Superiornost Linuxa u radu pod opterećenjem

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Gogy
Spol: M
Kontakt:

Superiornost Linuxa u radu pod opterećenjem

Post Postao/la Gogy »

Pozdrav svima.

Evo jedan kraći osvrt odnosno zapažanje u razlikama performansi računala pod opterećenjem sa Windowsima i Linuxom. Vjerujem da ste svi iskusili tu razliku ali budući da mi na poslu imamo Windowse, jednostavno sam isfrustriran pa to moram podijeliti s vama.

Dakle u firmi svaki dan imamo otvorena dva browsera (ili dva prozora jednog browsera, ali većina nas koristi firefox i chrome odjednom). U svakom imamo otvoreno po 15-ak tabova sa prilično teškim contentima (razni grafovi itd), te su neki od tih web aplikacije rađene u omraženom flashu. Uz to imamo outlook spojen na microsoft exchange na kojeg stiže enormno puno mailova (razno-razni alerti itd.) i brtualno je spor. Također imamo otvoreno dvije instance Skype-a, Excel, u pozadini se vrti Kaspersky antivirus. Uz sve to, za razliku od ostalih kolega ja još radim kao part-time developer za neke interne aplikacije, što znači da mi treba aplikaciju za mysql, apache, php, neki IDE, mysql workbench, ftp client, poželjno neki grafički editor.

Kad to sve otvorim na Windowsima, sve je toliko ne-responzivno da je to frustrirajuće. Kolegama je sve sporo, ali meni je brutalno sporo. Praktički za svaki klik treba nekoliko sekundi da ga registrira, pa vrlo često prozori budu "not responding", pa čekaj da se odmrzne, pa se sruši, pa ponovno sve otvaraj.

Odlučio sam kod sebe na svom računalu probati stvoriti slično okruženje da vidim kako će se Linux ponašati pod takvim opterećenjem. Recimo da jedino što nemam je Outlook ali sve drugo postoji na Linuxu ili ima alternativa. Otvorio sam dakle dva browsera sa svim tim web based aplikacijama, i ove koje koriste flash, i ostale programe koje koristim na poslu ili njihove alternative, uključujuči ove što meni trebaju za development.
Prvo što me je zanimalo kolika je potrošnja resursa. Dakako, na Linuxu je potrošnja ram memorije za trećinu manja. Dok je postotak CPU potrošnje tu negdje (iako laptop na poslu ima jači procesor od mog računala). Jasno mi je da Windowsi drugačije hendlaju ram memoriju od Linuxa i znam da je bilo rasprava o tome. Ne uzimajući to uopće u obzir, razlika u brzini rada je drastična.
Ovdje su sve otvorene aplikacije responzivne i otvaraju se instantno bez ikakvog delaya. Pa čak i otvaranje dodatnih aplikacija nije puno sporije. Sustav se ponaša veselo kao da je tek bootan i da nema niti jedna dodatna aplikacija otvorena.

Osim toga, još jedan bolan proces na službenom laptopu je kada treba ići doma. Gašenje aplikacija i Windowsa traje enormno dugo. Toliko dugo da ga u zadnje vrijeme samo zaklopim pa ga doma ugasim jer mi se neda čekati toliko dugo se sve pozatvara.
Na Linuxu je sasvim druga priča. Kliknem desnim klikom neku aplikaciju u taskbaru -> close all, proces traje najviše sekundu i pol. Na Windowsima mi duže traje dobiti kontekstni menu desnog klika :)

Napominjem da na tom laptopu nemam nikakvih problema sa Windowsima. U normalnom radu kada nije pod tolikim opterećenjem radi savršeno.

Imate li vi kakva iskustva za usporedbu?
max360se

Re: Superiornost Linuxa u radu pod opterećenjem

Post Postao/la max360se »

Kad je Flash u pitanju, ja imam suprotno (skoro) iskustvo od tebe.
Chrome sa nekih 50-tak tabova u Windowsima i na Debianu radi dobro dok Flash ne pocne raditi probleme. Tada u Windowsima nema problema sa gasenjem dok kod Linux distre treba komp nasilno ugasiti jer je potpuno neresponzivan.
Prestao sam Chrome koristiti, sad koristim Firefox, imam u prosjeku 10 tabova otvorene ali kad je Flash u pitanju dok radi je dobro ali kad pocne raditi probleme onda je Linux distra neresponzivna. Mozes kucati sto hoces ne reagira i treba nasilno.
Ostale aplikacije i koristenje je kod Linuxau pravilu bolje i trosi se puno manje RAM-a.
Isto je laptop u pitanju.

