linux certifikati

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Re: linux certifikati

Post Postao/la shrike »

4ndY je napisao/la: Staviti cilj kao "miljončić" mi je utoliko dobro što bih s tim miljončićem kasnije napravio korisno (donirao FLOSS-u :D ). U tom kontekstu bih to naučio. Ali učenje samo radi $$$ mi nije baš stimulirajuće :?
Pa, o ovome upravo pričamo. Postaviš neki cilj i probaš vidjet što se treba uraditi da dođeš do toga. Recimo: "ultimativni cil jej pomoći FLOSS zajednici u hrvata putem 100% prevoda linuxa."
Zatim rezoniraš: Za to mi trebaju pare i to grdne. Kako doći do para i to grdnih?

Ukratko, pare nisu cilj nego sredstvo do cilja. Sumnjam da je ikome od vas smisao života i želja da radite u firmi za par k kuna, već svi imate neke više ciljeve i ideje od kojih su bar neke materijalne prirode. Upravo zato se radi da bi se zaradilo: da si možeš ispuniti želje oko FLOSS-a, možda otvaranje nekog instituta za tehnologiju/fiziku/kemiju...

4ndY je napisao/la: Pa jasno, samo mi nije jasno na što ciljaš, jer ono "biti pametan da bi postao bogat" je prilično, hmm, plitko rezoniranje. Treba ti minimalno još par osobina da bi uopće stvorio predispozicije da se obogatiš. ;)
Pa dobro, treba ti IQ i želja i snaga karaktera.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
shrike
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

The Acacia Strain je napisao/la:@ shrike
tvoj plan zvuči močno, ali ima tu sto drugih problema :) . npr. i da ljudi nauče taj i taj jezik i sve te matematičke zeznute funkcije koje zahtjevaš, "prosječni" programer onda više ne želi 5-6k kuna za plaću. postoje ljudi koji sintaksu imaju u malom rukavu, ali ideje, kreativnost im je na veoma niskoj razini.
Gle, badava što ti znaš 10 jezika jednako loše. Meni treba čovjek koji zna 2-3 jezika jako dobro. Što će mi ako znaš u COBOL-u i pelu napisati isti algoritam koji ima komplesknost

Kod: Označi sve

O(n)=n!
?
Rađe ću platiti programera 40k kuna koji će mi napisati taj i sve ostale algoritme kompleksnosti

Kod: Označi sve

O(n)=log(n)
ili što bliže tome.

The Acacia Strain je napisao/la: u međuvremenu se desi da dođe firma koja ima sličnu ideju kao i ti. smišlja se novi plan i tu se moraju uložiti mnoga sredstva. iskreno, danas su svi koji rade neku funkciju u strategiji firme precjenjeni. osoba koja nosi kavu žali se na 4k kn plaće, a kada treba platiti sistemca, programera oči su kao u aliena kada on zahtjeva nekih 6-7k kn.
Ako misliš plaćati sistemca 4000 kuna, onda ti sistemac ne treba. Kao što sam rekao gore, ako mi treba programer, trebam programera koji zaslužuje i traži 40k plaće. Evo i konkretno zašto:
Treba napisati optimizacijski algoritam za izvršavanje posla koji će moć raditi u realnom vremenu. Sa recimo 1000 faktora će prvi programer (3.5k programer) napisati n! kompleksni algoritam koji bi se na svim računalima ikada proizvedenim u povijesti čovječanstva izvodio dulje nego što svemir postoji (ovo mislim doslovno).
Onaj drugi programer, (40k programer) će napisati algoritam kompleksnosti log(n)n koji će biti 2-3% udaljen od optimalnih vrijednosti, no za 20000 faktora će se izvoditi par sati na običnom laptopu.
Ako firma nije u stanju uvidjeti ovu analgoiju, onda firma ne vrijedi ni pola posto.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
shrike
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

