mac linux

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

glaskoncILLa

Re: mac linux

Post Postao/la glaskoncILLa »

Amon je napisao/la: kad na usb sticku obrises nekaj oa x na njemu napravi hiden file od toga ,
jesi ti ikad koristio linux? :)
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
Amon
Spol: M

Post Postao/la Amon »

da jesam.puno duze nego mnogi na ovome forumu.znam da i linux da i linux to radi ali ovdje nabrajam mane os xa .ima i linux svoje mane.svaki operadivni sistem ih ima.nepostoji savrsen operativni sistem.
glaskoncILLa

ok, ajde onda zbrisi nesto na usbu iz grafike i onda napravi ls -la koji god device ti to bio. :)
Amon

Post Postao/la Amon »

glaskoncILLa je napisao/la:ok, ajde onda zbrisi nesto na usbu iz grafike i onda napravi ls -la koji god device ti to bio. :)
vemi@vemi-laptop:/media/mafia$ ls -la
total 62376
drwx------ 9 vemi vemi 8192 2010-01-15 09:34 .
drwxr-xr-x 5 root root 4096 2010-01-15 09:34 ..
-rwxr-xr-x 1 vemi vemi 53869 2010-01-14 22:04 11013134121_8.jpg
-rwxr-xr-x 1 vemi vemi 150838 2010-01-14 22:05 4872-1989-Honda-Prelude.jpg
-rwxr-xr-x 1 vemi vemi 81708 2010-01-14 22:06 9408.jpg
-rwxr-xr-x 1 vemi vemi 66081 2009-12-25 09:52 Arsames The Fallen.html
-rwxr-xr-x 1 vemi vemi 378 2010-01-14 16:04 c++.txt
drwx------ 10 vemi vemi 4096 2009-12-08 15:07 Dirty Rotten Imbeciles
-rwxr-xr-x 1 vemi vemi 4714266 2009-12-23 12:44 Father-Cynosure.mp3
-rwxr-xr-x 1 vemi vemi 3795591 2009-12-23 12:43 Father-Machina.mp3
-rwxr-xr-x 1 vemi vemi 107695 2010-01-15 07:17 Fizika_lipanj.JPG
drwx------ 3 vemi vemi 4096 2009-12-08 15:08 In Flames - A Sense of Purpose (2008)
drwx------ 2 vemi vemi 4096 2009-12-20 19:02 metallica no life till leather
-rwxr-xr-x 1 vemi vemi 91993 2010-01-14 22:05 prelude_side_close.jpg
-rwxr-xr-x 1 vemi vemi 863 2010-01-13 20:52 program.txt
-rwxr-xr-x 1 vemi vemi 863 2010-01-13 20:53 prog.txt
drwx------ 2 vemi vemi 4096 2010-01-15 07:35 pzn
-rwxr-xr-x 1 vemi vemi 1050994 2010-01-15 07:18 Rijesena+zuta+zbirka.pdf
drwx------ 3 vemi vemi 16384 2010-01-14 19:59 slcke
-rwxr-xr-x 1 vemi vemi 1142279 2010-01-15 07:26 tehnick+dokumentacija+radna.zip
drwx------ 4 vemi vemi 4096 2010-01-15 09:34 .Trash-1000
drwx------ 3 vemi vemi 12288 2009-12-26 11:11 Videos
-rwxr-xr-x 1 vemi vemi 52489675 2010-01-14 21:01 VirtualBox-3.1.2-56127-Linux_x86.run
-rwxr-xr-x 1 vemi vemi 30720 2010-01-13 20:28 Vjezba 1.doc
-rwxr-xr-x 1 vemi vemi 296 2009-12-26 13:53 WMPInfo.xml
Amon

Post Postao/la Amon »

glaskoncILLa

jupi;
drwx------ 4 vemi vemi 4096 2010-01-15 09:34 .Trash-1000

:)
ecvis17
Spol: m

Post Postao/la ecvis17 »

Amon je napisao/la:pitaj kaj nevalja sa os x file menagmentom?puno toga.jesi ti ikad koristil mac ali koristil?ne da si negdje tandrkal po njemu ili vidjel na poslu/faxu/kod frenda vec ga imal doma i radil na njemu?
meni je OSX osnovni (radni) OS ... i po tvojim postovima znam daaaaaleko vise o njemu od tebe ... za linux je upitno no za OSX i nije bas.
1. Kao prvo moral sam pronaci vanjski program da uopce vidim hiden files and folders

