Pismenost

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

JH-IM
Spol: M

Re: Pismenost

Post Postao/la JH-IM »

Abzeenth je napisao/la:
JH-IM je napisao/la:Također mi je bezvezan preveliki upliv kod nekih engleskih riječi makar postoje ekvivalenti u hrvatskom, na primjer hostilno umjesto neprijateljsko pface
"Hostilno" nije engleska riječ :D već latinska, preuzeta iz njega u engleski i mnoge druge jezike, uključujući hrvatski. To je otprilike kao da kažeš da je "medicina" engleska riječ. Ili neka druga koja potječe iz latinskog/grčkog, ima jako sličan oblik u engleskom i hrvatskom, a postoji i hrvatski ekvivalent. Npr., "literatura".

Sad čekam da se uvrijediš na ovo :D, iako se nadam da nećeš jer naravno, nije napisano ni sa kakvim zlobnim primislima.
Nije ali oni koji je koriste sigurno nisu mislili na latinski original, kao što je biologija i slični termini podrijetlom iz grčkog ili kao što je hrpa engleskih riječi podrijetlom iz francuskog što je došlo preko normanskog osvajanja. Ti međunarodni termini su ok da se koriste u svakom jeziku jer je to postao standard, ali koristiti hostilno je potpuno besmisleno kada postoji više hrvatskih riječi koje to opisuju i koje su oduvijek bile u upotrebi. I hostilno nije jedini primjer, ima ih još i to po meni je potpuno bespotrebno ali nekom valjda zvuči više kul i moderno. Nije da nemamo hrvatskih riječi za te svježe preuzete strane riječi.
Max Bunker

Post Postao/la Max Bunker »

Svaki cigo svoga konja hvali !

Dobro jutro dobri ljudi. :-D

Nadam se da se nitko neće naći uvrijeđen naslovom kojeg sam stavio , jer je ipak riječ o poznatoj poslovici sa ovih prostora , a cilj takvog naslova je sagledavanja problema iz ove teme sa više strana.

Ajmo prvo o relevantnosti i statističkom uzorku na osnovu kojeg će se pokušati izvući neka sredina i najčešće prihvaćeni stav. Pogledajte slijedeću sliku :

slika

Zašto usporedba sa bug-om ? Pa zato što je to web mjesto okrenuto IT tehnologijama, slično kao i LZS a često se objavljuju vijesti o istim događanjima-softverima-problemima, a čak sam uočio i više osoba koje su reistrirane na oba foruma, kao što sam i ja sam tako regan na obje platforme.

No ipak ima jedna bitna razlika ; bol je daleko posjećenija platforma sa daleko više sadržaja i daleko većim brojem i aktivnih i pasivnih posjetitelja. Iz tog razloga sam povukao usporedbu , tek toliko da se nebi ovdje par istomišljenika osjetilo meritornim za cijeli svemir te da se ne ufuraju u iluziju da ako njih 5-10 tako misli da bi onda tako morao misliti i ostatak svemira.

Brza usporedba : broj tema 191462-bol vs 11674-lzs , broj autora : 94874-bol vs 2433-lzs , broj trenutno prisutnih korisnika : cca 100-bol vs 11-lzs ....

Mislim da mi ova gruba statistika daje za pravo u stavu da je većinsko mišljenje sa bol-a ipak meritornije od većinskog mišljenja lzs-a jer je ipak tamo obuhvaćen veći statistički uzorak pa je i krajnji rezultat svakako točniji.

A mišljenja bol-a o forumskom lektoriranju su slijedeća ( ovo su sve copy-paste citati a orginali su na priloženom linku ) :
BOL

-Ne znam kak ste se uspjeli sporazumjet dok nje nije bilo

-Ja predlažem da se pobrišu svi postovi na forumu prije njene registracije. Ovo je nova epoha...

-Nivo narcisoidnosti u tvojim tekstovima je na zabrinjavajućoj razini. Ako iza ovog teksta i stvarno "stojiš" ozbiljno razmisli o psihološkoj pomoći.

- Ala ga i ti sereš

-pises gluposti i pomusavas uvrijediti neke forumase? Ne bih nista rekao da si humoristicna, ali ovo je stvarno bezveze.

-odlucila si napadati osobe zbog pravopisa

-Znanje sa faksa je još svježe pa treba na konto toga izboriti svoje mjesto u društvu. Pustite ju neka nas zabavlja...

