Tema za žicanje "lajkova" i raznih ne-Linux usluga

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

glaskoncILLa

Re: Tema za žicanje "lajkova" i raznih ne-Linux usluga

Post Postao/la glaskoncILLa »

Grof je napisao/la: kao uostalom ni do nas samih. Opet ponavljam, zato nam, između ostaloga i jest tako. Sami sebe uopće ne cijenimo. :(
cisto malo razmisljanja, a tko smo mi sami?
ako to nategnemo na jednu stranu, svi smo mi ljudi i svaki jezik je dovoljno dobar.
ako nategnemo na drugu stranu, netko je mozda zagorac i ni blizu ne koristi standardni govor ( bolje receno standardizirani ), sto je opet uvreda za jezicarske puriste jer opet koristi hrpu tudjica. ali to je ipak jezik "njegovog naroda".
retsum je napisao/la:svijest o pripadnosti narodu i moral. Ove generacije djeluju beznadno u svakom slučaju (obrazovanje, inteligencija,...)
kakve tocno veze imaju svijest o pripadnosti narodu i moral? netko kome je otac egipcan, a majka indonezanka ne moze biti moralan?

po mom misljenju je sadrzaj ono oko cega se vise treba zabrinuti, a ne forma..
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
retsam
Spol: M

Post Postao/la retsam »

@glas ne znam je li ovo bila slučajno krivo interpretirano, ili... Uglavnom ovaj moral se nadovezuje na globalizaciju i otupljivanje i samo je usputno uključen te nema nikakve direktne veze s osjećajem pripadnosti narodu. Apsolutno se slažem da je sadržaj bitniji od forme, ali mislim da je forma utoliko bitna da se može iščitati sadržaj. Kajkavski, štokavski i čakavski su hrvatska narječja, internetska i polupismena inačica engleskog nije.

EDIT:
netko je mozda zagorac i ni blizu ne koristi standardni govor ( bolje receno standardizirani ), sto je opet uvreda za jezicarske puriste jer opet koristi hrpu tudjica. ali to je ipak jezik "njegovog naroda".
to nisu tuđice, to su dijalektizmi :bleh
Ken Thompson je napisao/la:One of my most productive days was throwing away 1000 lines of code.

Pikacode - Arch configs
Pikacode - dwm config
glaskoncILLa

Post Postao/la glaskoncILLa »

retsum je napisao/la:@glas ne znam je li ovo bila slučajno krivo interpretirano, ili...
ne, to sam namjerno napravio jer imam nesto protiv tebe iako te uopce ne poznam. :) ;)
nije bilo uopce krivo interpretirano nego preispitujem to sto si napisao.

Uglavnom ovaj moral se nadovezuje na globalizaciju i otupljivanje i samo je usputno uključen te nema nikakve direktne veze s osjećajem pripadnosti narodu. Apsolutno se slažem da je sadržaj bitniji od forme, ali mislim da je forma utoliko bitna da se može iščitati sadržaj. Kajkavski, štokavski i čakavski su hrvatska narječja, internetska i polupismena inačica engleskog nije.
dakle ti mislis da bi se zatupljivanje moglo izbjeci ukoliko bi red carpet bio na zagorskom? :)

to nisu tuđice, to su dijalektizmi :bleh
bestek je sto? :)
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

@Glas
Govorim o nama Hrvatima, o našem podcjenjivanju samih sebe. Pogledaj usporedno ruse, Srbe, Njemce, Englese, Francuze, Talijane. SVI od njih i te kako cijene vlastiti jezik. Toliko da idu u krajnost i ne žele govoriti strani jezik. Naravno, niti to nije u redu, ali definitivno se trude sve lokalizirati na svoj jezik i maksimalno koristiti svoj jezik.

Ovi engleski isprdci koje koristimo kao zamjenu za jednako dobre, ako ne i bolje domaće riječi su i više nego bespotrebni i uništavaju našu vlastitu tekovinu. Zašto mi ne želimo/ne možemo čuvati vlastite vrijednosti nego sve kupimo tuđe??? A jezik je jedan od jače izraženih primjera.
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

glaskoncILLa je napisao/la:bestek je sto? :)
Prilagođenica :D
shicy

Post Postao/la shicy »

beštek je pribor za jelo :P
retsam

Post Postao/la retsam »

Smatram da bi jer onda 90% Hrvatske ne bi razumjelo red carpet, pa ga ne bi niti gledali.
Ken Thompson je napisao/la:One of my most productive days was throwing away 1000 lines of code.

Pikacode - Arch configs
Pikacode - dwm config
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

glaskoncILLa je napisao/la:
bestek je sto? :)
Germanizam! (http://hr.wikipedia.org/wiki/Germanizam)

Također uveden za vrijeme Habsburške Monarhije. Zar se mi uvijek moramo nekome prodati?
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

Nisu sve posuđenice jednake, tj. postoji više vrsta posuđenica. "Beštek" je prilagođena posuđenica = prilagođenica, jer je prilagođena našem pravopisu i izgovoru (ortografska i fonološka prilagodba) te našoj morfologiji - sklanja se kao "domaće" imenice (morfološka prilagodba). "Schadenfreude" je isto germanizam, ali ubraja se u strane riječi, eventualno tuđice, jer je neprilagođena. :D
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Izvrsno!

No, nitko me ne može uvjeriti da su Event, Stage, Red Carpet, PR i slična preseravanja prilagođenice i da su nam potrebne u jeziku. Tim više što za SVE njih imamo i te kako dobre i jasne hrvatske riječi i izraze.
Odgovori