Koji linux odabrati

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

k.josip
Spol: M

Koji linux odabrati

Post Postao/la k.josip »

Molim preporuku znači htio bi isprobati neki linux ali neznam koji uglavnom
treba mi za surfanje internetom, poker, ponekad igranje igrica.
S linuxima se još nisam susreo pa bi mi trebao neki za početnike.
Koji preporučate
becho2150

Re: Koji linux odabrati

Post Postao/la becho2150 »

xubuntu,linux mint
shicy

Post Postao/la shicy »

za početnike? linux mint 13 ako želiš podršku od 5 godina (preporuka)
PunkBastard

Post Postao/la PunkBastard »

OpenSUSE, ZorinOS
I don't want to be a human. I want to see gamma rays, I want to hear x-rays and I want to smell dark matter. I want to reach out with something other than this prehensile paws and feel the solar wind of a super nova flowing over me.
shicy

Post Postao/la shicy »

Zorin?? pa to je partizanština teška :D
šta će mu to? baza je da početnik dobije što širu zajednicu i što veću mogućnost pomoći...a ne da čeka da developer Zorina i sličnih distri, koji jedini to koriste, udostoji upalit piđin i mail pa možda i odgovori na upit...
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Linux Mint
PunkBastard

Shicy je napisao/la:Zorin?? pa to je partizanština teška :D
šta će mu to? baza je da početnik dobije što širu zajednicu i što veću mogućnost pomoći...a ne da čeka da developer Zorina i sličnih distri, koji jedini to koriste, udostoji upalit piđin i mail pa možda i odgovori na upit...
Neznam kakva ti imaš iskustva s ZorinOS-om ali ja imam pozitivna, malo bugova ima ali ništa pretjerano, frendu instalirao, update napravio bez problema, nikakvih crasheva imao, sve je ok radilo.
I don't want to be a human. I want to see gamma rays, I want to hear x-rays and I want to smell dark matter. I want to reach out with something other than this prehensile paws and feel the solar wind of a super nova flowing over me.
shicy

Post Postao/la shicy »

ma imam urođenu skepsu prema takvim projektima...pogotovo za preporučit početnicima ;)
nije problem šta mu sad dobro radi, ali ako nešto krene po krivu, koga će pitat za pomoć? o tome se radi...početnicima savjetujem neku distru koja ima more korisnika koji su spremni pomoć, a ne njih 8 od kojih su 3 oženjena (+ žene eto ti ih 6) i 2 maloljetna sina... :D
PunkBastard

Ali za početak neki je dobro, malo se upozna sa nekim stvarima, direktorijima i to, i onda ako se i dogodi nešto, backup podataka i druga distra, možda čak Debian ili tako neka, Zorin je recimo to tako čisto tranzicijski OS koji služi za upoznavanje sa Linuxom uz poznato sučelje windowsa
dinosb

Post Postao/la dinosb »

Pozdrav, dobrodošao. Preporuka je Linux Mint 13 kao što kaže Shicy. Pet godina podrške, a radi sasvim ok. Na linku imaš hrpu verzija pa se nemoj uplašit. Ako nisi upoznat s njima i ne znaš što određene stvari u nazivima znače, sve ok, samo pitaj što nije jasno. Skini Cinnamon 32bit (novije sučelje, fancy i ušminkano) ili MATE 32bit (izgledom klasično sučelje) verziju. Zanemari ove linkove kod kojih u zagradi stoji "no-codecs". Preporučene verzije sadrže sve što ti treba za surfanje i osnovni rad na računalu. Sretno s isprobavanjem, izvoli upute ;)

@shicy: Slažem se potpuno, one-man distre su pain-in-d-bat kad stvari zaguste. Obično se sve vrti na ramenima dvojice ljudi od kojih jedan samo bude dostupan.

EDIT razlog: Nadopuna
Zadnja izmjena: dinosb, dana/u 27 ožu 2013, 23:58, ukupno mijenjano 3 puta.
Emotion 98.3 je napisao/la:Some people call the radio station and say "Fernando, are you bilingual?" I said I try anything once.
Odgovori