Gljivarstvo

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

abnettaa
Spol: m

Gljivarstvo

Post Postao/la abnettaa »

Ima li ljubitelja gljiva ? ahaha
Eto, da probijem led....

Svratio sam na jedno mjesto po jajaste muhare, danas su mi se bas jele, i evo ih upravo se prze
Amanita Ovoidea (jajasta muhara) u nasoj literaturi jestiva, treba vrlo vrlo paziti da je se ne zamjeni sa bijelom muharom koja je smrtno otrovna, razlika je jedino u tome sto ova jajsta (jestiva) ima ljepljiv prah na vrhu strucka i sa donje strane klobuka koji je ostatak ovojnice kad je mlada.
U talijanskoj literaturi doticna gljiva je otrovna, navodno se neko otrovao, vjerojatno je gljiva bila zatrovana sporama otrovne gljive jer ja je osobno konzumiram godinama i nikakvih problema. Gljava nije ekstra kvalitete ali je porprilicno dobra, moze se jest i sirova.

slika

Na ovoj mladoj koja jos nije otvorena se jasno vidi ovojnica i kako visi prah iz nje, treba jako paziti na taj detalj.

Ovo je bilo brzinski, pola sata do bliznje sume i pozicije di znam da rastu. Ubrao sam jos nesta drugih vrsta al sam sve pojeo na licu mjesta (sirovo - najzdravije) pa nisam mogao slikat, drugi puta cu slikat u sumi.
Sutra idem malo duzu relaciju u srediste istre po vrganje i ostale gljive iz porodice Amanita,
inace Amanita (muhare) su mi favoriti, najbolje i najkvalitetnije gljive ali vrlo egzoticne i najotrovnije gljive na svijetu spadaju u tu skupinu, nije ih preporuceno brati pocetnicima. Kad neko kaze da je vrganj dobar, ja mu kazem nisi probao amanite, vrganj im nije ni do koljena
Ubrat cu sutra nekoliko odlicnih vrsta Amanita pa staviti slike.
Nadam se da ima jos gljivara i da ce se pridruzit temi.
Obozavam gljive, berem preko 100 vrsta
(inace izgledaju male ali svaka ova sa slike je sira od sake... najmasivnije gljive nasih krajeva vjerojatno i na svijetu)
Vl@do
Moderator
Spol: M
Kontakt:

Re: Gljivarstvo

Post Postao/la Vl@do »

Odlično. Ja berem samo vrganje, lisićke, crne trube i prosinjake. To je jedino što poznajem, a ostalo ne diram. Vukomerićke gorice obiluju svakakvim vrstama, ali zaobilazim ono što ne poznajem.
BTW, ovaj najlon ti nikako ne stoji ispod gljiva. :hihi
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
Jeremija

Post Postao/la Jeremija »

Upravo ručao jutros ubrane sunčanice.
Tko živi u nadi umire u gov....
abnettaa

nadam se da ih nisi termicki obradjivao.... suncanica je najukusnija sirova... to je umjesto sendvica u sumi kad se beru gljive
@Vlado, polako... vrstu po vrstu oprezno, ja sam sve sto berem naucio samouko preko google. gljive variraju izgledom i bojom ovisno o stanistu, vlazi, svijetlosti... pa je bitno sa nekoliko razlicitih izvora proucit opis i slike i onda usporedit na licu mjesta u sumi.
ako je covjek oprezan, ne moze fulat
abnettaa

inace, za info citateljima ( Vlado i Jermija znaju ) oprez sa suncanicama.
Suncanica raste iskljucivo u sumi, postoje otrovne gljive gotovo identicne suncanici koje rastu na livadama ili rubovima suma. Nikad ne konzumirajte suncanicu s livade.
Pored pomicnog prstena, najbolji znake determinacije suncanice jest strucak koji nije srasten sa klobukom ( prelomimo klobuk po sredini gdje ulazi strucak i lagano iscupamo strucak van (svejedno je nejestiv) i mora ostati savrsena rupa u kojoj je strucak bio, u protivnom su srasteni i nije suncanica )
evo primjer navedenog:

