Ubuntu Phone

Pametni telefoni, tableti, netbook prijenosnici...

Moderator/ica: Moderatori/ce

JH-IM
Spol: M

Re: Ubuntu Phone

Post Postao/la JH-IM »

slika

LibreOffice na Meizu MX4 Ubuntu mobitelu.
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

sada čekam da objave vijest da se redhat i debian objedinjuju pod suse vodstvom.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

shrike je napisao/la:sada čekam da objave vijest da se redhat i debian objedinjuju pod suse vodstvom.
Zašto? :hihi
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

OTA-12 izlazi slijedeći tjedan u srijedu.
jurastublic

Post Postao/la jurastublic »

JH-IM je napisao/la:
shrike je napisao/la:sada čekam da objave vijest da se redhat i debian objedinjuju pod suse vodstvom.
Zašto? :hihi
Convergence?
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

jurastublic je napisao/la: Convergence?
Shrike se vjerovatno šalio, nitko od navedenih nema mobilni OS pa ni planove za convergence iako ne bi bilo loše da se više tvrtki uključi u to, Firefox OS su ukinuli za mobitele, Sailfish OS je isto manje ili više otkazan kao OS za mobitele, Plasma Mobile nema ljudstva da napravi neki ozbiljan proizvod u skorije vrijeme, ako ne uspije ni Ubuntu Touch Linux korisnici će biti osuđeni na Android i na iPhone. Na desktopu imaš privatnost a u džepu sasvim suprotno :)
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Ja pak nisam sretan time kaj Canonical (previše) troši resursa na mobilni OS... zapravo i OS X sam prestao koristiti kad su ga uništili iOS-om, a sad isto to radi i Canonical :(
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

bertone je napisao/la:Ja pak nisam sretan time kaj Canonical (previše) troši resursa na mobilni OS... zapravo i OS X sam prestao koristiti kad su ga uništili iOS-om, a sad isto to radi i Canonical :(
Meni se sviđa ideja convergencea i snap paketi su proizašli iz rada na Ubuntu Touchu, ali mene više brine da li oni imaju ljudstva da završe te projekte koji nisu mali za završiti odnosno Ubuntu Touch, Unity 8 i Mir. Lijepo zvuče snapovi, koji su upotrebljivi i na drugim display serverima i distribucijama, također i convergence je dobra stvar, imati full desktop na mobitelu kada ga spojiš na monitor, ali Canonical nije tako velika kompanija i tu treba puno rada da se to sve dovrši. Ako Ubuntu Touch ne uspije onda sam zabrinut za bilo kakvu mogućnost opstanka open source mobitela, jer nema puno izbora.

Unity 8 kada ga jednom nadam se dovrše se ne bi trebao, osim vizualno, razlikovati puno od Unityja 7 tako da korisnici neće biti razočarani, a i napokon će dobiti nešto novo na desktopu :hihi I veću sigurnost jer će aplikacije biti sandboxane, ali ako Unity 8 i Mir ne budu spremni do 18.04 LTS nisam uvjeren da će opstati jer će se to onda previše razvući. Problem je i sa driverima jer prava podrška za Mir i Wayland još ne postoji u proprietary driverima. Možda se oni drže one Delboyeve "who dares wins". Server i cloud su druga priča i to je profitabilni dio kompanije, kada su počeli neka probaju to izgurati do kraja pa što bude, barem su pokušali, u najgorem slučaju će ostati snapovi i Unity 8 (on može vjerojatno prilagođen da radi na bilo kojem display serveru) i baza od Ubuntu Toucha koja možda bude nekom od koristi, ali ne čini mi se da su velike Linux kompanije, ili neke srodne Linuxu, uopće zainteresirane za open source mobitel. Ako to ne uspije na kraju ću morati kupiti iPhone pface Android sam kratko koristio nedavno i ne bi se vraćao na njega.
jurastublic

Post Postao/la jurastublic »

JH-IM je napisao/la:Shrike se vjerovatno šalio
Shvatio sam to kao "Ne treba zaboraviti poraditi na "convergenceu" između različitih distri i kompanija a ne samo između mobitela i prilično nekonvergiranih desktop sustava i aplikacija."
A što je pjesnik stvarno mislio, možda ne zna ni on sam. :-D
ali mene više brine da li oni imaju ljudstva da završe te projekte koji nisu mali za završiti
Nedavno sam malo isprobao taj Wayland i stvari su nakon 5 godina razvoja još u žalosnom stanju, najviše što se tiče baš samih aplikacija.
Ali to je sudbina otvorenih sustava. Svatko vuče na svoju stranu i često se energija troši neracionalno.
Zadnja izmjena: jurastublic, dana/u 12 srp 2016, 20:11, ukupno mijenjano 1 put.
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

jurastublic je napisao/la: Shvatio sam to kao "Ne treba zaboraviti poraditi na "convergenceu" između različitih distri i kompanija a ne samo između mobitela i prilično nekonvergiranih desktop sustava i aplikacija."
A što je pjesnik stvarno mislio, možda ne zna ni on sam. :-D
Sada imaju priliku za ostvariti dio od toga sa snapovima i flatpakom :hihi
Odgovori