LibreOffice vs. Microsoft Office

Rasprave u vezi Linux aplikacija.

Moderator/ica: Moderatori/ce

calisto053
Moderator
Spol: M

Re: LibreOffice vs. Microsoft Office

Post Postao/la calisto053 »

Hrvatska ušla u grupu zemalja kojima M$ besplatno donira novi cloud Office 365 neprofitnim udrugama. Revolucija poslovanja, dobra promidžba ili mačak u vreći?
Donacija Office 365 dio je konstantnog doniranja koje Microsoft provodi već trideset godina. Samo u 2013. fiskalnoj godini donirano je 795 milijuna dolara u gotovini, softveru i servisima na adresu 70 826 neprofitnih organizacija u više od 115 država širom svijeta.
http://www.h-alter.org/vijesti/mediji/o ... -hrvatskoj

Međutim, što o takvoj cloud office usluzi misle dedoimedo? :mrgreen:
Evo njegovog zaključka:
I really have no idea what Office 365 stands for, and what kind of problem it's meant to solve. If it's a business alternative to a static office model, then it fails miserably, because it offers a confusing UI with an immature design and collaboration tools that you would not use in a proper Soviet 1950s style Gulag. If it's meant for home users, then it's slow, clunky and too complex, as you can have everything in an offline version without having to sign in four times, accept nine terms of services and go through numerous wizards, each designed by a different department.

I know that companies must reinvent themselves and justify the pay for the thousands of their little code monkey borgs. I know that innovation and change are co-identified as one and the same, and that for idiots, happy and shiny is everything. But how about making your products, I don't know, efficient? How's that for a change? You did it so well in the past decades, why this moronic shift all of a sudden? I am not old and bitter, I am sane and practical. No one will convince me that the flat, low-contrast shifting-ribbon interface is good or productive. No one can convince me that the simple design is useful for businesses. No one will prove that Office 365 has any merit over alternatives.

Some things are just not meant to be. Microsoft is just not a cloud player. They should leave this to Google and focus on what they do best. You can't do everything. Best stick to one great thing than make nine average ones. Office 365 is a confusing blend of concepts and ideas, none of which seem to work well. Shame really, as Office 2003 was the last proper office product. It's been downhill ever since.
http://dedoimedo.com/computers/office-365.html
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Čudno, MS-ovci u HR-u su eksplicitno rekli da nikad ne daju udrugama gotovinu, samo donacije u obliku softvera i hardvera :-P
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Ma to je greška u gornjem citatu/tekstu, umjesto neprofitnih organizacija, trebalo je pisati političkih stranaka pa onda ovo 4ndYevo drži vodu ;)
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Daju lovu, kako ne? jedino jako rijetko i tipično samo jednoj udruzi godišnje (poznato mi je čak i kojoj). Ostalima nude razne stvari, tipično materijalne ali ne ni to uvijek. radije nude usluge neke.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

shrike je napisao/la:Daju lovu, kako ne? jedino jako rijetko i tipično samo jednoj udruzi godišnje (poznato mi je čak i kojoj). Ostalima nude razne stvari, tipično materijalne ali ne ni to uvijek. radije nude usluge neke.
Jel ta udruga locirana u Splitu? :-D
Bertone je napisao/la:Ma to je greška u gornjem citatu/tekstu, umjesto neprofitnih organizacija, trebalo je pisati političkih stranaka pa onda ovo 4ndYevo drži vodu ;)
Haha, to sigurno. Doduše Piratsku stranku sigurno možemo isključiti :twisted:
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
goran_

Post Postao/la goran_ »

mist je napisao/la:Ok, ove pretvorbe formata su drugi par rukava.

A pri funkcionalnosti nešto? Tipa, Word može napraviti to i to, a u Writeru nema te opcije?

Bilo bi zanimljivo usporediti kvalitetu spelling checkera.

Writer podcrtava Dubrovnik, Split, Zadar, Vukovar, Osijek, Varaždin ... :)

A podcrtava i "interesantno". Valjda moram pisati zanimljivo.
Zato se i gubim u diskusijama. Ovaj tvoj potpis mi svaki put razbije koncentraciju.
Neuroni stvore nove veze i onda ih je teško "prežičiti". Cijele generacije su danas takve.
Dobro, vjerojatno nije samo tvoj potpis kriv, ali ...NETIQUETTE
shrike
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

spellchecker i sve vezano za to je u Writeru žestoko inferioran. Word može prepoznati ne samo gramatičke greške, već i sintaktičke, što je ultra zgodno. Da ne spomenem činjenicu da je i spellchecker kao takav superioran.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Equilibrium

Post Postao/la Equilibrium »

Pozdrav!

Kao novi korisnik Linuxa imam jedno malo pitanje..
Do sada sam koristio Windowse i MS Office paket. S obzirom da sam prešao na Linux, tj. prelazim, dobit ću LO.
Kakvo je stanje sa editiranjem dokumenata i otvaranjem Office dokumenata? S obzirom da se većina mojih kreacija svoji na otvaranje nekakvih skripti i editiranje te pisanje seminara (ništa spektakularno, uglavnom sam uvijek koristio osnovne funkcije poput bold, italic, numeriranje i slične gluposti) hoću li imati kakvih problema?

Mislim znam za onu foru sa Wineom ali ne bih se htio s time petljat i instaliravati Office ako zaista nema potrebe. Isprobao sam pisanje i editiranje preko Live programa i funkcioniralo je super.

I kakvo je stanje sa otvaranjem dokumenata u .docx formatu? Jel radi puno problema? Kakva su vaša iskustva?

Hvala!
shrike
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Bazične stvari će ti biti kompatibilne, ali sve naprednije neće. štosevi tipa bold/itali rade, ali umetnute slike će ti 100% biti poremećene, strgane, možda ne vidljive itd. doc podrška je bitno bolja od docx. ako želiš očutvati sadržaj, možda ti je još bolje dok si na windowsu prebatiti u rtf ili u odt iz MSO pa češ imati neopisivo manje problema sa svojim dokumentima.
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

@ Equilibrium

Ja radim sve to što si ti nabrojao i ne mogu se sjetiti da sam ikad imala nekih problema. Nikad mi se nije dogodilo ni ovo sa slikama što shrike spominje. .docx, .pptx i ostali se uredno otvaraju.

Jedino što se ponekad razlikuje je formatiranje; tipa, ako nemaš instaliran neki font kojim je dokument izvorno napisan, neće ti se dobro prikazivati, ili će biti dvostruki razmaci između paragrafa ili tako nekakve sitne gluposti. To su jedini problemi koje sam dosad susrela.
Odgovori