slika

I mozda je trebalo navesti na pocetku teme, par gljivarskih pravila:
1. Gljive se ne rezu nozem - micelij ne voli zeljezo i ako gljivu odrezemo najvjerojatnije ce micelij umrijeti. Gljiva se uhvati prstima pri dnu i zaokrene svejedno u koju stranu ali osobno prakticiram lijevu jer tako svemir funkcionira ( lijeva strana je strana zivota - spirale u aminokiselinama imaju desni smjer ali se nekim cudom jednom jedna zaokrenula u lijevo i nastao je protein zivota - sve zivo u svemiru od bilja do organizama ima lijevi smijer spirala aminokiselina u proteinima ). Kad tako uberemo gljivu, nogom kojom smo gazili ili grancicom ( ne rukom zbog neprirodnih bakterija ) zametnemo lisce po mijestu gdje smo ubrali gljivu tako da sunce ne spali micielij i u tom slucaju sljdece godine na istom mjestu opet ce ista gljiva izrasti.
2. Gljive se beru iskljucivo u kosaricu jer tako kroz otvore kosarice ispadaju spore po tlu i velike su sanse da prosirimo staniste kako se krecemo sumom. Drugi razlog je sto gljive u kosarici disu i bit ce svijeze i kad dodjemo doma, u vrecici cemo ih pola baciti po povratku.
3. Uvijek 10% ostavljamo sumi, ako nadjemo 3 vrganja, onaj najmanji (koji jos nije dozrio i pustio spore) ostavljamo sumi. Gljive su sumi potrebne, one su filter drvecu kod disanja (fotosinteze) bez gljiva drvece ne bi moglo postojati pa shodno tome pravilo broj:
4. Nikad ne unistavamo otrovne, nejestive ili nepoznate gljive.... nisu one krive sto su za nas ljude otrovne, za drvece nisu otrovne i sumi te gljive trebaju....
5. Nije pravilo ali je dobro znat, gljive se ne peru jer upiju vodu i tako izgube okus. Ja uzmem noz pa ostruzem s nje ako ima sta ukorijenjeno a ostatak imam kist sa sobom s kojim je ocistim i takvu spremim u kosaricu, kad ih cistim kistom, cinim to lagano krecuci se u krug da se sto vise prosire spore koje padaju... po povratku kuci direktno iz kosarice idu u tavu jer voda samo pokvari okus.
I funkcionira, doticne jajste muhare sa slike iz prvog posta, prije par godina sam nasao par komada na jednom mjestu, uvijek sam ih cistio kistom u krug i eto ove godine ih je bilo 11 jer sam dvije pustio a vidim da ih je 9 na slici. Sljedece godine najmanje 11 ce me cekat na istome mjestu.

Inace, jos malo korisnog info jer sam bas jucer isao po vrganje i amanite di znam da ih ima i nula tek pokoja lisicica i puhara.... jer mijesec nije u dobrom polozaju, ako bude sluzilo vrijeme sudeci po mjesecevom kalendaru u doticnoj sumi mogu tek za 15 dana ocekivat vrganje.
Gljive trebaju pun mijesec za poticaj da niknu, period nicanja od poticaja traje 5-7 dana i tada zahtijevaju vlazno tlo, topli dan i hladniju noc.
Kada u sedam dana nakon punog mjeseca padne kisa i dodje suncan dan - to je pun pogodak za gljive. Trenutno vrganja ima u dubljim vlaznijim sumama ( pricam o istri konkretno ) koje su imale dosta vlage nakon punog mijeseca prosli mjesec i zato sam se jucer u doticnoj sumi razocarao jer bila je kisa i klimatski uvijeti su savrseni za gljive, medjutim mijesec ne valja.

@Vlado & Jermija i ostali, stavite slike i info o gljivama kad uberete da razvijemo dobru temu, evo meni bi bas dobro dosao prosenjak, nikad nisam brao tu gljivu....
Jeremija

Post Postao/la Jeremija »

