jprgomet je napisao/la: kako da napravim USB s kojim dodjem kod njega ubodem, bootam i da radi kako treba updejtan i da ima software koji u zgb instaliram
i da moze snimati na njega .. moze li to?
Može. Računaj da os stalno nekaj drlja po disku ( u tvom slučaju usb-u ) i taj usb nebu predugo potrajao jer ima tvornički propisano koliko puta se može nekaj gore odraditi...
Daleko kvalitetnije rješenje je da instaliraš na externi hdd i onda njega nosaš okolo i imaš svoj os uvjek džepu... Ima tih diskova isto u malim dimenzijama , i u gumenim obrubima tako da nije neki problem.
Ja sam si doma napravio klon mašinu u jednom maxi kućištu, i kada u nekom laptopu ili pc-u nema mogućnost usb bootai li nema dvd-a onda isčupam hard i stavim ga u svoju klon mašinu i instaliram na taj hard linux i vratim ga u njegovu matičnu mašinu, i uvjek je dosada to šljakalo.
Imaš i OEM foru, kaj je još kvalitetnije, i ja ju rabim kad imam obvezu da na više računala napucam os.
Postupak se sastoji u tome da kroz oem instalaciju na hdd ubiti napucaš samo dio instalacije , a ostatak instalacije će se odraditi kada korisnik prvi puta upali računalo. Tada će imati mogućnost odrediti regiju, mrežu, tipkovnicu, korisnika, drajveri će se samopodesiti..... Znači, klasični predinstalirani oem, čime si izbjegao mnoge zamke drajvera za hardveraj , vanjskih pisača,prištekanih diskova.. wifi-ja.... I kako ja imam napravljen iso image oem-a, onda samo klon mašina to jednostavno iskopira na bilo koji hdd, a ostatak instalacije se odradi kod prvog pokretanja....
Tak, imaš više puteva za tvoje pitanje, a svaki od tih puteva ima neke svoje mane i prednosti... Kompromis, kao i sve u životu...