Evo kao distribuciju za linux početnike ja preporučam linux mint. Za razliku od navikanog ubuntua na kojega je poslje same instalacije potrebno instalirati kodeke (za video, glazbu) za koje početnici obični imaju hrpu pitanja (šta? kako? odakle skinut? kako instalirat...), sami linux mint već ima u sebi ima instalirane kodeke.
Evo kako izgleda mint u radu na mom računalu: http://www.efax.net84.net/smf/index.php ... 193.0.html
Eto pa šta Vi ostali mislite o tome
Linux mint
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
- Hackmaster
- Spol: M
- Kontakt:
Linux mint
PROGRAMER - onaj koji ti na nevjerojatan način riješi problem za koji nisi ni znao da ga imaš.
- DoDo
Re: Linux mint
Iako ga nisam nikad koristil, slažem se. Ipak je mint ubuntu s kodecima i poboljšanim updaterom, kaj ne?
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
- Suko
- Site Admin
Pa upravo se zato na Wikiju i pojačavaju tekstovi vezani za Mint.
Da bi početnici što bezbolnije prešli.
I ja mislim da je Mint upravo idealan izbor za ljude koji se nikada nisu sreli sa Linuxom.
Da bi početnici što bezbolnije prešli.
I ja mislim da je Mint upravo idealan izbor za ljude koji se nikada nisu sreli sa Linuxom.
I ne samo za njihSuko je napisao/la: I ja mislim da je Mint upravo idealan izbor za ljude koji se nikada nisu sreli sa Linuxom.
Super mi je i sto su mintovci zadrzali ono samo javljanje u 'notification area' da ima novih updateova a ne ko na ubuntu 9.04 sto samo iskoci unaj update manager bez da ga itko ista pita. Pa nisu po defaultu iskljucili ctrl+alt+delete ... to su sve sitnice ali vesele covjeka, pa mintMenu, pa one puste extenzije za nautilus... ima u mintu puno toga
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Hackmaster je napisao/la:Evo kako izgleda mint u radu na mom računalu: http://www.efax.net84.net/smf/index.php ... 193.0.html
a joj.Koristi KDE ili GNU?
I'm a Paladin with 18 charisma and 97 hit points. I can use my helm of disintegration and do one D4 damage as my half-elf mage wields his plus-five holy avenger.
- Hackmaster
- Kontakt:
Da zaboravio sam napomenuti u gornjem postu da se java i flash instaliraju zajedno sa sustavom te na taj način je prelazak sa windowsa na linux bezbolniji novi korisnicima
PROGRAMER - onaj koji ti na nevjerojatan način riješi problem za koji nisi ni znao da ga imaš.