Linux i PC komponente

Diskusije o hardveru i driverima pod Linuxom.

Moderator/ica: Moderatori/ce

4ndY
Moderator
Spol: M
Kontakt:

Re: Linux i PC komponente

Post Postao/la 4ndY »

Davor je napisao/la: NVIDIA ili ATI u odnosu sa Linux distribucijama!
Ako hoćeš sigurnu podršku u svakom slučaju uzmi nVidiju, no ako imaš prioritet da koristiš opensource drivere (što naravno donosi i mnoge praktične pogodnosti) onda kupi ATI i prati kako brzo napreduju opensource driveri za ATI :-)

iliti bolje ovako:
nvidia:
+ kontinuirano pouzdani i stabilni vlasnički driveri
- nema naznaka za bržim razvojem opensource drivera, a time i tehnologija kao KMS i sl.
ATI:
+ postoje relativno dobri vlasnički driveri, ali i sve bolji opensource driveri
- vlasnički driveri uvijek kaskaju za verzijama X-a (što je pogotovo vidljivo kod Fedore), a ponekad pružaju i ne baš kontinuirano pouzdano "iskustvo"
+ pored Intela, Radeon opensource driveri se jako brzo razvijaju (KMS je već par kernela tu, 3D support sve bolji itd.), no performanse još nisu usporedive s vlasničkim
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
pingu

Post Postao/la pingu »

nVIDIA all the way. Uzmi u obzir da će flash, stara boljka za GNU/Linux dobiti GPU akceleraciju koja će raditi na GeForce karticama uz pomoć VDPAU-a.
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

pingu je napisao/la:nVIDIA all the way. Uzmi u obzir da će flash, stara boljka za GNU/Linux dobiti GPU akceleraciju koja će raditi na GeForce karticama uz pomoć VDPAU-a.
Uzmi u obzir da će flash, staro sranje weba, krepat u strašnim bolovima... koje će mu zadati HTML5 :mrgreen:

(sorry na offtopicu :? )
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
dalibor.klobucaric
Kontakt:

Post Postao/la dalibor.klobucaric »

4ndY je napisao/la:Uzmi u obzir da će flash, staro sranje weba, krepat u strašnim bolovima... koje će mu zadati HTML5 :mrgreen:
podržavam misao..

(sorry na offtopicu :? )
Because Open Source Matters
--
Sites - Under construction
Davor
Kontakt:

Post Postao/la Davor »

Grof je napisao/la:Po meni danas već sve radi uredno. Ovisi o DE-u. Ako misliš odmah raditi u KDE4, zaboravi nvidiju i uzmi ATI-cu... uglavnom, po mojim saznanjima sve radi.. :)
Pa zanima me baš u vezi sa ovim Grofovim postom od prije godine dana, kakva je situacija sa mogućnostima ovih dviju kartica u odnosu na Gnome i KDE 4.x sučelje u danas dostupnim distribucijama i eventualnom daljnjem razvoju istih.Konkretno me zanimaju Ubuntu orijentirane distribucije po pitanju Gnome-a i OpenSuse za KDE.
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Davor je napisao/la: Pa zanima me baš u vezi sa ovim Grofovim postom od prije godine dana, kakva je situacija sa mogućnostima ovih dviju kartica u odnosu na Gnome i KDE 4.x sučelje u danas dostupnim distribucijama i eventualnom daljnjem razvoju istih.Konkretno me zanimaju Ubuntu orijentirane distribucije po pitanju Gnome-a i OpenSuse za KDE.
Po mojim saznanjima kde4 i nvidia nemaju više problema... sve ostalo ti već piše, a za nešto konkretno moraš navest konkretnu karticu. 8-)
Davor
Kontakt:

Post Postao/la Davor »

4ndY je napisao/la:
Po mojim saznanjima kde4 i nvidia nemaju više problema... sve ostalo ti već piše, a za nešto konkretno moraš navest konkretnu karticu. 8-)
Neznam koju točno.Još tražim!Cifra oko koje se krećem je 500-600 Kn.E sad, ima novih slabijih i preko oglasa jačih kartica za tu svotu ali neznam koliko je sigurno kupovati preko oglasa.
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Sam znaš što radiš na računalu i da li ti treba jača grafička ili ne...

Ja recimo imam RadeonHD 3600, a koštala je nekih ~400kn.
val.sim.ot

Post Postao/la val.sim.ot »

Davor je napisao/la:Ovako!
Pomalo se spremam u nabavku novog hardveraja, pa molim par savjeta oko komponenti oko kojih imam neke nedoumice (nepoznanice).
Kakva su iskustva u vezi Linux-a i X3 i X4 AMD procesora - ili bolje X2?
Grafička ATI ili Nvidia?
To bi uglavnom bilo to jer ostale komponente (RAM, HDD, DVD... ) mi nisu toliko upitne u odnosu na OS.
Moja iskustva: imam Nvidiu, sve radi uredno, nema problema. ATI nisam nikad koristio.
AMD procesori - mislim da sam imao neki quad, bilo problema sa ispisom cpu temperature iz terminala (procesor nije podrzavao ili sl. ne sjecam se vise).
madone

Post Postao/la madone »

Imam Nvidia 8500gt 512ram, nikad mi nije radila sa open source driverima u Ubuntu samo je radila vesa 800x600, zato koristim Nvidia vlasničke divere..... i nemam problema s njima.
Ali kad sam prešao na Linux/Ubuntu 7.04 izludio sam dok nisam skužio kako upogonit te vlasničke drivere, sad ih je puno lakše instalirat sa dve tri naredbe u konzoli...

Odluči se koliko love misliš dati,odaberi karticu i proguglaj kakva su iskustva na tvojoj distri...
Odgovori