TOP TEMA: Ubuntu fan club

Diskusije usko vezane uz Ubuntu i srodne distribucije (Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, LinuxMint...)

Moderator/ica: Moderatori/ce

audiosl4ve
Spol: M

Re: TOP TEMA: Ubuntu fan club

Post Postao/la audiosl4ve »

napokon nasao vremena i instalirao na novi komp Ubuntu novi i stavio i3. Driveri rade kao podmazani i mogu reci da gaming na linuxu je cista uzivancija :)
Ako netko hoce da napisem neku recenziju jedne/vise igara evo i slike cega sve imam :)
1 2
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

audiosl4ve je napisao/la:napokon nasao vremena i instalirao na novi komp Ubuntu novi i stavio i3. Driveri rade kao podmazani i mogu reci da gaming na linuxu je cista uzivancija :)
Ako netko hoce da napisem neku recenziju jedne/vise igara evo i slike cega sve imam :)
1 2
Ako je port dobar onda je ok, ja sam probao Witchera 2 Enhanced Edition i osjete se slabije performanse u odnosu na Windowse iako to ni nije pravi Linux port, jer koristi neki compatibility layer, radio je ok ali ne tako dobro kao na Windowsima.
iweb
Site Admin

Post Postao/la iweb »

Koji vrag je s ovim Ubuntuom i greškama kod startupa pface pface pface

Doslovno svaki update kojeg instaliram na 14.04 napravi neku glupost zbog koje mi krene bacati "System error detected" i onda kad to popravim rekonfigurirajući neke tamo pakete za koje nitko nikad nije čuo, za tjedan dana u ponovnom naletu updateanja se nešto opet polomi aaaaaa :ljut2

Nadalje, dogodilo mi se da mi je jedan update pokidao X. Onako, samo eto. Istina, bio je to update vlasničkih drivera, ali otkad se ovakve stvari događaju na Ubuntuu? Ubuntu je bio ona distra koju si mogao instalirati i updateirati do mile volje i radila bi, što je ovo, wtf.

Ovakve stvari bih očekivao od Fedore ili sličnih bleeding edge distribucija! Kakvo je to paketiranje zbog kojeg ti se polomi nešto svakim updateom? Ajde da je update distre, ali to je obični redovni update, wtf. Još na LTS-u. Daj me nemoj. pface

Eto, sorry na rantu, ali poludio sam s adminanjem Ubuntu strojeva :D Nego, ozbiljno, zna li netko u čemu je stvar? Da nije neki problem sa samim sustavom? :zabrinut
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Počni koristiti elementary pa će ti to biti normalno :-D ... šalim se, ali si u pravu... i meni je nekidan update smrdao pola OS-a da sam na kraju jedva ušao u OS putem tty pface
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
vision
Spol:

Post Postao/la vision »

Nikakvih problema nema, redovna nadogradnja (Ubuntu 14.04.X). Ne mislim ga mijenjati, jer god dana radi dobro.
kkurilj

Post Postao/la kkurilj »

Ja sam stavio 16.04 i nakon tri dana se vratio na 14.04

14-tica mi je od prvog dana savršeno radila, dok se 16-tica u mom slučaju pokazala kao promašaj.

Problem s Epson printerom - nisam mogao natjerati driver da normalno radi a probao sam sve i svašta
Problem s grafičkom (Nvidia 940M), na 14-tici radi bez problema, dok na 16-tici radi samo s problemom
Problem kod restarta ili gašenja...komp se jednostavno zamrzne i onda nema druge nego ga na silu gasiti, a zanimljivo je da se je događalo u nekim random redoslijedom. Ponekad sam ga dva - tri puta uspio bez problema ugasiti ili resetirati a ponekad mi je 5 puta zaredom zaštekao...full čudno.