glaskoncILLa je napisao/la:cekaj, dakle i ti bi prosjecnog progamera ipak platio 5-6 komada? :)
Ne bih, jer ne bih nikada zaposlio programera koji zaslužuje tu plaću. Rađe plaćam 50k i mirno spavam.
4ndY
Moderator
Spol: M
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

shrike je napisao/la: Pa dobro, treba ti IQ i želja i snaga karaktera.
Nisam mislio na to... mislio sam na ono što ti možda i nisu na prvi pogled najprivlačnije osobine:
* snalaženje s administracijom, ali i općenito snalažljivost
* pronalaženje i privlačenje klijenata (uvjerljiv nastup i sl.)
* nemilosrdnost, odnosno, ne naplatit proizvod koliko bi ti "naplatio" sam sebi, već kolika bi cijena prošla na tržišu (to je recimo moj problem, ja sve što radim, ako i radim za novce, radim ispod tržišne cijene, ali ne zato što sam "lošiji", nego zato što mi žao ljude "oderat" za nešto što mislim da ne vrijedi toliko)
...

Općenito, možeš ti imati najbolju ideju na svijetu, ali ako je ne znaš prodati, nećeš se ti obogatiti nego tamo neki Gates ili Jobs... :lol:

Govorim ti to sve iz iskustva: sudjelovao sam u jednoj radionici poduzetništva kroz više dana u kojoj je bio cilj na kraju stvoriti fiktivnu kompaniju i prodavati stvarne proizvode. Sve sam ja u teoriji smislio, čak sam uzeo u obzir i neke daleke faktore koji imaju vrlo mali utjecaj na samu prodaju... no druga ekipa, koja nije imala neki plan i strategiju, već je samo bila spretnija u direktnoj prodaji i uvjeravanju kupaca, zaradila je više novaca. Ono što sam naučio na toj radionici - dobar plan je _vrlo_ sporedna stvar u uspješnom poduzetništvu. 8-)
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
shrike
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Naravno da ako ne uzimaš sve u obzir i ne inzistiraš na sistematskom upravljanju kakvoćom, naravno da neće sve biti dobro.
4ndY
Moderator
Spol: M
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

shrike je napisao/la:Naravno da ako ne uzimaš sve u obzir i ne inzistiraš na sistematskom upravljanju kakvoćom, naravno da neće sve biti dobro.
:mrgreen:

Htio sam ti samo reći da ti nije dovoljna teorija, već moraš imati i prakse da vidiš kakav si "poduzetnik" i koliko si sposoban se obogatiti. A to ne piše u knjigama i vodičima za "samo-učenje".

To što su na FER uveli par ekonomskih i menadžerskih kolegija ne znači da si ti naučen biti uspješan poduzetnik... to je opet samo "teorija" :D

Ja sam barem saznao to kroz tu radionicu - nisam poduzetnik, barem ne onaj koji bi se brzo obogatio :roll:
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
shrike
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Većina spava na tim kolegijima. NIje niti ono o čemu pričam. Poanta je da puno ljudi nema znanje koje tvrdi da ima, a kao takvi su inflacija i uništavaju kvalitetne.
pingu

Post Postao/la pingu »

shrike je napisao/la:Pa dobro, treba ti IQ i želja i snaga karaktera.
IQ nije presudan faktor ali je dobrodošao.
4ndY je napisao/la:
shrike je napisao/la:Naravno da ako ne uzimaš sve u obzir i ne inzistiraš na sistematskom upravljanju kakvoćom, naravno da neće sve biti dobro.
:mrgreen:

Htio sam ti samo reći da ti nije dovoljna teorija, već moraš imati i prakse da vidiš kakav si "poduzetnik" i koliko si sposoban se obogatiti. A to ne piše u knjigama i vodičima za "samo-učenje".

