"Samo 2 stvari su beskonačne - svemir i trvrdoglavost i umišljenost linuxaša. Ali za svemir nisam siguran."
Windows 7 Beta je stablinija od Viste. XP je loš sustav što se tiće sigurnosti, ima više sigurnosnih propusta od Viste i Win7 zajedno itd..
Problemi u Windowsima nastaju kad se ne pazi - kao i u linuxu. Sad, jesi se ti igrao po System32 folderu, ili si nešt zeznio sa root ovlastima u terminalu, nije velika razlika. Virusi se daju spriješiti. Kao i kod ljudi. I mi smo "ranjivi" na viruse, i mi ih pokupimo. A jel kažemo "Konstruirati androide i svi se poubijati!"? Ili kad čovjek dođe kod dokora sa slomljenom rukom, a doktor mu kaže "Odrezati ćemo ovu i staviti umjetnu".
Mislim ono. Ne želim nikoga napadati, ali stvarno mi idu na živce takvo fanboy ponašanje. Znam da niste ovdje fanboy u izvornom smislu, ali što svašta pročitam...
Naravno, Windows je jednostavniji za korištenje, ugodniji za oko, ima najbolju podržanost hardwarea, širok izbor softwarea. Linux ima prednost o tome što nas uči kako hardware/software/PC radi. No, to tek počnemo učiti kad se dogode problemi. A koliko sam ja imao iskustva, problemi dolaze s friškom instalacijom (npr. nepodržani hardware kao printer, skener).
Što se softwarea tiće, linux ima za sve alternative, ali skoro pa nema orginala.
Znam da je linux jako jako jako napredovao što se toga tiće u zadnjih nekoliko godina, ali opet Windows tu vodi. A što se tiće virusa, frend ima jednu teoriju o tome:
"Linux korisnika ima toliko malo, a linux distribucija ima toliko puno, da se jednostavno ne isplati raditi viruse koje će možda pokušiti 20-30 ljudi"
A i da linux nema viruse mi zvuči čudo.. Mislim, na linuxu se može programirati (tome mi i služi linux), u čemu je onda problem iskodirati crva? Linux kernel ima build-in anti-trojan & anti-keylogger u sebi ili? (nisam informiran što se toga tiće).
I da, možda ne shvaćam pojam arhitekture najbolje, ali zar nisu i Wins i Linux dostupni u 32 i 64 bitnoj arhitekturi?
Još sam ovdje pročitao o tome da ne treba spajati externe diskove na Wins da bi bio siguran. Ne znam koliko ste informirani, ali u novijim Windowsu (Vista, Win7), te fino pita želiš li executeati autorun ili ne.
Što se tiće sigurno surfanja, poprilično sam siguran da je istina. Kad bi se iskoristila neka rupa u browseru, i stavio virus na HDD, on ga pokušava executeati u Linux okruženju, što sa virusom za winse ne ide. A linux nema viruse (
Antivirusni i vatrozidi su danas u velikom broju besplatni. Sâm koristim besplatni antivirusni i firewall, i sastvim sa zadovoljan. I nisam do sada nikad imao problema s virusima od kad pazim što radim (ie. ne klikam sve što piše "Get it FREE", pazim odakle što downloadam i tak).
Ne želim ovdje nikoga uvrijediti, ali to je moje mišljenje.
Da ne idem offtopic, stvarčica kod mene ne radi. Pri "bootanju" nekoliko stvari bude [Fail], a meni se iskreno ne da kopati i gledati u čemu je problem. Možda budem kasnije jednom probao upogoniti, dotle je dualboot tu.