Poredak particija/putanja za linuxoide

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Odgovori
JANKO
Spol: M

Poredak particija/putanja za linuxoide

Post Postao/la JANKO »

Haj Ho :-D

Zanima me jeli bitan poredak i koji za linux putanje

naime planiram na externi hdd 180gb instalirati vise linux distribucija (najmanje dvije) sa jednom /home particijom

prilikom instalacije linux mint-a 17 na ext hdd dogadjalo mi se da se GRUB loader instalira na inetrni hdd iako sam ja prilikom instalacije oznacio da se instalira na externi-vjerojatno jer nije bilo unalocated space na disku ili nisam oznacio posebno particiju vec cijeli disk koji nije imao slobodnog mjesta (nebitno sad)

Zanima me trebam li za svaku distribuciju napraviti /boot za svaku distru ili je dovoljno napraviti jednu ovecu koju cu moci iskoristiti kao /boot prilikom instalacije druge distrre ili pak jednu fat32 particiju na pocetku diska gdje ce biti GRUB loader za sve distre s tog dika?

Te me zanima poredak putanja ide li prvo / ili /boot te swap?

Hvala
Pisem MALIM slovima :bleh :bleh :bleh !!!!!!
.............................................;)
calisto053
Moderator

Re: Poredak particija/putanja za linuxoide

Post Postao/la calisto053 »

JANKO je napisao/la:Zanima me jeli bitan poredak i koji za linux putanje
(...)
Te me zanima poredak putanja ide li prvo / ili /boot te swap?
To uopće nije bitno - /home i / (root) možeš poslagati kako hoćeš. Particija koja je nabliža sredini diska (ili rubu, više ne pamtim) se najbrže pokreće, tako da tu možeš uštedjeti koju sekundu. Swap (ako ti treba) može na kraj. Uglavnom, nemoj se time opterećivati.
prilikom instalacije linux mint-a 17 na ext hdd dogadjalo mi se da se GRUB loader instalira na inetrni hdd iako sam ja prilikom instalacije oznacio da se instalira na externi
Greške se događaju, instalacija nekad štucne. I kod mene to nekad zna biti. Dvaput provjeri da si odabrao eksterni disk prije nego nastaviš.
Zanima me trebam li za svaku distribuciju napraviti /boot za svaku distru ili je dovoljno napraviti jednu ovecu koju cu moci iskoristiti kao /boot prilikom instalacije druge distre
Moj ti je savjet da ne eksperimetiraš s tim. Svaku distru instaliraj na zasebnu / (root) particiju kako bi vlastite kernele auomatski instalirala unutar sebe. To znači bez ikakve zasebne /boot.
Različite distre koriste različite kernele i različito ih krpaju, zato ih nije pametno miješati na zajedničkoj /boot particiji. Naravno da to možeš, ali treba biti ekstra oprezan. Na čitavom disku bi možda dugoročno uštedio 5-10 GB prostora jer se kerneli ne bi duplali, ali smatram da to nije vrijedno rizika.

Kod: Označi sve

ili pak jednu fat32 particiju na pocetku diska gdje ce biti GRUB loader za sve distre s tog diska?
Ništa od toga, samo pusti a sustav sam odradi svoje - GRUB ide na MBR.
Dakle: treba ti jedan veliki /home, nekoliko / za različite distre i puno vremena za istraživanje i uživanje :thmb-up

Detalje možeš naći na našem wikiju:
http://wiki.open.hr/wiki/Sve_%C5%A1to_t ... _diskovima
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
JANKO

Post Postao/la JANKO »

Hvala na odgovoru

sto se tice Gruba mozes li to malo poblize objasniti posto ne bi htio da se grub postavi na interni disk vec na externi tako da se moze koristiti na bilo kojem laptopu ili stolnom racunalu a ne samo na onome na kojem se instalirao grub u interni disk.

takodjer namjeravao sam disk postaaviti kao gpt i da na njemu budu samo linux distribucije koje se mogu bootati na bilo kojem racunalu .

Hvala.
JANKO

Post Postao/la JANKO »

Postavio sam dvije teme koje su na neki nacin povezane ali opet mislim da je ovako preglednije
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

grub možeš imati instaliran na više diskova, a sa kojeg dista ti sustav boota se može definirati u biosu. Znači, interni ti ima svoj grub a eksterni totalno odvojeni grub isto tako, no sa kojeg se grub učitava se odredi u bios/uefi. Naravno, moraš paziti da onda imaš dobre bios konfe na oba (nije nešto komplicirano).
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
JANKO

Post Postao/la JANKO »

Ma sto se tice BIOS postavki to mi ne predstavlja prob.
Odgovori