Hvala za po koji info. Nisam vješt i ziheraš sam pa ne berem gljive. Ali imam svog čovjeka koji zna više, pa dobijem lisičarke, sunčanice i te prepoznatljive vrste.
Ali uvijek imam blagu nelagodu prije prvog griza, da mi ne bude zadnji obrok :)
Tko živi u nadi umire u gov....
abnettaa

jel probao ko skakavce ?
uvijek ih jedem kad berem gljive, cisti prirodan pis proteina, nema tako kvalitetnog u trgovinama... ljuska im neprobavljiva pa se samo uhvate za zadnje noge, stave u usta i posrcu, zatim se ostatak baci... vrlo delikatesan zalogaj, okus izvanredan nesto slicno skampima, slatkasto.
Ljudi se toga gade ali puno su zdravije i ukusnije te neke divlje zivotinje od svega u trgovini, vise se gadim onog smrdljivog proteinima nasopanog pileta od jednog cistog eko kukca.
U sumama ima izuzetno ukusne hrane od zmija bijelouska, skakavaca, cvrcka, puzeva, nekih vrsta mrava... one livadne ose sakupiti, oprati (da se ispere otrov iz zalca) i sa malo limuna i maslinovog ulja na salatu (njamiiii). Prije bi dao 100kn za porciju puzeva i osa nego pojeo besplatno ono odvratno pile iz restorana, umjetnog, smrdljivog, koncentratima tovljenog mesa
Nekad se pitam di ode ovaj svijet, odvratnu, prljavu i neukusnu hranu jedu, a zdrave i ekstra ukusne hrane se gade....
ovo iz trgovina se sve maskira zacinima, iz prirode nicemu ne treba zacin koliko je ukusno.

Ljudi moji, priroda je sposobna covjeka dobro i zdravo prehraniti tokom cijele godine, a mi jedemo ono odvratno umjetno meso koncentrirano negativnim emocijama i patnjom jadnih zivotinja u nehumanim uvijetima uzgoja i onda se pitamo zasto svijet odlazi u rakukec.... jer smo mi odavno otisli
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Ima jedna prigodna pjesma :-D

NHF ali unijeto je malo živosti na forum ;)

PS. Usput, imaš gljivarsko društvo Kamilo Blagić i igrom slučaja upoznao sam ekipu kad su organizirali međunarodno natjecanje i druženje gljivara prije par mjeseci, uglavnom ok ekipa iako malo spaljena.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
abnettaa

ocekivao sam takvu reakciju ali opet sam napisao post jer mi je zao gledati ljude kako zive, kakvu odvratnu hranu jedu...
to izgleda sve normalno ali nije, to je samo nenormalan odvratan standard modernog covjeka
ljudi su bili najsretniji i najzdraviji kad su bili lovci, vise to nisu ali je priroda i dalje tu
ljudi su se odcijepili od prirode i smatraju je stranom, idu pa peru ruke pa se gade ovog onog, drugo je prljav grad ili sela zatrovana pesticidima ali u divljini nemas sta prat ruke npr, zato i jesu svi bolezljivi osijetljivi na svake sitnice od virusa jer im organizam nije naviknut na prirodne bakterije. Naravno treba bit na oprezu sa podnom hranom zbog trakavica i hepatitisa ali isto tako treba i pojesti poneke baketrije iz prirode jer time organizam stice imunitet (kao cijepiva npr, cijepiva su vecinom blage doze bakterija koja pripreme organizam za vece kolicine istih ako dodje do zaraze) a ljudi idu i beru sparoge i kupine pa ih peru ko da su ih sa smeca uzeli i onda se cude sto su alergicni na sve i svasta
covjek je rodjen u prirodi i od prirode i tamo ce mu uvijek biti fizicki i psihicki najbolje i mislim da bi svi trebali povremeno sjetiti se tko smo i gdje nam je mjesto i to odrzavati jer mnogo smo izgubili, znam po sebi kad sam se poceo baviti prirodom, bio sam totalno pogubljen ali s vremenom sam primjetio koliko mi se instinkta vratilo za orijentaciju po sumama npr bez neba i kompasa, za odredjivanje jestivosti biljaka, sve to covjek ima urodjeno u sebi ali odavno izgubljeno a nevjerojatno je koliko se covjek bolje osjeca kad se ti instinkti pocnu vracat
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

A vidi, razmjena bakterija radi poboljšanja imuniteta je najlakša ljubljenjem (pa i sexom) ali to ne znači da svi trebamo hodati okolo nakolo i razmjenjivati bakterije non stop da bi imali dobar imunitet :-D ... ili trebamo :hmm
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"