VIDI časopis - prijedlozi za članke

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Grof
Site Admin

Re: VIDI časopis - prijedlozi za članke

Post Postao/la Grof »

ReiKo je napisao/la:
Grof je napisao/la:
Vidim, u samo pol sata toliko ideja... jako dobro, niti jedan autor imho skupa sa zajednicom nema ovakav tip komunikacije.

I zato ćemo mi uspjeti ! :)
Da, to se zove Brainstorming i pouzdano daje dobre rezultate (a ova vrsta sinergije između urednika i čitatelja je samo framework)

Vidiš, niti usporedbe kao teme nisu loše. Npr.
  • Windows <-> Mac OS X <-> Linux - ali ne što je bolje i gore, to neka čitatelji sami po sebi prosude, nego različitosti! Tipa: u pristupu diskovima, u pristupu sistemu, nazivanje datoteka (.dll - .so)...
  • Windows 7 <-> KDE <-> Mac OS X - različitosti u grafičkim okruženjima
  • RedHat based <-> Debian based <-> Slackware based - koncepcijske različitosti
  • GNOME <-> KDE - ne treba komentirati...
eto, ideje samo cure....
ReiKo

Post Postao/la ReiKo »

U planu je sada usporedba OpenOfficea s Wordom. Detaljna analiza.

btw. Mislim da kad bi radio GNOME <-> KDE da bi mi mail bio pun hatemailova :D j/k :)
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

ReiKo je napisao/la: Još nešto, koliko bi vas zanimalo da u skoroj budućnosti obradim modificiranje kernela nekih od distribucija?
Interesantna tema, ali ne na razini distri, nego općenito.

Treba ljude upoznati što je to, kakve su beneficije od toga, koje štete (desinkronizacija sa update managmentom distre), te svakako kao napredniju temu proći kroz postupak konfiguriranja i kompajliranja kernela. Zašto ne!
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

ReiKo je napisao/la: btw. Mislim da kad bi radio GNOME <-> KDE da bi mi mail bio pun hatemailova :D j/k :)
Ovisi kako bi usporedba bila napravljena.

Ja osobno koristim oba. KDE sve više prednjači, ali on definitivno nije za slabija računala i za apsolutne početnike. Oba su dobra, oba! i ako tako naglasiš u tekstu, nećeš imati hatemailova ;)
Beler
Spol: m
Kontakt:

Post Postao/la Beler »

Što se tiče recenziranja -

Da no nešto si zaboravio !! : Ne koriste svi Linux i ne barataju svi Linux "slegnom" kao mi ovdje. Stoga je problem u sljedećem i ja predlažem sljedeće :
Pa to je ono o čemu pričam cijelo vrijeme, mislim da bi bar u početku trebao staviti naglasak na ljudima koji POJMA nemaju o linuxu i njih informirati, takve ljude ne zanima in deapth objektivni review sarge-a ili zašto je slackware bolji od susea. Zanimaju ih jednostavne praktične stvari i pitki i razumljivi članci koji im govore kako da riješe neki problem (čišćenje infekcija nekom live linux distrom i slično) a ujedno ih informiraju A onda za stare znalce neki zanimljivi interview kao što je najavljeno ili howto tipa slaganje m0n0walla ili nešto slično
Naime, problem je granica koja je postojana između korisnika koji neznaju puno o Linuxu i otvorenim sustavima općenito i onim "veteranima" i starim znalcima kojima će tekst biti dosadan.
Za njih ostaje ovaj drugi dio što sam spomenuo, al kaže meni se čini da bi naglasak trebao biti na novim i potencijalnim korisnicima :) u prvo vrijeme da se malo proširi user base

i btw jako mi se sviđa kuda ide ova tema :D
ReiKo

Post Postao/la ReiKo »

