[Stellarium] Realna projekcija neba

Rasprave u vezi Linux aplikacija.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Jeremija
Spol: M

[Stellarium] Realna projekcija neba

Post Postao/la Jeremija »

Uvijek sam se pitao koje su to sjajne zvijezde. Pogotovo ona najsjajnija, a pojavljuje se tokom zime. Tražio, čitao o njima. Pokušavao na onaj način po uputama, gledaš mapu zvijezda u 22h, okreneš se na jug, pa mapu okreneš po mjesecu u godini... Ali najviše sam naučio s ovom odličnom aplikacijom. I saznao da najsjajnije zvijezde na nebu zapravo nisu zvijezde već planeti, a to ne možeš iščitati niti iz jedne mape zvijezda :thmbs-up
Svaka čast autorima, trebalo je uvesti putanje svih objekata na nebu, čak i satelita, svemirske postaje, kometa.
Aplikacija se nalazi u Ubuntu softver.
http://www.stellarium.org/
Tko živi u nadi umire u gov....
kepica

Re: [Stellarium] Realna projekcija neba

Post Postao/la kepica »

jesi provjerio ovo za svemirske postaje ?
konkretno me zanima ISS - da li zaista možeš vidjeti TRENUTNU putanju satelita ?
'81: ZX81 '83:ZX spectrum '85: Apple IIe '86:C-64 *** '87:PC-XT *** '88:PC-AT *** '90:386 *** 'itd.
jurastublic

Post Postao/la jurastublic »

Jeremija je napisao/la:Uvijek sam se pitao koje su to sjajne zvijezde. Pogotovo ona najsjajnija, a pojavljuje se tokom zime. Tražio, čitao o njima.
Najsjajnija zvijezda je upravo kako kažeš na zimskom nebu, Sirius, alfa Velikog psa, malo lijevo u liniji s Orionovim pojasom.

Da, zanimljivo kako veliki dio ljudi proživi čitavi život pod nebom nikad se ne pitajući koji to vrag svjetluca gore.
Bio sam jako davno ko klinac član astronomskog društva ali to ti je kao voziti bicikl - bitne stvari se ne zaboravljaju.
Vjerojatno misliš na sjajni Jupiter koji je sada u opoziciji (dakle, u svojoj putanji trenutno najbliže Zemlji a usto je ogroman i to je dobitna kombinacija za jaki sjaj). I Venera je otprilike istoga sjaja ali, pošto je unutarnji planet, uvijek se vidi samo prije ili poslije zalaska sunca - trenutno u zoru - kad nema oblaka).

Ako hoćeš na brzaka raspoznati zvijezdu od planete postoji jedan mali trik. Zvijezde trepere kad gledaš u njih dok planete ne trepere već bacaju oko sebe stalni vijenac zraka - kao cvijet maslačka. Dakako da to ovisi o trenutnom stanju atmosfere - je li mirna ili turbulentna, ali planete su uvijek "mirnije". Zašto je to tako? Svjetlost tih objekata mora proći kroz nestabilnu atmosferu i pritom se prelama. Zvijezde su jako daleko dok su planete relativno blizu. Zato su svjetlosne zrake koje putuju od zvijezda paralelnije nego one od planeta i osjetljivije na promjene u gustoći i temperaturi zraka (tj. indeksu prelamanja atmosfere).

Inače, od planeta golim okom možeš raspoznati Veneru (velika sjajna, u pratnji Sunca), Mars (mali crveni), Saturn (osrednji bijeli) i Jupiter (veliki bijeli - ako imaš kakav dalekozor možeš vidjeti i do četiri točkice oko Jupitera - njegove najveće mjesece)
Dakako, sjaj i raspoloživost ovise o tome gdje se nalaze - ako su iza Sunca, nema gledanja jer su na dnevnom nebu a ako su "sa strane" onda su dalje pa su manjeg sjaja.
sorry, malo se zaletio, bolje da zakočim na vrijeme. :)
Jeremija

kepica je napisao/la:jesi provjerio ovo za svemirske postaje ?
konkretno me zanima ISS - da li zaista možeš vidjeti TRENUTNU putanju satelita ?
Pod svemirska postaja, i mislio sam na ISS. Mislim da druge postaje i nema, možda neke pomoćne, ruska i kineska, ( ispravite me ako griješim).
Šteta što Rusija nije imala novca za održavanje Mir, imali su planova s njom za komercijalizaciju, kao hotel i slično, ali nije bilo zainteresiranih.
Da, možeš vidjeti putanju ISS, malo ju je teže za pronaći na Stellarium, pošto je gužva na nebu. Pa ako te baš zanima samo postaja pogledaj ovdje http://www.isstracker.com/