Svi ovi problemi su u potpunosti eliminirani povratkom na 14.04 koji mi djeluje puno dorađeniji i stabilniji od 16-tice.
kkurilj

Post Postao/la kkurilj »

Evo da se nadovežem na moj gornji post. S današnim izlaskom Ubuntua 16.04.1 svi opisani problemi su eliminirani. Napravio sam frišku instalaciju i sada konačno sve radi kao podmazano. Nakon inicijalnog razočaranja sa 16-ticom, sada mogu reći sve pohvalno. Ok, malo su imali nedorađenih stvari ali lijepo su to ispravili.
calisto053
Moderator

Post Postao/la calisto053 »

bertone je napisao/la:Naime imam doma Samsunga (koji je zapravo taj tvoj rebrendirani Xerox) i identičan problem s printanjem (koji se ponavlja na svim distribucijama koje su bazirane na Ubuntuu 16.04) i kojeg nisam uspio riješiti pface
WTF?! Zar je 16.04 toliko loš? :sokiran
Ni kod mene nije radio USB 3.0 niti čitač kartica (kernel 4.14?), ali sam se zbog AMD drajvera konačno vratio na Mint 17. Printere nisam ni stigao testirati...
Ljudi pričaju kako je novi Ubuntu loš, ali da je tako loš to mi je neshvatljivo
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

Meni na 16.04 LTS rade dva printera bez problema, jedan od HPa i jedan od Brothera, nije da puno printam ali normalno rade.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

calisto053 je napisao/la:
bertone je napisao/la:Naime imam doma Samsunga (koji je zapravo taj tvoj rebrendirani Xerox) i identičan problem s printanjem (koji se ponavlja na svim distribucijama koje su bazirane na Ubuntuu 16.04) i kojeg nisam uspio riješiti pface
WTF?! Zar je 16.04 toliko loš? :sokiran
Ni kod mene nije radio USB 3.0 niti čitač kartica (kernel 4.14?), ali sam se zbog AMD drajvera konačno vratio na Mint 17. Printere nisam ni stigao testirati...
Ljudi pričaju kako je novi Ubuntu loš, ali da je tako loš to mi je neshvatljivo
Što se tiče printera, mogu samo nagađati gdje je problem jer me masa drugih stvari malo iznervirala tako da nisam stigao (imao volje) tražiti izvor problema... naime printer je uredno prepoznat i ispis krene no onda stane i čeka neko xyz odobrenje da bi se nastavio ispis. Otvaranjem postavki ispisa i klikom na dokumenat na čekanju da se nastavi ispis, dva od pet puta se ispis završi, odnosno stranica poslana pisaču se isprinta, a ostala tri puta opet prebaci na čekanje i tako u krug. Ne pomaže ni kopanje po postavkama za printanje jer opet nasumično bez reda i pravila dokumenti odlaze na čekanje :(
Jedina distribucija bazirana na novom Ubuntuu koja nije radila probleme s pisačem je LinuxMint 18 Cinnamon (ostale LM DE još nisam stigao probati).

Kod Ubuntua 16.04 me više izluđivala Intelova grafika (ok, to i nije možda tolika greška Canonicala) i power manager... grafika u smislu da bi se ponekad kod paljenja laptopa slika raspadala dok bi kod slanja laptopa u suspend uredno isti ili ostao u nekom dubokom snu pa bi se morao ponovno paliti/gasiti na gumb, ili bi se i digao iz suspenda ali bez prikaza log on ekrana... jbg, ali navikao sam kad više ne koristim laptop samo poklopiti ekran i kad mi ponovno zatreba, samo ga otklopim, upišem password i nastavim gdje sam stao s poslom.

Nadalje, iako bi novi kernel i napredniji (noviji) OS trebao bolje baratati s potrošnjom struje, kod 16.04 je kod mene obrnuto i autonomija na batriji mi je kraća i do pola sata... i da ne mislite da sam isprobavao samo na jednom laptopu... nisam, isprobao sam ga na tri ThinkPada (T420, X220 i T540p) i na svima se ponaša isto tak oda se ili novi Ubuntu i ThinkPadi ne vole ili su nešto zbrljali pface
Ima još problema, npr WiFi... ali čemu nabrajati... meni je 16.04 spram prijašnjih LTS-ova (14.04 i 12.04) poluproizvod... da li je takav zbog rasipanja resursa na UbuntuPhone ili nešto treće, nemam pojma.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"