Install na usb

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Odgovori
jprgomet
Spol: M

Install na usb

Post Postao/la jprgomet »

Idem na more .. na otok .. nema interneta :)

slozio bih puncu neki usb stick freya .. (jer sam mu vec to instalirao na desktop) .. s kojim bi mogao raditi kao da je hard install

kako da napravim USB s kojim dodjem kod njega ubodem, bootam i da radi kako treba updejtan i da ima software koji u zgb instaliram
i da moze snimati na njega .. on to koristi 99% vremena za gmail ..

moze li to?

josip
bertone
Site Admin

Re: Install na usb

Post Postao/la bertone »

Možeš, uzmeš USB od barem 16 GB i na njega instaliraš OS kao da je HDD/SDD (1GB swap, ostatak za root.. zasebni home ti ne treba).. linux je dosta rastezljiv po pitanju hardvera pa ne bi trebalo biti problema.

Pametno bi bilo da na računalu na kojem ćeš raditi instalaciju isključiš prije instalacije na USB sve diskove tako da ti boot sigurno ode na taj USB da ne bi slučajno OS instalirao na USB, a boot na HDD.. samo nemoj očekivati brzinu kao da je HDD-u jer čitanje pisanje po USB-u je punoooo sporije od najsporijeg HDD-a, a i upitno je koliko će taj USB izdržati dok ne krepa.

.. i naravno punac mora kod boota računala odabrati da je prvi medij s kojeg se diže OS.. HDD.

PS. Imao sam jednom za silu instaliran OS na SD kartici i sve je radilo pa ne bi trebalo biti drugačije ni sa USB-om.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
jprgomet

njemu nece biti problem sto sam ga ja instalirao na jednom racunalu .. odnio na more, ustekao i radim na potpuno drugom?

p.s. to sam mislio kao test rješenje da vidim jel radi kako treba itd .. pa kad bude interneta kako treba onda pregaziti windowse na tom laptopu ..
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Ne bi trebalo biti problema osim ako na jednom kompu ne instaliraš 64 bitnu verziju OS-a i onda je pokušaš dignuti na drugom kompu koji ima 32 bitni CPU.. ali probaj, pa ništa te ne košta osim 30 minuta vremena
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200

ZEN
"What do you want?"
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
jprgomet

njegov je laptop noviji .. moze na njega ici 64 bita . ali .. treba li to? ima 4gb rama .. 32 bita mi se cini provjereno .. bolje?

problem je s cim odem na otok s tim se vracam .. jer tamo nemam internet nego 3g nekad negdje kad ga uhvatim na vrh brda ..
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Me ne mora ići 64 bita, to sam samo naveo kao mogući problem.. na kraju kao primjer samo, Linux možeš instalirati na jednom kompu i onda izvaditi HDD i staviti ga u drugi i OS će normalno raditi, eventualno će trebati povući neki specifični vlasnički driver ako je potreban.. i ne moraš čekati da odeš na more, instaliraj OS na USB danas i probaj ga pokrenuti na bilo kojem drugom PC-u koji ti je trenutno dostupan (doma/kod frenda ili susjeda/na poslu)
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200

ZEN
"What do you want?"
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Max Bunker

Post Postao/la Max Bunker »

jprgomet je napisao/la: kako da napravim USB s kojim dodjem kod njega ubodem, bootam i da radi kako treba updejtan i da ima software koji u zgb instaliram
i da moze snimati na njega .. moze li to?
Može. Računaj da os stalno nekaj drlja po disku ( u tvom slučaju usb-u ) i taj usb nebu predugo potrajao jer ima tvornički propisano koliko puta se može nekaj gore odraditi...

Daleko kvalitetnije rješenje je da instaliraš na externi hdd i onda njega nosaš okolo i imaš svoj os uvjek džepu... Ima tih diskova isto u malim dimenzijama , i u gumenim obrubima tako da nije neki problem.

Ja sam si doma napravio klon mašinu u jednom maxi kućištu, i kada u nekom laptopu ili pc-u nema mogućnost usb bootai li nema dvd-a onda isčupam hard i stavim ga u svoju klon mašinu i instaliram na taj hard linux i vratim ga u njegovu matičnu mašinu, i uvjek je dosada to šljakalo.

Imaš i OEM foru, kaj je još kvalitetnije, i ja ju rabim kad imam obvezu da na više računala napucam os.
Postupak se sastoji u tome da kroz oem instalaciju na hdd ubiti napucaš samo dio instalacije , a ostatak instalacije će se odraditi kada korisnik prvi puta upali računalo. Tada će imati mogućnost odrediti regiju, mrežu, tipkovnicu, korisnika, drajveri će se samopodesiti..... Znači, klasični predinstalirani oem, čime si izbjegao mnoge zamke drajvera za hardveraj , vanjskih pisača,prištekanih diskova.. wifi-ja.... I kako ja imam napravljen iso image oem-a, onda samo klon mašina to jednostavno iskopira na bilo koji hdd, a ostatak instalacije se odradi kod prvog pokretanja....

Tak, imaš više puteva za tvoje pitanje, a svaki od tih puteva ima neke svoje mane i prednosti... Kompromis, kao i sve u životu...

:-D
Max Bunker

Post Postao/la Max Bunker »

jprgomet je napisao/la:. 32 bita mi se cini provjereno .. bolje?.
Bolje je relativan pojam.... Kaj ako trebaš neku aplikaciju a nje npr ima samo u 64 bit verziji ? Mnogi proizvođači softvera su već napustili 32 bit igru, a proizvođači hardvera isto tako.... Oni koji i nisu, neće proći dugo kad bu ili nestali ili se prebacili u 64 bit dvorište.... A sjeti se i igre oko veličine nekog fajla ili memorijskih zavrzlama kada govorimo 32 vs 64 bit-a ....
jprgomet

dakle to bi radilo .. moram imati jedan USB drive s instalacijom i jedan na koji cu snimiti tu instalaciju .. budemo probao sutra ..
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Ne moraš.. možeš instalaciju staviti na DVD i imati smo jedan USB koji će glumiti HDD ;)
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200

ZEN
"What do you want?"