DuckDuckGo - nova tražilica (dojmovi)

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

calisto053
Moderator
Spol: M

DuckDuckGo - nova tražilica (dojmovi)

Post Postao/la calisto053 »

DuckDuckGo is a general purpose search engine that is intended to be your starting place when searching the Internet. Use it to get way more instant answers, way less spam and real privacy, which we believe adds up to a much better overall search experience. See our about page for more.

https://duckduckgo.com/

slika

S njom sam se prvi put susreo u najavi za Mint 11. Naime, radi se o malom projektu nezavisne tražilice radi preciznije pretrage bez reklama, sponzoriranih linkova, praćenja navika korisnika i njihove lokacije. Budući da je Google uveo nova pravila o privatnosti od 1. ožujka (čitaj: praćenje i povezivanje korisnika), te budući da sam blago paranoidan po pitanju sigurnosti i posebno privanosti, odlučio sam dati priliku DuckDuckGo.
Tražilica je došla predinstalirana u Firefox (lako se doda DuckDuckGovsearch engine u Quick Search), a intenzivno je koristi posljednja 3 mjeseca. Manje iskusni korisnici će vjerojatno biti zbunjeni budući da Duck ne nudi ključne rječi tijekom upisivanja, niti sponzorirane/najčešće pretraživane linkove. Dakle, sve teme se ravnopravno tretiraju bez obzira na popularnost/frekventnost pretrage. To znači da je potrebno ograničiti temu preciznim ključnim rječima, što je jamstvo uspjeha. Ipak, bit ove preciznosti je pouzdanost - dobiti rezultate za ono što vi tražite, a ne za ono što drugi najčešće traže ili za nešto što vam netko podmeće.
Po meni, pozitivne strane su čuvanje privatnosti (nema praćenja korisnika, reklama, niti sponzoriranih linkova), pouzdanost pretrage, mogućnost pretraživanja više servisa uz uvanje privatnosti (google, youtube, bing, wikipedia, amazon, maps...), podešavanje izgleda itd.
Negativne strane mogu biti nesnalaženje s ključnim rječima budući da one nisu ponuđene, kao ni rezultati vezani uz njih, quick preview webpage kao kod googlea, te nepostojanje vlastitog mehanizma za pretraživanje slika (samo putem google images).

Odličnu recenziju možete pročitati ovdje:
http://www.dedoimedo.com/computers/duckduckgo.html

Također, zanima me vaše mišljenje i iskustva!
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
Abzeenth
Site Admin

Re: DuckDuckGo - nova tražilica (dojmovi)

Post Postao/la Abzeenth »

Pa sad, ne znam baš koliko je to "nova" tražilica, znam već dugo za nju ali nažalost ju ne koristim dovoljno često. Pokušavam se naviknuti i izbaciti Google iz svakodnevne upotrebe, no mislim da će mi trebati dosta vremena za to. Ovdje možete pronaći svašta o DuckDuckGo, ako nekog zanima. A kažu da je i ova tražilica [startpage.com] jednako dobra, odnosno bolja od Googlea što se tiče privatnosti.
tartaglia

Post Postao/la tartaglia »

Koristim ju vec par godina. Dobra je, ali povremeno ipak moras napravit !g
Avoid the Gates of Hell. Use Linux!
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

meni su fora skraćenice. Tipa upišem ime filma i onda !imdb pa me odmah odvede di treba. Ili pojam pa !w i takve stvari. Ipak, moram priznati da google bitno češće stavi na prvu stranicu linkove koje tražim od duck duck go, te također patkica nekada i ne nđe ništa.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
calisto053
Moderator

Post Postao/la calisto053 »

@ Abzeenth - zgodna stvar, mogao bi se pozabavit i njome
https://startpage.com/uk/?

@ shrike - važno je pogodit prave ključe riječi, tj. ograničit područje pretrage

Vjerojatno je lansirana 2006. Najviše mi se sviđa što čuva privatnost i nema oglasa ni reklama. Tzv. Filter Bubble čuva privatnost i uvijek daje jednake rezultate za isti upit.
Google mi ni najmanje ne ulijeva povjerenje svojim pristupom. Ne želim se skrivati iza Tor networka niti proxy-ja, ali privatnost i sigurnost su mi važni. Naježim se kad vidim prikaz moje lokacije ili odgovore koji se povezuju uz moju regiju ili teme koje bi mene mogle zanimati (sakupljanje informacija o korisnicima iz gmail accounta, fejsa, twittera, youtube i google upita, te praćenje na stranicama koje posjećujete - google analytics, google +1, doubleclick, facebook i twitter button i dr.).
DuckDuck je zgodna alternativa, vjerojatno uz startpage.com

Još par zanimljivosti:

http://en.wikipedia.org/wiki/Duckduckgo

http://www.hallaminternet.com/2012/duck ... to-google/
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
Nele

Post Postao/la Nele »

Ova tema me podsjetila na cuil kojeg su napravili bivsi googleovi uposlenici da bi na kraju sve propalo.
Isto su poceli s pricom o privatnosti i velikom broju indeksiranih stranica.
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Nije loša ta patka.
Evo koristim ju već jedno tjedan dana i fino radi.
Nađe sve što joj naložim.
tomog999

Post Postao/la tomog999 »

Isto tako koristim DDG par dana,
prvenstveno me Edward motivirao. Thx Edward, wish you all the best.
To all you "rvacki pravopis" haters, we're gona blow your planet up
we got death star(death star)
and you know that we got it(death star)

Darth Spellingius :D
mist
Spol: Ž

Post Postao/la mist »

I ja se pridružujem pačjem klubu!
Those who stand for nothing fall for anything.
Heisenberg

Post Postao/la Heisenberg »

Odlican je DuckDuckGo. Definitivno zasluzuje preporuke.
“Small shifts in your thinking, and small changes in your energy, can lead to massive alterations of your end result.”
Odgovori