-nego je iskompleksirana i nema prijatelja jer se pravi pametna, a misli da su forumasi djeca i da ih moze zadiviti beskorisnim znanjem o naglascima i prijeglasima

-lingvistika je strašno bitna za napredak ljudskog roda... Najvažnije je da se ljudi mogu sporazumjeti i stvarno ne treba filozofirati oko toga jer se to vrlo brzo pretvara u čisto (da se malo grublje izrazim) - preseravanje.

-Da je kuharica - u svakoj temi bi pričala o kuhanju. I to bi bila najbitnija stvar na svijetu jer ljudi moraju jesti, ne? Da zna zidati - onda bi to bila najbitnija stvar jer ljudi moraju u nečemu živjeti.
Ovako je jezik najbitnija stvar na svijetu jer ljudi moraju pričati.

-LOL, pa ti si neki isfrustrirani umišljeni nezaposleni lingvist, ovo je sve bolje i bolje!
Znači, sve ovo gore su citati i mišljenja ljudi na temu ispravljanja forumaša ( moram to napomenuti jer već će se naći biserko koji će ove riječi probati prezenirati kao moje ) a orginale toga možete pronaći u temi :

http://www.bug.hr/forum/topic/komentari ... lat&page=3

I naravno, takav stav većine se iskazuje ne samo u toj temi i na tom portalu, već je scenario manje više uvjek sličan , osim ako se radi o nekoj prikrivenoj diktaturi ili cenzuratu kojim se pokušava kreirati mišljenje tzv javnosti...
73US
Kontakt:

Post Postao/la 73US »

Meni osobno ne smeta i mislim da forum nije neko mjesto gdje će se primjenjivati pismenost, zato što na forumu ima dosta korisnika iz Srbije i Bosne.
Na primjer u BiH se često koristi "oš" ili "oću" skraćene riječi meni to ne smeta bitno je da razumijem što je netko napisao.
A č i ć dosta ljudi ne razlikuje možda to netko neće razumit jednostavno taj dio mozga se nije razvio al to ne znači da je osoba glupa ili nepismena, ja osobno ne razlikujem ali s godinama sam naučio napamet di ide č ili ć.
Uglavnom za sve te probleme Hacheck.
vladoivankovic.from.hr
blog.vladoivankovic.from.hr
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

Max Bunker je napisao/la: Svaki cigo svoga konja hvali !

(...)
Ne kužim taj post?

Što si ti zapravo htio reći?

iweb je pitao za naša mišljenja o pravopisu, dakle tvoje osobno mišljenje, ne neke statistike. Osim toga, kakva je to statistika izvedena na temelju jedne jedine teme na kojoj su se likovi okomili na neku nadobudnu curu? Nijedna strana u toj temi nije OK - ona ima očito preagresivan nastup ako svima tako soli pamet, a oni su tipični krkani koji bi svakoj curi prigovarali za bilo šta samo zato što je žensko.

Zar bi nas trebalo biti briga što ekipa s nekog drugog foruma misli o tome? iweb je temu postavio na ovom forumu za članove ovog foruma. Da ga zanima što BUG misli o tome, valjda bi njih pitao. A ovo o "uspoređivanju" kolektivnih stavova i određivanju koje mišljenje većine je meritornije uopće ne znam kako komentirati pface

Zašto ne možeš samo napisati svoje vlastito mišljenje o temi, umjesto pokušaja statističke obrade postova s nekog drugog foruma? Ne kužim.
JH-IM je napisao/la: Ti međunarodni termini su ok da se koriste u svakom jeziku jer je to postao standard, ali koristiti hostilno je potpuno besmisleno kada postoji više hrvatskih riječi koje to opisuju i koje su oduvijek bile u upotrebi. I hostilno nije jedini primjer, ima ih još i to po meni je potpuno bespotrebno ali nekom valjda zvuči više kul i moderno. Nije da nemamo hrvatskih riječi za te svježe preuzete strane riječi.
Da. I slažem se da je u većini slučajeva skroz bespotrebno, ali eto. Možda to djelomično ovisi o sadržajima koje ljudi koji koriste takve riječi konzumiraju. Npr., ako čitaju puno više knjiga i članaka na engleskom nego na hrvatskom, onda im možda "nesvjesno" te strane riječi ulaze u vokabular. Vjerujem da nisu baš svi koji to rade totalni šupci i preseratori :D iako sigurno ima i takvih, koji misle da su "kul" ili nešto slično. :pogled_dolje
Max Bunker

