DuckDuckGo is a general purpose search engine that is intended to be your starting place when searching the Internet. Use it to get way more instant answers, way less spam and real privacy, which we believe adds up to a much better overall search experience. See our about page for more.
https://duckduckgo.com/

S njom sam se prvi put susreo u najavi za Mint 11. Naime, radi se o malom projektu nezavisne tražilice radi preciznije pretrage bez reklama, sponzoriranih linkova, praćenja navika korisnika i njihove lokacije. Budući da je Google uveo nova pravila o privatnosti od 1. ožujka (čitaj: praćenje i povezivanje korisnika), te budući da sam blago paranoidan po pitanju sigurnosti i posebno privanosti, odlučio sam dati priliku DuckDuckGo.
Tražilica je došla predinstalirana u Firefox (lako se doda DuckDuckGovsearch engine u Quick Search), a intenzivno je koristi posljednja 3 mjeseca. Manje iskusni korisnici će vjerojatno biti zbunjeni budući da Duck ne nudi ključne rječi tijekom upisivanja, niti sponzorirane/najčešće pretraživane linkove. Dakle, sve teme se ravnopravno tretiraju bez obzira na popularnost/frekventnost pretrage. To znači da je potrebno ograničiti temu preciznim ključnim rječima, što je jamstvo uspjeha. Ipak, bit ove preciznosti je pouzdanost - dobiti rezultate za ono što vi tražite, a ne za ono što drugi najčešće traže ili za nešto što vam netko podmeće.
Po meni, pozitivne strane su čuvanje privatnosti (nema praćenja korisnika, reklama, niti sponzoriranih linkova), pouzdanost pretrage, mogućnost pretraživanja više servisa uz uvanje privatnosti (google, youtube, bing, wikipedia, amazon, maps...), podešavanje izgleda itd.
Negativne strane mogu biti nesnalaženje s ključnim rječima budući da one nisu ponuđene, kao ni rezultati vezani uz njih, quick preview webpage kao kod googlea, te nepostojanje vlastitog mehanizma za pretraživanje slika (samo putem google images).
Odličnu recenziju možete pročitati ovdje:
http://www.dedoimedo.com/computers/duckduckgo.html
Također, zanima me vaše mišljenje i iskustva!