inace, za info citateljima ( Vlado i Jermija znaju ) oprez sa suncanicama.
Suncanica raste iskljucivo u sumi, postoje otrovne gljive gotovo identicne suncanici koje rastu na livadama ili rubovima suma. Nikad ne konzumirajte suncanicu s livade.
Pored pomicnog prstena, najbolji znake determinacije suncanice jest strucak koji nije srasten sa klobukom ( prelomimo klobuk po sredini gdje ulazi strucak i lagano iscupamo strucak van (svejedno je nejestiv) i mora ostati savrsena rupa u kojoj je strucak bio, u protivnom su srasteni i nije suncanica )
evo primjer navedenog:
I mozda je trebalo navesti na pocetku teme, par gljivarskih pravila:
1. Gljive se ne rezu nozem - micelij ne voli zeljezo i ako gljivu odrezemo najvjerojatnije ce micelij umrijeti. Gljiva se uhvati prstima pri dnu i zaokrene svejedno u koju stranu ali osobno prakticiram lijevu jer tako svemir funkcionira ( lijeva strana je strana zivota - spirale u aminokiselinama imaju desni smjer ali se nekim cudom jednom jedna zaokrenula u lijevo i nastao je protein zivota - sve zivo u svemiru od bilja do organizama ima lijevi smijer spirala aminokiselina u proteinima ). Kad tako uberemo gljivu, nogom kojom smo gazili ili grancicom ( ne rukom zbog neprirodnih bakterija ) zametnemo lisce po mijestu gdje smo ubrali gljivu tako da sunce ne spali micielij i u tom slucaju sljdece godine na istom mjestu opet ce ista gljiva izrasti.
2. Gljive se beru iskljucivo u kosaricu jer tako kroz otvore kosarice ispadaju spore po tlu i velike su sanse da prosirimo staniste kako se krecemo sumom. Drugi razlog je sto gljive u kosarici disu i bit ce svijeze i kad dodjemo doma, u vrecici cemo ih pola baciti po povratku.
3. Uvijek 10% ostavljamo sumi, ako nadjemo 3 vrganja, onaj najmanji (koji jos nije dozrio i pustio spore) ostavljamo sumi. Gljive su sumi potrebne, one su filter drvecu kod disanja (fotosinteze) bez gljiva drvece ne bi moglo postojati pa shodno tome pravilo broj:
4. Nikad ne unistavamo otrovne, nejestive ili nepoznate gljive.... nisu one krive sto su za nas ljude otrovne, za drvece nisu otrovne i sumi te gljive trebaju....
5. Nije pravilo ali je dobro znat, gljive se ne peru jer upiju vodu i tako izgube okus. Ja uzmem noz pa ostruzem s nje ako ima sta ukorijenjeno a ostatak imam kist sa sobom s kojim je ocistim i takvu spremim u kosaricu, kad ih cistim kistom, cinim to lagano krecuci se u krug da se sto vise prosire spore koje padaju... po povratku kuci direktno iz kosarice idu u tavu jer voda samo pokvari okus.
I funkcionira, doticne jajste muhare sa slike iz prvog posta, prije par godina sam nasao par komada na jednom mjestu, uvijek sam ih cistio kistom u krug i eto ove godine ih je bilo 11 jer sam dvije pustio a vidim da ih je 9 na slici. Sljedece godine najmanje 11 ce me cekat na istome mjestu.
Inace, jos malo korisnog info jer sam bas jucer isao po vrganje i amanite di znam da ih ima i nula tek pokoja lisicica i puhara.... jer mijesec nije u dobrom polozaju, ako bude sluzilo vrijeme sudeci po mjesecevom kalendaru u doticnoj sumi mogu tek za 15 dana ocekivat vrganje.
Gljive trebaju pun mijesec za poticaj da niknu, period nicanja od poticaja traje 5-7 dana i tada zahtijevaju vlazno tlo, topli dan i hladniju noc.
Kada u sedam dana nakon punog mjeseca padne kisa i dodje suncan dan - to je pun pogodak za gljive. Trenutno vrganja ima u dubljim vlaznijim sumama ( pricam o istri konkretno ) koje su imale dosta vlage nakon punog mijeseca prosli mjesec i zato sam se jucer u doticnoj sumi razocarao jer bila je kisa i klimatski uvijeti su savrseni za gljive, medjutim mijesec ne valja.
@Vlado & Jermija i ostali, stavite slike i info o gljivama kad uberete da razvijemo dobru temu, evo meni bi bas dobro dosao prosenjak, nikad nisam brao tu gljivu....