shrike je napisao/la:Baš sam čitao o CCIE. Ekipa navodno zarađuje 100k godišnje minimalno i posla ko u priči, ali da ga dobiješ pišaš krv.
ja bi rado pisao krv kada bi mi to bila jedina obaveza dok polazem
jebes to sve kada ja moram poslije posla citat i knjigu, a koncentracija nikakva.. tako necu nikad nista shvatit + nemam neki lab za vjezbat.. CCNA bi tako nekako i stigao, ali nesto "jace" tipa CCIE...
Koliko sam shvatio, za CCIE ipak trebaš imati i neko stvarno radno iskustvo, te kao što veli glas, mora te to i interesirati.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
ccie (ima ih vise, routing&switching, service provider, voice, security..) se sastoji od pismenog i prakticnog dijela.
pismeni vec zahtijeva odlicno poznavanje materije, ali ekipa ga uglavnom prolazi, ali prakticni dio nema gotovo nikakve sanse proci bez da imas visegodisnje iskustvo buduci da se obradjuje gotovo sve moguce iz neke teme, a nitko nije u praksi primjenijivao sve moguce iz teme, plus su neki zadaci posve izvan necega upotrebljivog, sluze samo da se dokaze da posjedujes duboko razumijevanje stvari (napravi nesto sto nema nikakvog smisla, samo zato jer se moze, samo prije moras razmisliti kako).
prosjek prolaska je iz drugog i pol puta, a uglavnom idu ljudi koji vec jesu CCNP/CCIP i imaju visegodisnje iskustvo.
iako ima i ljudi koji toliko puta padnu da odustanu buduci da je najblize nama gdje se moze polagati belgija, a sami ispit takodjer nije jeftin.
i obicno se pripremaju minimalno 6 mjeseci prije ispita, po nekoliko sati dnevno.
tako da nekome tko vec nije u tome i nije mu to primarno podrucje zanimanja svakako bolje da se uhvati necega drugog.
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
glaskoncILLa je napisao/la:
tako da nekome tko vec nije u tome i nije mu to primarno podrucje zanimanja svakako bolje da se uhvati necega drugog.
Slažem se, nema smisla inzistirati na nečemu što bi oduzelo previše vremena i novca u situaciji u kojoj se on nalazi. Osim toga, ima hrpa tech poslova, nije networking jedino što se traži...pa ako jadni prevoditelji i sitna piskarala poput mene uspijevaju zaraditi, kako ne bi netko tko je završio FER.
pa vjerujem da bi neki fer-ovac prilicno lako nasao posao u kanadi, ispocetka vjerojatno ne za neku krupnu lovu, ali ako bi stegnuo remen i naoruzao se strpljenjem..
linked-in je inace pun headhuntera, ako vec netko zeli otici van.
Kakvo je stanje sa Visokom skolom za primjenjenom racunarstvom. Nisam iz Hrvatske, svidja mi se kako je nastava napravljena, pa vec kad sam u potrazi za visim obrazovanjem. Ima li neko nekog iskustva sa tom ili nekom slicnom skolom, te kako je kasnije za posao?
ideja je dosta dobra, uz klasicne predmete, strucni predmeti su zamisljeni kao priprema za certificiranje, sto je dobro jer sa jedne strane mozes izaci sa nekoliko certifikata, a sa druge strane dobivas specijalisticko/primjenjivo/relativno zaokruzeno znanje za razliku od old school ekvivalenata gdje istoga dobijes daleko manje.
dobra stvar je i da su predavaci obicno prilicno iskusni u onom sto predaju, kolega i njegov bivsi kolega tamo predaju, a obojica podosta znaju.
sto se tice zaposljavanja, sa tim ili bez toga, iskustvo je obicno ono sto presudjuje, certifikati mogu imati prednost kod nekih firmi koje jesu/zele postati partneri vendorima, ali glavni dobitak je sto dobijes prilicno dobar temelj u znanju za ubaciti se u IT vode.
Očito nisam baš predobro razjasnio neke stvari pa ću ponoviti Moja struka uopće nije IT, već elektroenergetika. Certifikate kao CCNA vidim kao dodatni bonus za slučaj da ne mogu naći posao u struci. Zašto? Zato jer uvijek mora postojati izlazna strategija, backup i rezervni plan.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!