Beler je napisao/la:
Što se tiče recenziranja -

Da no nešto si zaboravio !! : Ne koriste svi Linux i ne barataju svi Linux "slegnom" kao mi ovdje. Stoga je problem u sljedećem i ja predlažem sljedeće :
Pa to je ono o čemu pričam cijelo vrijeme, mislim da bi bar u početku trebao staviti naglasak na ljudima koji POJMA nemaju o linuxu i njih informirati, takve ljude ne zanima in deapth objektivni review sarge-a ili zašto je slackware bolji od susea. Zanimaju ih jednostavne praktične stvari i pitki i razumljivi članci koji im govore kako da riješe neki problem (čišćenje infekcija nekom live linux distrom i slično) a ujedno ih informiraju A onda za stare znalce neki zanimljivi interview kao što je najavljeno ili howto tipa slaganje m0n0walla ili nešto slično
Naime, problem je granica koja je postojana između korisnika koji neznaju puno o Linuxu i otvorenim sustavima općenito i onim "veteranima" i starim znalcima kojima će tekst biti dosadan.
Za njih ostaje ovaj drugi dio što sam spomenuo, al kaže meni se čini da bi naglasak trebao biti na novim i potencijalnim korisnicima :) u prvo vrijeme da se malo proširi user base

Ali u suštini se slažeš da je 50-50 za početak dobar način raspodjele informacija za iskusne i one manje iskusne?
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Beler je napisao/la:Za njih ostaje ovaj drugi dio što sam spomenuo, al kaže meni se čini da bi naglasak trebao biti na novim i potencijalnim korisnicima :) u prvo vrijeme da se malo proširi user base

Da, to je sukus svega. Ako se tema u časopisu ne čita, onda izumire.

Jednostavnom analitikom dolazimo do slijedećg zaključka:
Fakt:
Linux, BSD, OpenSolaris korisnika je u HR JAKO MALO, pre malo da bi se napredna rubrika o open sourceu čitala.
Dakle ideja vodilja treba biti: Ajmo prvo izgraditi bazu čitaoca.
Kako? Čistim širenjem općeg znanja kod ljudi koji barataju sa drugim operacijskim sustavom ili imaju nešto IT znanja. Tekstovi moraju biti "lagani" i razumljivi svakome sa općim IT znanjem.
Takav način privući će one koji nikada nisu radili u Linuxu npr. I sa VIDI-jem će polako stjecati znanja i postajati iskusniji korisnici, te će i teme moći biti teže!

Dakle, neka čitaoci "rastu" sa VIDI-jem koji ih prati i obučava. To je plemeniti i konstruktivni smjer.

niti će čitaoci samo tako otići od onog koji ih (dobro) vodi "grbavim"putem, niti će VIDI prestati sa nećim što ide... ;)
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

ReiKo je napisao/la: Ali u suštini se slažeš da je 50-50 za početak dobar način raspodjele informacija za iskusne i one manje iskusne?
Možda malo pre hrabro.

Ja bih za početak 30-70 (iskusni-manje iskusni)
4ndY
Moderator
Spol: M
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Iako su to već "naprednije" teme, treba pokazati zainteresiranim čiteteljima za alternativne sustave što to ovi imaju, a Windowsi uopće nemaju (ili nije tako dobro napravljeno).

Npr.
- virtualni desktopi?
- paketni sustavi - što je to i kako funkcioniraju - prednosti i mane(?)
- postavljanje particije bilo gdje u hijerarhiju sustava, npr. "D:" u user/Multimedia
- ssh protokol - jednostavno uspostavljanje veze s bilo kojim drugim *nix računalom i to kao prebacivanje fajlova (SFTP, iako je sporiji malo), moutanje udaljenog računala (SSHFS), prženje CD/DVD-a s netbooka preko recimo K3b-a tuneliranog kroz ssh, na kraju i samo upravljanje računalom :-)
- neki kratki hintovi - recimo hidden direktorij ima točku ispred
- Wine - kako upogoniti Windows programe (male tajne konfiguracije wine-a)
- pretvaranje Linuxa u multimedijalni centar
- pregled g33k-ovskih, "matrix like" okruženja - kao tiling window manageri :D (konkretne prednosti?)
...

I da ne ispadne sve samo kao med i mlijeko, trebalo bi i kritike i probleme otvorenih sustava. Osim malo komercijalnog softvera i loše hardverske podrške treba napisati da je "usko grlo" X i sl. :mrgreen:
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
userlx

Post Postao/la userlx »

Može li se i napisati i konfiguracija na kojoj je testirana ta Linux distribucija.
Ocjena težine same distribucije od 1 do 10, jedan za jako napredne pa sve 10 za početnike.
Podešavanja Linuxa preko Terminala za početnike.
Kategorizacija Linuxa bi isto bila dobra npr. za multimediju, devolpera...
Usporedva top 10 distribucija-najstabilnija, najviše user-frendly, največi izbor paketa...
S Linuxom dobiješ kuću, a s windowsima samo prozore.
Odgovori