Cuj toj sporosti moze pridonositi arhitektura procesora (recimo Windowsi lose rade na AMD-u) te sama cinjenica da radite na laptopima koji se puno brze griju.

Hoces li probati na poslu Linux koristiti?
Lutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.
Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging site :D
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
Slamd64

Re: AW: Superiornost Linuxa u radu pod opterećenjem

Post Postao/la Slamd64 »

Moras biti precizniji u usporedbi. Koji Windows? Koja Linux distribucija i DE/WM? Jer npr XFCE i KDE ne koriste isto resurse.

Gesendet von meinem Xperia Neo V mit Tapatalk 2
PunkBastard

Post Postao/la PunkBastard »

Evo još jedna usporedba, nakon što sam u petak zamijenio HDD, instalirao LMDE i686-pae 3.2 kernel, ili 3.8, mate na njega, instalirao win7 ultimate x64 (zbog Digmon Masters Online samo, i eventualno još poneke igre) i već na početku iako je to fresh install, s vremena na vrijeme otvaranjem najobičnijeg foldera (nikakav browser nije otvoren, nijedan program pokrenut tipa recimo xfire ili neka igra) već se događa učitavanje sadržaja kojeg nema puno, 5 do 6 itema unutra ne većih od 10 MB po file-u, a znao se dogoditi i "Not Responding" pri otvaranju praznog foldera. A Linux, sve flavlessly brzo, responzivno, neovisno o broju i veličini fileova sve radi bez imao delaya. Sve to pri 2.1 GHz dual core i 6 GB ram memorije.
I don't want to be a human. I want to see gamma rays, I want to hear x-rays and I want to smell dark matter. I want to reach out with something other than this prehensile paws and feel the solar wind of a super nova flowing over me.
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Na poslu imam Windowse. Kad krenem kopirati par datoteka veličine par stotina megabajta sustav postane toliko spor i ako za vrijeme kopiranja još nešto dodatno radim, kopiranje se produži u beskonačnost a rad u tom programu je bolan. Inače, multitasking na tom kompu znači ne više od tri programa otvorenih odjednom. Inače me čekaju nevolje i gadno usporavanje.
Explorer je također brutalno spor. Ako otvara mapu gdje ima više većih datoteka treba mu po petnaest-dvadeset sekundi da sve prikaže. Na Linuxu Thunar to dok trepneš okom prikaže.
Kopiranje sadržaja s kompa na USB stick također je makar 30% sporije, a nekad i maltene duplo sporije.
Tako da na poslu Windowse koristim uglavnom za par programa odjednom i vrlo nježno i šparno da se ne zblesiraju. Razlika u korištenju resursa je stvarno velika i primjetljiva. Da bi sve išlo glatko trebao bi neku brutalno jaku pilu, a Linux bi na tome letio neviđeno.
Na žalost taj komp koriste i kolegice koje su totalno računalno nepismene pa na njega ne mogu instalirati Linux jer bi se one pogubile kad ne bi više našle ikonu programa tamo gdje je bila. A ne da mi se svaki puta bootati u Linux kad treba nešto na brzinu napraviti. Ali moram priznati da u posljednje vrijeme sve više razmišljam o toj opciji.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Ja na poslu ne radim ništa tako brutalno, ali sam problemu dual boota (kojeg i ne bi smio imati) doskočio na način da sam za sitne nofce prek oglasnika nabavio polovni HDD i ubacio ga u PC i na njega stavio LMDE. Slijedeći korak kad uhvatim vremena i volje će biti nabavka USB kućišta za HDD i viola :D
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

Želite li uspoređivati performanse različitih operativnih sustava, to morate raditi na istom stroju, inače nema smisla. Windowsi uglavnom budu spori zbog kojekakvog smeća koje se nakupi i ne bih previše krivio OS zbog toga koliko god mi bio mrzak zbog politike firme koja stoji iza njega. Dobrim dijelom krivi su korisnici. Pod smeće bih ubrojio i antiviruse koji su najveći gutači resursa na većini Windows strojeva i tu je Linux još uvijek u velikoj prednosti. Primjerice, ako antivirus radi provjeru svake datoteke koja se "dotakne", naravno da će kopiranje biti sporo.

