Dali postoji stabilna distribucija?

Diskusije o raznim Linux distribucijama.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojoj distribuciji je riječ. Primjer: [Slackware]
simke
Kontakt:

Re: Dali postoji stabilna distribucija?

Post Postao/la simke »

fridrik je napisao/la:Kad već toliko isprobavaš, probaj Debian!
Izašao je novi 5.0 prije tjedan dana!
Pa vidi ... kava
jesam, ne svidja mi se. previse toga nije ukljuceno u osnovu. mislim da drivere pa mi se neda stimat net i ostalo.
I'm a Paladin with 18 charisma and 97 hit points. I can use my helm of disintegration and do one D4 damage as my half-elf mage wields his plus-five holy avenger.
Gruvy
Spol: M

Post Postao/la Gruvy »

Uhm...ako sam te dobro shvatio, ti bi neku distribuciju da je brza i stabilna, da sve radi out-of-box i da se ne treba ništa podešavati? Žao mi je stari, čini mi se da takvu distribuciju nećeš naći. Na bilo kojoj distri ćeš naći gro stvari koje nakon instalacije treba podesiti, promijeniti, poštimati, nemaju valjda svi isti hardware u svom računalu.
Brzu i stabilnu distribuciju ćeš morati izgraditi sam (npr. ArchLinux), a to znači ugradnja samo onih stvari (drieveri, daemoni) koje ti doista trebaju, tako da ostale stvari ne "vise besposlene" i time povećavaju šansu da se nešto zblesira na sistemu.
Moja preporuka bi bila Debian, evo izašla svježa verzija, još se dimi :) , savršeno stabilna i ne treba puno posla nakon instalacije...
fridrik

Post Postao/la fridrik »

Ja mu to isto preporučujem ...

Zanimljivo da ne treba dodatno instaliravati stvari kao npr. flashplayer, podršku za mp3, za avi niti za gledanje DVD-a. :D

Eto ... kava
Markec

Post Postao/la Markec »

fridrik je napisao/la:Ja mu to isto preporučujem ...

Zanimljivo da ne treba dodatno instaliravati stvari kao npr. flashplayer, podršku za mp3, za avi niti za gledanje DVD-a. :D

Eto ... kava
Ili da si stavi drugu distru koja je bazirana na debian lenny, Pa će imati nove pakete samo sto če imati još i stabilan sustav. Čuo sam da postoji novi Knoppix i još neki.
simke
Kontakt:

Post Postao/la simke »

Gruvy je napisao/la:Uhm...ako sam te dobro shvatio, ti bi neku distribuciju da je brza i stabilna, da sve radi out-of-box i da se ne treba ništa podešavati? Žao mi je stari, čini mi se da takvu distribuciju nećeš naći. Na bilo kojoj distri ćeš naći gro stvari koje nakon instalacije treba podesiti, promijeniti, poštimati, nemaju valjda svi isti hardware u svom računalu.
Brzu i stabilnu distribuciju ćeš morati izgraditi sam (npr. ArchLinux), a to znači ugradnja samo onih stvari (drieveri, daemoni) koje ti doista trebaju, tako da ostale stvari ne "vise besposlene" i time povećavaju šansu da se nešto zblesira na sistemu.
Moja preporuka bi bila Debian, evo izašla svježa verzija, još se dimi :) , savršeno stabilna i ne treba puno posla nakon instalacije...
ma razumijem ja to sve. probao sam prvih 10 sa distriwatchera i jos neke i vrati se na onu koja mi je radila najmanje problema, pslinuxos. on je zasluzan sto sam se zainteresirao za linux, jer je to prva distra koja mi se svidjala, instalirao sam je cim je izasla (2007) i tad sam po prvi put poceo koristiti linux za ozbiljno, imo sam ih oko godinu, dok se nisu razstimali i poceli zezat. onda je pocelo moje istrazivanje ostalih distri.
susreo sam se sa linuxsom puno prije ali ga nisam nista kuzijo pa odustao, imam negdje orginal ubuntu 6.10 ili 6.04, ali mi se isto nije svidio jer sam puno toga morao instalirati sa net, a imao sam isdn, pa sam dabio velike racune.
sad imam pclinuxos minime, super mi je jer sam si stavio samo programe koji mi trebju. nijedna distra koju sam probao ne radi mi dobro ko on.
sto se tice archa, napisao sam da sam probao 3 puta neuspjesno, nikako nisam uspio nastimati /etc/mkinitcpio.conf, bar ja tako mislim, nijednom mi nije digao kernrl do kraja, uvjek neki error.
sto se tice debiana, imao sam problema sa wlan-om. intel 2100 sa WPA enkripcjom.
sidux mi se svidio, al mi je isto radio probleme sa wlan-om, tj. uopce nisam moga nastimati da koristi WPA, uvjek me je trazio WEP.
I'm a Paladin with 18 charisma and 97 hit points. I can use my helm of disintegration and do one D4 damage as my half-elf mage wields his plus-five holy avenger.
zlatkoA

Post Postao/la zlatkoA »

Alo simke kažeš da koristiš PclinuxOs i imaš wlan koliko sam shvatio.
De mi reci da li koristiš kopette.
Ja sam ga probao konfigurirat za Jabber ali bez uspjeha jedino mi je
proradio onaj na Mandrivi U čemu je štos???????
I am the one and only....
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

zlatkoA je napisao/la:Alo simke kažeš da koristiš PclinuxOs i imaš wlan koliko sam shvatio.
koji account pod Jabberom Google Talk?

ja sam imao prblema sa koppeteom ali sam riješio
simke
Kontakt:

Post Postao/la simke »

zlatkoA je napisao/la:Alo simke kažeš da koristiš PclinuxOs i imaš wlan koliko sam shvatio.
ne koristim kopette.
simke
Kontakt:

Post Postao/la simke »

evo da odgovorim ljudima koji su mi preporucili debian ovdje.

crko u roku par dana (lenny).al niti jedana distra nije crkla do kraja, a debian je. pojavi se kad ga pokrenem crni ekran i to je to. jednostavno nemogu nista poduzeti.
cekavale su mi distre, vecinom, ali po time sam mislio da su postale neupotrebljive, zagusene, ili pocele izbacinali neke errore, il su mi jednostavno neki programi vise nisu radili, al nikad mi nije crko skroz. uvjek sam ga moko koliko god bio sjeban pokrenuti, debian je prvi koji je skroz riknuo. mada je do tog trenutka stvarno najboje radio.
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Ajde napiši na koliko si staroj kanti pokretao Debian ?
Obično kad ekipa traži brzu i stabilnu distru to traži zato jer ju pokreću ne nekoj prastaroj kanti koja je sama po sebi falična i već davno za umirovljenje.
I onda se čude kad se komp smrzne.
Možda je problem u računalu, a ne u distribuciji.
Linux je osjetljiv na kvarove, čak puno više nego Windowsi.
( Možda sam u krivu kod tebe )
Odgovori