Tko koristi Perl od vas

C, C++, Java, PHP, Ruby...

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojem jeziku je riječ. Primjer: [Java]
augur
Spol: M

Re: Tko koristi Perl od vas

Post Postao/la augur »

@glaskoncilla: Kužim problem (barem tako mislim :)) i čini mi se da nije tak pretjerano teško to riješiti. Zainteresiran sam i dalje. Ako ništ drugo, barem pogledati source kod i vidjet mogu li to riješit u par dana ili ne. Imate li neki repozitorij koji mogu checkoutat? Treba li mi kaj posebno od softvera za instalirat? Pretpostavljam da se taj softver vrti na Linuxu.
Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatulûk, agh burzum-ishi krimpatul.
glaskoncILLa

Post Postao/la glaskoncILLa »

aplikacija je dostupna svima, imas i cvs sa kojeg mozes povuci kompletan kod (odnosno definitivno bi trebao povuci cvs kod jer je zadnji sluzbeni release prilicno obsolete, sad jos malo pa ce izaci novi sluzbeni);

aplikacija:
http://netdisco.org/
cvs
http://sourceforge.net/projects/netdisco/develop

kolektor
http://snmp-info.sourceforge.net/
cvs
http://sourceforge.net/projects/snmp-info/develop

e sad, instalacija je prilicno zajebana, a mislim da ne postoje paketi za slack, pa ako si zbilja zainteresiran i/ili vidis mogucnost da se tako nesto napravi, vjerovatno bih ti slozio neki testni poligon..
inace, i developeri su uvidjeli taj nedostatak, ali buduci da su zauzeti rjesevanjem stvari za 1.0 release rjesavanje takvih situacija je odgodjeno.. iako vjerujem da bi cijenili neki patch koji bi prosirio mogucnosti, ekipa je dosta dobra, bas briju na neki open source spirit..
a mislim, pogledaj kod, pa procijeni..
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
augur

Post Postao/la augur »

Da, instalacija nije toliko komplicirana koliko se čini, a developeri bi si definitivno olakšali život da ne inzistiraju na Postgresu, te da se ne mora kreirati novog usera. Al to su sitnice. Pogledal budem source kod ovaj tjedan definitivno pa da vidim jel mogu kaj sfixati..
Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatulûk, agh burzum-ishi krimpatul.
glaskoncILLa

Post Postao/la glaskoncILLa »

pa ono, za working CVS instalaciju meni treba oko 4 sata, a instalirao sam ga jedno 5-6 puta dosad, pa ako to tebi nije komplicirano.. :) mislim da je prvi put trajalo preko jedan dan.. ok, to pricam za instalaciju koja se sastojala i od cpan-a i sourcea i paketa, tko bi isao odmah na kompletne rpm-ove ili deb-ove vjerovatno bi se bolje proveo.

sto se tice postgresa, moze se raditi i na oracleu, a netko je davnih dana nesto radio i sa mysql-om ali mislim da to nije nikad zazivjelo..
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
jjj

Post Postao/la jjj »

augur je napisao/la:
A čemu učiti novi jezik? Pa, zamisli lingvista koji zna samo engleski, ili zamisli programera koji zna samo C. For the fun of it, ako ništa drugo. A u Perl svijetu: for fun and profit :)
Složio bih se. Radi se o tome da nisu svi prog. jezici slični (i utoliko postoji paralela s prirodnim). Nekome tko ima samo čekić, sve izgleda kao čavao (erm, ako se netko može sjetiti kome se taj citat obično pripisuje, neka kaže, meni se ne da guglati jer ova laptopska tipkovnica grrrr). A i tu je pitanje paradigmi - što ako bude potrebno da radite nešto s nekim isključivo OO ili isključivo funkcionalnim jezikom? U redu, vjerojatno neće, lako je izbjeći, itd. itd. - poanta je u tome da je više znanja bolje. Čak ako $profit == 0 :p
The Acacia Strain

Post Postao/la The Acacia Strain »

@ za vas koji radite s perlom
pošto je augur nahvalio Perl toliko, pa reko da vidim malo..
evo nabavio sam par knjigica pa me zanima u kojem programu pišete code. može li se to s Geany ili nekim sličnim koje sam koristio prije za C++..?
među knjigama imam i jednu: Perl 6 and Parrot Essentials... taj Parrot je novija verzija ili? Ili je bolje da krenem sa recimo: Learning Perl
DebianResources
DebianHandbook
devil je napisao/la:nije neka tamo kanta pametnija od nas tu.
pingu

