shrike je napisao/la:'oćete iskreno? Ta i takve teme su mi ista razina preseravanja kao kada se počne kolektivno žaliti na comic sans kao font koji magično retardificirati tekst* ili kada ekipa šalje postove mladih tipova u odijelima i veli „gdje su nestala gospoda? nadam se da će se ovaj stil vratiti“... no u stvari i jedno i drugo i treće su samo slavljenje forme nad sadržajem, ljudi koji najčešće nemaju ništa pametnije za reći pa se žale da zašto je kuća crno-bijela, umjesto bijelo-crna jer je očito ovo drugo bitno kvalitetnije**.
Jer svi znamo da se čovjek cijeni po odjelu, a kava po omotu.
*valjda da je Šekspir(!) pisan u comic sansu bi ljudi shvatili koliko je precijenjen.
** a i zgodno možemo prebaciti krivnju vlastite nesposobnosti na nebitne gluposti.
Aha, ili naprimjer kao one teme gdje se ekipa preserava i nadmeće svojim poznavanjem Gentooa, i nabraja razloge zašto su ljudi koji izbjegavaju terminal "nubovi" i "jadnici", i kako se samo oni koji sve sami kompajliraju mogu smatrati pravim Linuxašima, dok se usput pljuje po korisnicima Ubuntua? Dok su ustvari sve to ljudi koji najčešće nemaju ništa pametnije za reći nego samo pljuvati po drugima i veličati svoj ego i svoj odabir distre/načina korištenja Linuxa kao superiorniji svima drugima.
Jer svi znamo da se čovjek cijeni po distri koju koristi, a distra po tome koliko dugo ju se mora kompajlirati.
Kao što vidiš i vjerojatno sam znaš, preseravanja može biti u svakoj temi, o bilo čemu. Zašto izdvajati ovu temu kao nešto posebno? A tvoje viđenje pravopisa kao samo "forme" razdvojene od "sadržaja" je vrlo pojednostavljeno - naime, pravopis je neodvojiv od sadržaja i može jako utjecati na njega; štoviše, mijenjati njegovo značenje - sjeti se onih banalnih primjera iz osnovne škole, "spavačica/spavaćica".
Eto, takve rasprave su isto jako česte, sadržaj vs. forma, i u njima se može naći nevjerojatnih gluposti gdje ljudi pokušavaju odvojiti te dvije stvari i prikazati jednu kao superiornu drugoj, a zapravo se ne mogu sami dogovoriti sa sobom što "forma" i "sadržaj" predstavljaju. Možda bi dobra analogija bila usporediti pravopis s indentacijom linija u programskim jezicima. U nekim jezicima (npr. Pythonu, ako se ne varam) je to iznimno važno, i nikako se ne bi smatralo "samo formom", jer se bez pravilne indentacije kod ne može izvršiti.
Ako se tekst napisan bez poštivanja pravopisa ne može razumjeti, kako je onda pravopis samo forma?
Ono što me najviše smeta u ovakvim raspravama je licemjerje kojeg većina možda nije ni svjesna jer se još nisu našli u toj situaciji. Ali možda se jednog dana nađu u situaciji gdje imaju dijete koje ima užasne ocjene iz hrvatskog jezika, jedva izvlači dvojku na kraju ili čak mora na popravak, i to najvećim dijelom zbog toga što ga nije briga za pravopis.
Biste li bili dosljedni i rekli djetetu da nema veze, pravopis ionako nije bitan jer je to "samo forma", potapšali ga po leđima i odveli na sladoled? Ili biste mu prigovarali i ljutili se, bili razočarani, stavili ga u kaznu jer vas je "osramotilo" lošom ocjenom iz materinjeg jezika? Ili biste krivnju svalili na učitelja, iako većina razreda ima razumne ocjene iz istog predmeta? Kad se potegnu ovakva pitanja, onda obično krenu odgovori tipa "nije to isto, škola nije forum, u nekim situacijama je ipak bitan pravopis". A mene onda zanima - zašto je bitan samo nekad, a ne uvijek?
Eto, meni su ovakve rasprave zanimljive, i ne smatram ih "nepotrebnima" - jako je zanimljivo čuti i pročitati što ljudi koji govore i pišu istim jezikom misle o tom jeziku. Sociolingvistika je jedna od meni najdražih disciplina, a ona se bavi upravo ovakvim stvarima.
Ako ćemo procjenjivati korisnost i potrebnost tema na forumu, predlažem da pobrišemo pola podforuma "Razno", jer većina toga nikom zapravo "ne treba", zar ne? Ili možda da dozvolimo ljudima koji to žele da raspravljaju o stvarima koje ih zanimaju, a ako nas to ne zanima, da se bavimo drugim temama? Hmm, pitam se koje rješenje je razumnije...