Post Postao/la Max Bunker »

Abzeenth je napisao/la:
Što si ti zapravo htio reći? ....
Svakome tko pročita moj komentar će moj stav itekako biti jasan . Zidaru će biti najvažnije zidanje , vozačima će promet i vozila biti naj-tema,a lektori i sl će uživati u ispravljanju uočenih grešaka u svom području...
Abzeenth je napisao/la: iweb je temu postavio na ovom forumu za članove ovog foruma.
Ma da?
iweb je napisao/la: Zanima me što ostatak foruma misli o (ne)pismenosti, naročito sugovornika na Internetu.
Nesmeš tako usko i diktatorski tumačiti napisano, jer se vrlo lako može protumačiti i na ovaj način : ja ( max bunker ) spadam u grupaciju ostatka ovog foruma, a pojam sugovornici na internetu obuhvaća ne samo korisnike lzs već i korisnike bol - fb - g+ -legalis - dragovoljac - index - jutarnji - 24sata - zdrava krava - direktnohr - tportal - telegram - i još brdo brdo toga ( popis mogućih internetskih sugovornika je vrlo dug kao što vidiš : http://www.hrportali.com/ )

:-D
vision
Spol:

Post Postao/la vision »

Dokle god možeš razumjeti što je pisac htio reći, dobro je. Nije dobro, ali ako ti je to potrebno ili te zanima - pređeš preko toga. Ostalo, .. :-D . Kakve veze ima tipkovnica, ljudi ne žele da pregledaju napisano prije objave.
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Nadasve mi je interesantno kako baš u ovoj temi o „pismenosti“ nitko ne koristi ispravne navodnike. Osobno smatram totalnom gluposti zamaranje sa nazi-grammar razinom opsjednutosti pravopisom i gramatikom, pogotovo kada se na to počne gledati kao na nešto bitnije od sadržaja.

Što se novina tiče, super mi je kada vidim u svim listovima i portalima inižinjere i ekonomiste kako stvaraju bilijunske projekte, troškove i ine pizdarije, jer očito više nitko ne zna razliku između bilijuna i milijarde, no uzroci tome su šira tema.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
73US
Kontakt:

Post Postao/la 73US »

Živjela nepismenost! :D
Da stvarno se zamaramo nebitnom temom ovo nije forum za književnost.
Ovo je mjesto gdje možemo slobodno pričati i raditi što nam je želja, a da nas žene ne kontroliraju. :cura :komp :ne-ne :cigara
vladoivankovic.from.hr
blog.vladoivankovic.from.hr
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

Abzeenth je napisao/la:
Da. I slažem se da je u većini slučajeva skroz bespotrebno, ali eto. Možda to djelomično ovisi o sadržajima koje ljudi koji koriste takve riječi konzumiraju. Npr., ako čitaju puno više knjiga i članaka na engleskom nego na hrvatskom, onda im možda "nesvjesno" te strane riječi ulaze u vokabular. Vjerujem da nisu baš svi koji to rade totalni šupci i preseratori :D iako sigurno ima i takvih, koji misle da su "kul" ili nešto slično. :pogled_dolje
Mislio sam prvenstveno na raznorazne kolumniste i komentatore na portalima koji koriste te riječi i tako ih direktno plasiraju široj javnosti od koje će dio to upiti nesvjesno, a neki i svjesno, pa početi koristiti i širiti dalje. Do relativno nedavno toga nije bilo, tih "novih" riječi, zato sam spominjao trendove koje neki uspostavljaju.
nicky
Site Admin
Spol: Ž

Post Postao/la nicky »

Ne smatram teškim naučit kad se upotrebljava č/ć ije/je i sl. pa mi nije baš jasno zašto neki odbijaju to naučit. Razlikujem naravno ako se autoru to dogodi povremeno ili konstantno griješi u pisanju.

Puno me više muči čitanje tekstova sa nerazumjevanjem pa prepričavanje istih dalje sa potpuno fulanom temom ili činjenicama od originalnog teksta. To se stalno viđa na našim portalima i praktički je 90% tekstova vezanih za IT totalno fulano. Za mene je to definicija nepismenosti

Možda nisam u pravu, možda to ima drugi naziv. Abzy help, dal se nepismenost odnosi samo na pisanje ili podrazumjeva i nemogućnost čitanja sa razumjevanjem?
Odgovori