Post Postao/la pingu »

Jel Perl programski jezik kojega ide uzrećica "Write once and forget" ? :D
jjj je napisao/la:
augur je napisao/la:
A čemu učiti novi jezik? Pa, zamisli lingvista koji zna samo engleski, ili zamisli programera koji zna samo C. For the fun of it, ako ništa drugo. A u Perl svijetu: for fun and profit :)
Složio bih se. Radi se o tome da nisu svi prog. jezici slični (i utoliko postoji paralela s prirodnim). Nekome tko ima samo čekić, sve izgleda kao čavao (erm, ako se netko može sjetiti kome se taj citat obično pripisuje, neka kaže, meni se ne da guglati jer ova laptopska tipkovnica grrrr). A i tu je pitanje paradigmi - što ako bude potrebno da radite nešto s nekim isključivo OO ili isključivo funkcionalnim jezikom? U redu, vjerojatno neće, lako je izbjeći, itd. itd. - poanta je u tome da je više znanja bolje. Čak ako $profit == 0 :p
Nauči Cobol, fali programera. :D
jjj

Post Postao/la jjj »

pingu je napisao/la:
Jel Perl programski jezik kojega ide uzrećica "Write once and forget" ? :D
Uz bilo što jednokratno jednako dobro ide. Skriptni jezici su tu super, a pošto je Perl najstariji među njima (erm, prije no što me netko krene ispravljati, mislio sam na jezike spominjane ovdje, dakle Perl, Python, PHP, i Ruby).....
pingu je napisao/la: Nauči Cobol, fali programera. :D
Znam :) Još će svi završiti programirajući mainfrejmove :p

Edit 2:

Jer želite znati "Hello, world!" u barem dvadeset jezika.
Zadnja izmjena: jjj, dana/u 14 lis 2009, 22:56, ukupno mijenjano 2 puta.
jjj

Post Postao/la jjj »

The Acacia Strain je napisao/la:taj Parrot je novija verzija ili?
Parrot je VM koji bi trebao ujediniti hrpu jeziku, među kojima prvo mjesto zauzima Perl (to će reći, najviše se radi na toj implementaciji). Zadnji put kad sam gledao nije bio koristan, no to se vjerojatno promijenilo. Osobno nisam previše zainteresiran, jer implementacija Pythona postoji samo miljon i dvije, pa sumnjam da će još jedna nešto promijeniti, no vidjet ćemo.
augur

Post Postao/la augur »

@the acacia strain: za učenje Perla "Learning Perl" ti je dobar izbor. Doduše, ta knjiga je istovremeno namijenjena onima koji su i početnici u programiranju. Ako već znaš programirati, onda bi starija "Programming Perl" bila možda bolja. Također, uz Perl instalaciju dolazi dosta dokumentacije (man perl za popis) iz koje se dosta toga može naučiti, a i neke novije stvari ne postoje u knjigama (smart matching, given/when switch, novi fičuri u regexima, Moose OOP sustav itd.).

Kaj se tiče Parrota, u zadnjih godinu ili nešto dana imaju redovni mjesečni release. Negdje početkom sljedeće godine izlazi 2.0 verzija. Implementacija Perl 6 jezika se u Parrot svijetu zove Rakudo i pokriva dobar dio Perl 6 specifikacije. Također, novi releasovi su na mjesečnoj bazi. Pretpostavljam da bi negdje sljedeće godine mogla izaći 1.0 verzija.

Dosta toga novoga o Perlu piše chromatic na svojemu blogu http://www.modernperlbooks.com/mt/index.html. U zadnjih par godina dosta toga se u svijetu Perla izmijenilo, i dosta toga će se izmijeniti. Jedan od primjera je Moose http://search.cpan.org/~drolsky/Moose/lib/Moose.pm - sustav za objektno orijentirano programiranje koji nudi jedan od najlakših načina u bilo kojem jeziku za programiranje objekata, nasljeđivanja, uloga klasa (roles/traits), etc.
Odgovori