To što su na FER uveli par ekonomskih i menadžerskih kolegija ne znači da si ti naučen biti uspješan poduzetnik... to je opet samo "teorija" :D

Ja sam barem saznao to kroz tu radionicu - nisam poduzetnik, barem ne onaj koji bi se brzo obogatio :roll:
To većinom uspijeva sociopatima, onima koji mogu gaziti po drugima za svoj uspjeh i prodavati maglu. Vidiš što se dogodilo sa Nikolom Teslom.
shrike
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Zapravo i ne. Upoznao sam ljude čiji auti koštaju više nego što će itko od nas na ovom forum ikada zaraditi u čitavom radnom vijeku skupa sa penzijom do kraja života. Dosta njih je počela i zaradila pare na stvarima za koje nikada ne bi ste rekli da mogu zaraditi išta iznad 5 kuna po godini. Ono što me impresioniralo je to da oni jednostavno nisu poznati u hrvatskoj javnosti. Sasvim normalni ljudi, sasvim normalnog izgleda.
Pristup da samo sociopati i lopovi zarađuju novce zapravo meni govori više o ljudima koji to govore nego o Kerumu: odmah znam da ako se ikada dočepaš novaca da si ih ukrao i došao do njih sumnjivim metodama jer jednostavno nisi u stanju zamisliti legalni način zarade.
Ukoliko u napriejd odlučiš da se zaraditi može samo krađom, ti zapravo vrijeđaš sebe i koristiš argument iz neznanja. Vrijeđaš se jer sam sebi govoriš da si preglup da se izvučeš iz financijskih problema (sjetimo se da zarada može biti i plaća od 10000 kuna, ne treba tu miliona), a to sve stoji na platformi činjenice da zapravo nemaš pojam o nekom nasumičnom biznisu ili nekom specifičnom. U efektivno svim slučajevima kada sam pričao sa ljudima o konkretnom poslu, ljudi su često izricali iznimne sumnje i pljuvali većinu ideja i stvarnih poslovnih praksi iako o istima nisu imali pojma - jednostavno su im se činile loše i zaključili su da je tako jer im se to tako čini. Nebitno je što se tebi ili ikome čini, bitno je kakva situacija jest.
Prije nego zaključite da je zarada na neki način nemoguća, il irješenje nekog problema nemoguće, jako dobro razmislite o tome.
jjj

Post Postao/la jjj »

shrike je napisao/la:
Zapravo, novac i je mjerilo pameti. Idiot nemože zaraditi 50 miliona ni da ih ukrade. Trba biti pametan da ukradeš 50 miliona i prođeš nekažnjeno. Treba biti voma pametan pa zaraditi 50 miliona legalno.
Zbilja? Dakle dileri kokainom su geniji, samo im je studiranje mrsko? Ne treba biti pametan da prođeš nekažnjeno, treba samo imati jedan osnovni uvid u ljude - naime, može ih se kupiti. Mislim da je i ispodprosječno inteligentnima to jasno.
shrike je napisao/la:
Počneš od slobodnih 100 kuna i ideš na više. Nemoj misliti odmah na visoke profite, bit je u malome.
Za male (one s malo novca). Naprosto nije kao u igrama gdje uvijek možeš reloadati, nema progresije u tvoju korist. Od tih sto zaradiš tisuću, pa ih onda izgubiš. Možda si bio ambiciozan, pa si izgubio više no što imaš. Dogodilo se i megabogatima, pa zašto onda ne tebi ili meni? Osim toga, ako možeš biti zadovoljan malim profitom, onda valjda možeš biti zadovoljan s malom plaćom? U jednom kasnijem postu spominješ neke jako skupe aute. Meni je to smiješna opsesija - imati skupi auto. Znam neke ljude opsjednute time da imaju the latest&greatest računalne komponente - s time da se ne radi o osobama zaposlenim u IT-u. Čak nisu ni powerusers. Nisu ni gejmeri, makar je to bila primarna intencija. Naprosto _pate_ na takve stvari. Stvari općenito. Mandatorni FC quote - "the things you own end up owning you". U redu, kasnije kažeš da novac nije primarni cilj već neka podloga za baviti se čime želiš. Pitanje: što ako se već bavim čime želim? Na kraju, ako tvoja izložena-kao-fikcionalna ideja nekad zaživi, ni ja nemam problem s time da učim štogod već treba :)
Odgovori