Kod malko naprednijih korisnika Windowsi rade sasvim dobro. Koji se god OS koristio, ako se želi izvući maksimum, mora se pozabaviti malo dublje s tim OS-om. Treba naučiti neke stvari koje većinu ne zanimaju. To je jednostavno tako.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
PunkBastard

Post Postao/la PunkBastard »

@drone eto ti je u mom slučaju bio fresh install, nisam još ni browser instalirao, naravno oba OS-a su bila na istoj mašini.
I don't want to be a human. I want to see gamma rays, I want to hear x-rays and I want to smell dark matter. I want to reach out with something other than this prehensile paws and feel the solar wind of a super nova flowing over me.
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Drone, tu je pitanje "defaulta". Windowsi za većinu korisnika rade sporo, a samo za one iskusne rade "kako bi trebali". Zašto? Pa prvo, non stop Windowsi te opominju da nemaš AV, da nemaš uključen Firewall, Malware Protection i sl. E da bi ga zadovoljio, moraš instalirati sve to, a kad instaliraš -- dobiješ spori "default". Pored toga, Windowsi dolaze predinstalirani na novim računalima, a tu proizvođač računala nabaci još i svojih "utilitiesa" (često trail/shareware AV i sl.) i onda tek dobivaš vrlo spori "default". I to viđam u većini slučajeva kad mi se netko žali da mu je komp spor (Više se ni ne iznenandim dok vidim dva pokrenuta AV-a! Jedan koji je "istekao", ali i dalje na "full" jede resurse, i jedan kvazi-besplatan da utiša upozorenja o "potrganom" ili nepostojećem AV-u).

Da je obrnuto, složio bih se s tobom da OS tu baš nije kriv, ali kad većina ima takvih problema, onda je greška sistemska, odnosno krivnju snosi uvelike OS.

Microsoft bi mogao lako ugurati u svoju EULA-u (kao što je ugurao i sve ostalo) da proizvođači računala ne bi smjeli prodavati njihov proizvod s predinstaliranim smećem koje baca samo negativno svjetlo na njihov proizvod, ali bi to onda značilo da bi se proizvođači bunili pa bi to dovelo do manje profita od prodaje Windowsa. Stoga je takav loš "default" za MS neizbježan u ovakvoj poslovnoj strategiji. Preostaje im ili proizvodnja vlastitog hardvera na kojem bi se vrtili "optimizirani" Windowsi (kao OS X) ili "podmazati" proizvođače da ne uništavaju OS bloatwareom. Kad malo bolje razmislim, nisu tu samo u pitanju proizvođači računala, tu je i većina softvera koji uz svoju instalaciju povuće još milijardu drugih "najboljih" i "najbržih" programa za koje ne znaš ni čemu služe. MS bi u tom slučaju trebao "podmazati" cijeli ekosistem Windowsa rofl

MS-u profiti ne padaju jer većina ljudi još uvijek ne može zamisliti da koriste nešto osim Windowsa, stoga je kontinuitet ovog stanja zagarantiran, a mi veseliji jer se onda naš ljubitelj ističe responzivnošću u odnosu na konkurenciju, pa makar vrtio i KDE :-)
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

Sve ovisi iz kojeg kuta gledaš. Naravno, možemo do besvijesti pljuvati po bloatwareu koji dolazi predinstaliran na mnoge kompove, posebno laptope. Tu su i kojekakve iritantne gluparije koje ti iskaču odmah po svježoj instalaciji Windowsa, a vezane uz idiotsku politiku Microsofta. Postoji hrpa stvari kod Windowsa koja jednostavno ne valja. Međutim, kod naprednijih korisnika mnoge gluposti nećeš pronaći jer ih istrijebe. Znaju kako tweakati i podesiti Windowse da im ne bi smetale takve gluposti.

Linux ima svojih problema i također zahtijeva tweakanje od strane korisnika. Koliko je toga po defaultu potrebno ovisi o izboru distre, ali i o sreći koja je ponešto povezana s hardverom. Iskusniji korisnici će znati izabrati hardver s kojim će taj element (ne)sreće svesti na minimum.

Međutim, pogrešno je misliti da je s tehničke strane Linux superioran u svemu. U nečemu jest, ali u nečemu jednostavno nije. U nekim stvarima još uvijek dobrano zaostaje i to ne samo zbog nedostatka programa ili podrške proizvođača, nego su jednostavno neke stvari bolje implementirane u "neprijateljskom" taboru (s navodnicima ili bez).

Dalo bi se diskutirati koliko je čega u pojedinom sustavu bolje ili lošije riješeno. Zamislimo kad bi se sve do zadnjeg detalja testiralo, napravilo usporedne tablice i izvještaje. To bi uništilo zabavu, zar ne? :)
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
Odgovori