arch linux

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
anubis
Spol: M

arch linux

Post Postao/la anubis »

pozdrav svima... :)
evo iman pitanje...upravo sam instalirao arch linux na svoj komp i sada iman tripleboot ubuntu 8.04, winxp i arch linux..
sve je išlo dobro s instalacijom arch linuxa i podesio sam u /etc/rc.conf postavke za internet i stavio sam da mi se u bootu pali i "hal" i "gdm", instalirao sam i gnome-terminal, updateao pakete i sve radi osim zvuka..
U sound preferences mi sve uređaje detektira normalno...mic od usb kamere i kameru što je rijetkost u linuxu zato što mi kamera nije brand name..detektirao mi je zvučnu digital i analog output od ATI-a i INTEL digital i analog output...i sve ostale hardware za zvuk da ih ne nabrajam...
kada stavim opciju autodetect onda mi kaže da neman gstreamer pluginove..pa sam instalirao i to, i napravim reboot ali i dalje mi zvuk neradi...kada napravim uh zaboravio sam naredbu sada sam na poslu..ja mislim ls grep | 'snd' ili nešto slično tome..oprostite na greškama...svi uređaji su mi uredno popisani da su detektirani
uglavnom evo da sada pitam...što mi je sljedeće za radit da uspostavim zvuk u arch linuxu...naravno u windowsu i ubuntuu zvuk radi normalno i sve je okay...i još jedno pitanje za kraj u ubuntuu postoji ubuntu-restricted-extras...dali postoji nešto takvo za arch linux ili ću morati svaki posebno instalirati...uspio sam instalirati do sada flash player plugin...i na moje razočaranje otišao sam na youtube i pokrenu clip i nisam dobio nikakav zvuk..pa mi je to sada primarni problem...dali sam trebao nešto prilikom instalacije odabrati popis paketa ili nešto...pomoć molim vas...

hvala unaprijed svima na pomoći
Empires rise and fall but linux is eternal
simke
Kontakt:

Re: arch linux

Post Postao/la simke »

odi u multiemdia/sound mixer, i tamo ukljuci pcm, to je po defaultu na mute. tako je bar meni bilo

ps: si intalirao alsa-
I'm a Paladin with 18 charisma and 97 hit points. I can use my helm of disintegration and do one D4 damage as my half-elf mage wields his plus-five holy avenger.
anubis

Post Postao/la anubis »

simke je napisao/la:odi u multiemdia/sound mixer, i tamo ukljuci pcm, to je po defaultu na mute. tako je bar meni bilo

ps: si intalirao alsa-
instalirao sam alsa...piše mi u Sound opcijama da iman i alsa sound mixer....
ali meni nepiše mute neko mi piše da mi nije nešto uredu s hardwareom...sad neznam pokušat ću doma kada dođem s tom opcijom...
ali recimo da nije to...što bi još mogolo biti osim toga.

p.s. i like the stewie griffin avatar
simke
Kontakt:

Post Postao/la simke »

anubis je napisao/la:i još jedno pitanje za kraj u ubuntuu postoji ubuntu-restricted-extras...dali postoji nešto takvo za arch linux ili ću morati svaki posebno instalirati...
nezanam sto je to, al mislim da ce ovo pomoc

http://wiki.archlinux.org/index.php/Useful_Applications
anubis je napisao/la: instalirao sam alsa...piše mi u Sound opcijama da iman i alsa sound mixer....
ali meni nepiše mute neko mi piše da mi nije nešto uredu s hardwareom...sad neznam pokušat ću doma kada dođem s tom opcijom...
mislio sam na onu zelenu "lampicu" iznad, to je mene mucilo, na kraju je bilo to, evo slika
prouci i ovo

http://wiki.archlinux.org/index.php/ALSA
anubis je napisao/la:p.s. i like the stewie griffin avatar
sroker
Zadnja izmjena: simke, dana/u 31 ožu 2009, 11:01, ukupno mijenjano 1 put.
I'm a Paladin with 18 charisma and 97 hit points. I can use my helm of disintegration and do one D4 damage as my half-elf mage wields his plus-five holy avenger.
anubis

Post Postao/la anubis »

a dali ti je prije toga na ikoni od zvučnika što ti stoji gore desno bio prekriženi zvučnik...to meni sada stoji...
simke
Kontakt:

Post Postao/la simke »

anubis je napisao/la:a dali ti je prije toga na ikoni od zvučnika što ti stoji gore desno bio prekriženi zvučnik...to meni sada stoji...
mislis u system trayu, da, kad ugasim one lampice, ikona se prekrizi (i pomoli :o ).

edit:

evo, josnesto sam napravo sad sam se setil.

Kod: Označi sve

MODULES=(... !snd_pcsp ....)
zanaci ugasit taj modul

i trebas, ako nisi dodati alsu u deamonse,

DAEMONS=(... @alsa ...)
anubis

Post Postao/la anubis »

okay..dao si mi nadu...nisam još probao s MODULES @alsa...e a šta "@" radi u modules loada ga u backgroundu ili...ako ne ništa onda ću ponovno reinstalirati cijeli linux....a nebi to htio... :(
simke
Kontakt:

Post Postao/la simke »

anubis je napisao/la:okay..dao si mi nadu...nisam još probao s MODULES @alsa...e a šta "@" radi u modules loada ga u backgroundu ili...ako ne ništa onda ću ponovno reinstalirati cijeli linux....a nebi to htio... :(
ne u module, u daemonse da ga satvi u beckgraund, nece ti nista biti, evo moj daemons

DAEMONS=(syslog-ng hal @fam @net-profiles @samba !netfs !crond @alsa @tuntap @laptop-mode @slim @kdm3)
samo oni daemoni o kojima ovise drugi nesmiju biti @, a to su ova dva prva i jos neki, redosljed je bitan, ova dva trabaju biti prvi, a kdm, gdm itd. zadnji.

edit

ako sta sjebes, lako ti se to poparvi u archu. evo kao:

http://wiki.archlinux.org/index.php/Kernel_Panics
anubis

Post Postao/la anubis »

probati ću večeras izad 8 sati nakon što dođem s posla sve ovo što si mi rekao...
e sada da pitan još jednu stvar...GRUB loader...kolike je on veličine...vidio sam nešto u instalaciji 32 MB....jel to veličina GRUB-a na disku...i ako je to to, dali o tome ovisi koliko OS možeš imati..
simke
Kontakt:

Post Postao/la simke »

anubis je napisao/la:probati ću večeras izad 8 sati nakon što dođem s posla sve ovo što si mi rekao...
e sada da pitan još jednu stvar...GRUB loader...kolike je on veličine...vidio sam nešto u instalaciji 32 MB....jel to veličina GRUB-a na disku...i ako je to to, dali o tome ovisi koliko OS možeš imati..
ma, nemam pojma.

ps: nemoj kopirat moje daemonse, to je samo primjer. za pocetak nemoj nista staviti u beckground.
Odgovori