@Jurastublic neka si se zaletio, he, he. Dosta dobrih informacija si postavio. Ovog ljeta sam prvi puta vidio saturn kroz teleskop. I mogu ti reći, slika mi se baš duboko urezala u mozak. A kao klinjo često sam gledao slikovnice o planetama i njihovim mjesecima. Mislim da još imam negdje ilustraciju o svemiru. Čitao sam i o strunama, kvazarima i crnim rupama u knjizi od Stephen Hawking. Uf to je bila teška knjiga.
I drago mi je da još nekoga zanimaju takve stvari.
Obožavam dio povijesti hladni rat, utrka u naoružanju i svemirska utrka. Ima genijalni serijal dokumentaraca https://en.wikipedia.org/wiki/Space_Race_(TV_series), Korolev vs Von Braun :thmbs-up
Da me netko ne osudi da volim rat. Nije poanta u tome, nego što volim povijest. Uostalom ta utrka je toliko podigla globalni standard i tehnologiju, popravila prava radnika, kao ništa do tada u cijeloj povijesti. Pošto su i zapad i istok pokušavali prikazati tko je bolji, a ljudi su se okoristili. Možda ste mnogi primjetili kako standard i prava radnika propadaju od kada nema Sovjetskog Saveza, kao i istraživanja svemira. Zapad jednostavno više nema potrebe za utrkom, pa je napredak usporio.
Zadnja izmjena: Jeremija, dana/u 09 tra 2017, 10:00, ukupno mijenjano 2 puta.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Nevezano za temu, ali vezano za ISS... imate na YT Nasa live stream:

https://www.youtube.com/watch?v=qzMQza8xZCc

... i na dnu obično stoji karta trenutne pozicije ISS-a.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Jeremija

Večeras imamo lijepu pojavu na istoku. Pun mjesec, i odmah pokraj njega Jupiter. Čak se vidi i neka zvijezda ispod, iako je oblačno. Na slici pišu detalji o toj zvijezdi. A slika je iz Stellarium aplikacije.
slika
kepica

Post Postao/la kepica »

lijep je to program, nemam zamjerke.

slika

tražilica je na tipku F3, traži ZARYA i dobiješ ove podatke
nažalost - osvježavaju se jednom u 72 sata - nema govora o praćenju u realnom vremenu
'81: ZX81 '83:ZX spectrum '85: Apple IIe '86:C-64 *** '87:PC-XT *** '88:PC-AT *** '90:386 *** 'itd.
hrvooje

Post Postao/la hrvooje »

Ja sam je kupio na Androidu za par $. Kad sam je vidio u Google Playu odmah sam prepoznao ikonu s Linux desktopa. Kupio da podržim developere, a i zgodno za večernje šetnje, za dati klincima koju informaciju više.

Nešto slično mi je zanimljivo i za avione koji ostavljaju 'bijele tragove' po nebu. I onda pitanje 'Tata, a gdje je sad taj avion i kuda ide'. Ja kao klinjo to nisam mogao znati, a danas samo pogledaš na flightradar24.
Jeremija

kepica je napisao/la:tražilica je na tipku F3, traži ZARYA i dobiješ ove podatke
nažalost - osvježavaju se jednom u 72 sata - nema govora o praćenju u realnom vremenu
Ne znam kolega kod mene se sateliti, kao i ISS kreću po nebu, da li je realno vrijeme. Planeti, mjesec i zvijezde su u realnom vremenu.
kepica

Post Postao/la kepica »

Jeremija je napisao/la:
kepica je napisao/la:nema govora o praćenju u realnom vremenu
Ne znam kolega kod mene se sateliti, kao i ISS kreću po nebu, da li je realno vrijeme. Planeti, mjesec i zvijezde su u realnom vremenu.
pojasni molim te !
jesi nešto podešavao ? aktivirao neku skriptu ?

ISS pređe preko horizonta za manje od dvije minute. tako brzo prelazi preko ekrana ?
Odgovori