Evo jedan kraći osvrt odnosno zapažanje u razlikama performansi računala pod opterećenjem sa Windowsima i Linuxom. Vjerujem da ste svi iskusili tu razliku ali budući da mi na poslu imamo Windowse, jednostavno sam isfrustriran pa to moram podijeliti s vama.
Dakle u firmi svaki dan imamo otvorena dva browsera (ili dva prozora jednog browsera, ali većina nas koristi firefox i chrome odjednom). U svakom imamo otvoreno po 15-ak tabova sa prilično teškim contentima (razni grafovi itd), te su neki od tih web aplikacije rađene u omraženom flashu. Uz to imamo outlook spojen na microsoft exchange na kojeg stiže enormno puno mailova (razno-razni alerti itd.) i brtualno je spor. Također imamo otvoreno dvije instance Skype-a, Excel, u pozadini se vrti Kaspersky antivirus. Uz sve to, za razliku od ostalih kolega ja još radim kao part-time developer za neke interne aplikacije, što znači da mi treba aplikaciju za mysql, apache, php, neki IDE, mysql workbench, ftp client, poželjno neki grafički editor.
Kad to sve otvorim na Windowsima, sve je toliko ne-responzivno da je to frustrirajuće. Kolegama je sve sporo, ali meni je brutalno sporo. Praktički za svaki klik treba nekoliko sekundi da ga registrira, pa vrlo često prozori budu "not responding", pa čekaj da se odmrzne, pa se sruši, pa ponovno sve otvaraj.
Odlučio sam kod sebe na svom računalu probati stvoriti slično okruženje da vidim kako će se Linux ponašati pod takvim opterećenjem. Recimo da jedino što nemam je Outlook ali sve drugo postoji na Linuxu ili ima alternativa. Otvorio sam dakle dva browsera sa svim tim web based aplikacijama, i ove koje koriste flash, i ostale programe koje koristim na poslu ili njihove alternative, uključujuči ove što meni trebaju za development.
Prvo što me je zanimalo kolika je potrošnja resursa. Dakako, na Linuxu je potrošnja ram memorije za trećinu manja. Dok je postotak CPU potrošnje tu negdje (iako laptop na poslu ima jači procesor od mog računala). Jasno mi je da Windowsi drugačije hendlaju ram memoriju od Linuxa i znam da je bilo rasprava o tome. Ne uzimajući to uopće u obzir, razlika u brzini rada je drastična.
Ovdje su sve otvorene aplikacije responzivne i otvaraju se instantno bez ikakvog delaya. Pa čak i otvaranje dodatnih aplikacija nije puno sporije. Sustav se ponaša veselo kao da je tek bootan i da nema niti jedna dodatna aplikacija otvorena.
Osim toga, još jedan bolan proces na službenom laptopu je kada treba ići doma. Gašenje aplikacija i Windowsa traje enormno dugo. Toliko dugo da ga u zadnje vrijeme samo zaklopim pa ga doma ugasim jer mi se neda čekati toliko dugo se sve pozatvara.
Na Linuxu je sasvim druga priča. Kliknem desnim klikom neku aplikaciju u taskbaru -> close all, proces traje najviše sekundu i pol. Na Windowsima mi duže traje dobiti kontekstni menu desnog klika
Napominjem da na tom laptopu nemam nikakvih problema sa Windowsima. U normalnom radu kada nije pod tolikim opterećenjem radi savršeno.
Imate li vi kakva iskustva za usporedbu?