doduše, meni je to uglavnom kućne radinosti radi (tipa napisat izvješće za faks, napravit par mjerenja i analiza u QtiPlotu - pandanu Origina, pogledat koji film, slušat glazbu...), pa ne primjećujem neke razlike na toj čisto... jednostavnoj, krajnje korisničkoj razini :)... doduše, onaj fini članak o kompajliranju kernela mi se čini primamljiv... al ne da mi se svaki put raditi back up one hrpetine mjuze i disneyvih crtića što ih imam na hardu, a nemam PC kantu viška da na njoj vrtim i prčkam drukčije distre...

sve u svemu, toliko sam sad mljeo u ovom postu, da ne znam što sam ekšli htio reći... drago mi je da sam prešao na linux, čak se i igrice (uza sve prilagodbe u wineu, tj. PlayOnLinuxu) bolje vrte nego na windozama :)

Eto... ::bravo
In their respective beginnings, Linux, Olympics and Esperanto had one thing in common - good will.
shicy

Re: "Jer ja sam lud..."

Post Postao/la shicy »

ja ti ne mogu opisat koliko sam sretan zbog barem jednog novog oduševljenog linuksaša!
želim ti ugodan rad i igranje s distribucijama :)
:thumbs
calisto053
Moderator

Post Postao/la calisto053 »

Dobili smo još jednog fanatika! Dobrodošao, fino ćeš se uklopit! :D :thumbs 8-)
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
Vl@do
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Vl@do »

Dobro mi je poznat taj osjećaj ludila. ;)
Ako se to tako zove onda sam i ja prilično lud. (nisi jedini tješi se) :thumbs
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
Cooleech
Moderator

Post Postao/la Cooleech »

Prvo, Yorkin, drago mi je da te toliko oduševio linux. Sjećam se svojih početaka i oduševljenja. :) Ipak, budi spreman na neke manje probleme koji će ti se možda katkad činit nerješivima, ali tu uskače moćan alat - terminal! Mnogi početnici ga izbjegavaju, ali kad jednom naučiš nekolicinu osnovnih naredbi i gdje se nalazi par konfiguracijskih datoteka, to će ti bit kao dobro jutro! :D
Yorkin je napisao/la:... al ne da mi se svaki put raditi back up one hrpetine mjuze i disneyvih crtića što ih imam na hardu, a nemam PC kantu viška da na njoj vrtim i prčkam drukčije distre...
Nemaš potrebe radit konstantni bekap mjuze ili filmova i crtića, samo napravi dovoljno veliku NTFS particiju i mountaj je unutar /etc/fstab datoteke na, recimo, /ntfs točku montiranja. Dakako, prije toga moraš kao root napravit tu točku, odnosno mapu. Isto se može puno jednostavnije obavit prilikom same instalacije sustava. Ako te zanima kako i što, mogu i detaljnije, nije problem! :D Pozdrav i guštaj!
Zadnja izmjena: Cooleech, dana/u 02 srp 2012, 07:58, ukupno mijenjano 1 put.
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
stefan
Moderator

Post Postao/la stefan »

Da, da... Poznat mi je osjećaj :)

Kod: Označi sve

/home/zuta_kuca/
u biti.. .mislim da bi domenu linuxzasve.com trebali prebaciti na zutalinuxkuca.com sopak
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
calisto053
Moderator

Cooleech je napisao/la:Prvo, Yorkin, drago mi je da te toliko oduševio linux. Sjećam se svojih početaka i oduševljenja. :)
Ovdje je suza kanula... :place ;)

Cooleech je napisao/la:Ipak, budi spreman na neke manje probleme koji će ti se možda katkad činit nerješivima, ali tu uskače moćan alat - terminal! Mnogi početnici ga izbjegavaju, ali kad jednom naučiš nekolicinu osnovnih naredbi i gdje se nalazi par konfiguracijskih datoteka, to će ti bit kao dobro jutro! :D
:thumbs
Obavezno pogledaj ovu literaturu - stvarno je odlična, baš za totalne početnike:
http://www.linuxzasve.com/naucite-radit ... enom-retku

jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
Vl@do
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Vl@do »

calisto053 je napisao/la:Ovdje je suza kanula... :place ;)
Da bi riječ rekel, i nek mi netko veli da pravi muškarci ne plaču.

slika
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
Yorkin

Post Postao/la Yorkin »

Vl@do je napisao/la:Dobro mi je poznat taj osjećaj ludila. ;)
Ako se to tako zove onda sam i ja prilično lud. (nisi jedini tješi se) :thumbs
Ma joj Vl@do, da ti budem iskren, bio sam naišao na članak o otkrivanju Linuxa na pragu pedesetih i impresionirao me ton pisanja, a i sad kužim da je članak zapravo tvoj. ^^ Enihau
Cooleech je napisao/la:Nemaš potrebe radit konstantni bekap mjuze ili filmova i crtića, samo napravi dovoljno veliku NTFS particiju i mountaj je unutar /etc/fstab datoteke na, recimo, /ntfs točku montiranja. Dakako, prije toga moraš kao root napravit tu točku, odnosno mapu. Isto se može puno jednostavnije obavit prilikom same instalacije sustava. Ako te zanima kako i što, mogu i detaljnije, nije problem! Pozdrav i guštaj!
Ma joj, daj strpi se, tek sam naučio kako proprčkat particije tijekom instalacije i da ne mora sve biti na rootu. rofl
Bio sam jako darežljiv pa sam umjesto preporučenih 2 GB gospodinu swapu dao 3 GB prostora, nek ga vodi nosi. Iako, ko što rekoh u prijašnjem postu, za moje potrebe i više no dovoljno xD. Nećkao sam se na 4 GB, al opet nisam bio siguran ima li smisla.

Eh, još da se Star Trek Online vrti na Wineu, gdje bi mi bio kraj... Vidiš... to je dobra ideja... linux-distra sa Star Trek panel sučeljem, sa onim veeeeeeelikim gumbima... možda bi ja mogao to napravit... i nazvat ga... USS Gnome loool (ili da nagovorim Gobonju szbunjen)

Ok, dosta sad, moram popit redovnu dozu Valiuma i Normabela xD sbatine
In their respective beginnings, Linux, Olympics and Esperanto had one thing in common - good will.
calisto053
Moderator

Yorkin je napisao/la:Bio sam jako darežljiv pa sam umjesto preporučenih 2 GB gospodinu swapu dao 3 GB prostora, nek ga vodi nosi. Iako, ko što rekoh u prijašnjem postu, za moje potrebe i više no dovoljno xD. Nećkao sam se na 4 GB, al opet nisam bio siguran ima li smisla.
Preporučena veličina swapa je 1,5 puta veća od tvog RAM-a. Dakle, ako imaš 2 GB RAM-a (2x1,5=3), dovoljno ti je 3 GB swapa (mada može i manje). To je uvijek pametno imat, makar ga i distra ne koristila (osim ako imaš puno RAM-a i znaš što radiš). Dovoljno j napravit samu jednu swap particiju za sve distre koje su ti instalirane - ona koja trenutno radi ga automatski prepozna, montira i koristi
Odgovori