Kod: Označi sve

defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles TRUE
killall Finder
ova komanda u CLI-iju (u Terminalu kojeg ima na Macu pa mi nije jasno u kojem smislu mu je to nedostatak ... to sto ti neznas di je ili kako ga na macu koristiti ...?) napravi to da Finder pokazuje sve datoteke. :)
I ne to se ne naplacuje. Samo je defaultni setting da budu sakriveni isto kao i kod Win OS-a. Kao i kod Linuxa npr. Ako neznas koristiti Terminal postoji free program Onyx (i 150 drugih koji to rade) koji ti daje gui za ova i druga podesenja ponasanja sustava ...).
2. kad na usb sticku obrises nekaj oa x na njemu napravi hiden file od toga
Krivo, opet krivo, ne napravi "hidden file od njega" nego OSX na externim volumesima napravi .Trashes direktorij gdje trpa smece - isto kao sto i WIn napravi "Recycled" direktorij.
Ovo se prazni tako sto prije nego iskljucis taj removable volumen ispraznis smece na OSX-u (to ti se radi tako da u doku deniklik/epmty trash :) ).
3. Finder je najgori file manager ikad.
Cuj nije najbolji ali nije bas ni najgori ... stvar izbora.
I Cover Flow je beskoristan.
S ovime se slazem ali:
slika
Click for full size - Uploaded with plasq's Skitch
Na ovo slici mozes vidjeti da finder pod 1 ima 4 nacina pregledavanja datoteka
konkretno onaj koji ja sad koristim se zove columns (meni najbolji), list (ovaj je poznati i linuxima) icons (seldexplanatory osim sto na mom MBP sa pritiskom dva prsta i odvajanjem prstiju mogu zoomirati ikone dokle god hocu i tako idjeti potpuno veliku fotku) i da coverflow ... da glupost ... da open source projekt koji su apple odkupili ;)
Osim toga postoji i QuickLook (vidi sliku)
slika
kojeg se pokrece klikom na space button i koji ti na ovaj nacin otvara sve poznatije datoteke, muziku, textualne datoteke, slike, video, .doc, .xls, ppt, single i multypage pdf, itd itd.
Uzasno korisno i ubrzavajuce u radu.
pored toga kombinacijom tipki CMD+Space (ili +space) (... tipka cmd je prva do spacea) pokreces spotlight, koji je ujedno prerazivac datoteka i direktorija i ujedno program launcher (jedan tip kad vec neznas di je sta na macu mozes saznati tako da ime utipkas tu ;) ), spotlight takodjer i racuna bazicnu matematiku. Pretrazuje tvoje mailove, kalendarske evente, library od muzike, kontakte iz adresara ... sve sto imas na fakin disku u SEKUNDI.
evo slika
slika
Ako ti to pak nije dovoljno brzo mozes si skinuti QuickSilver (freeware - open source) koji omogucuje jos brrrdo toga ovog tipa, i nije jedini app koji postoji na ovu foru.
Mac OS X je vjerojatno jedina platforma gdje morate platiti da biste dobili pristojan softver za napredno upravljanje datotekama.
Ne moras ... sta da ti kazem nije evo i dokaz http://www.mucommander.com/ jedan od njih. Path finder jedio po pokretanju pita da ga kupis i ti mu kazes kasnije i radi vec 6 mjeseci tako kod mene - probaj.
I da tko naziva upravitelj datotekama Finder?
:misli: Apple
Isto kao da program za obradu teksta nazoves Writer.
wtf
U Tigeru si mogao prebaciti temu , no leopard to nemoze.
mozes http://unsanity.com/haxies/shapeshifter ... placa se al cuj nije to linux ... al siguran sam da malo proguglam bi nasao neku free verziju.
Osim toga koristeci Terminal i recimo preview (photo editor/browser integriran u OS) mozes sam napravi kako izgleda DOCK i ikone ... a ovaj program je za one koji to sam neznaju.

Kod: Označi sve

cd /System/Lybrary/CoreServices/Dock/Content/Resources

i tu zamjenis .png datoteke svojima i imas custom made dock.
ili skines ovo (free) i napravis to s time.
Mozda to po tebi nije velika stvar ali mene smeta kad nemam izbora.
Da nije mi to bitno ;) tim vise sto je Appleov dizajn ljep ... i neda mi se po tome prckati ... za to imam linux ;) ... pored toga promjetnio sam si dock malo i to je to. MOzes tako i ikone i sve samo treba googlat a tebi to vidim ne ide.
Isto kako leopard ne podrzava maxsimiziranje prozora.
http://www.blazingtools.com/downloads.html#RightZoom zove se right zoom, free je i dodaje tu finkcionalnost ... a sam apple zelenu tipku zove optimize i logika je da se podesi optimalno premasadrzaju a ne maximalno prema ekranu. Rezimo ako gledas interent stranicu poput ove onda ce safari uokviriti wrapper div a ne rasiriti se preko cijelog ekrana, sto imas smisla priznati ces s obzirom da konzumer level kompjuter koji oni rade (iMac) ima 27" i bilo bi zbilja glupo i besmisleno siriti browser preko cijele te povrzine kad bi stranica bila 20% velicine ekrana.
I jos kad imas ruznu i zbunjujucu pozadinu kak ima os x.....
desni click/change background ... onda na mali plusic i stavi si koju god hoces pozadinu :roll:
Dobro,s obzirom na je leopard prvi os x sa virtual desktopom , mozda je maksimizacija prozora ostavljena za Snow Leopard?
razocarat cu te .. nije :D
Rekao sam njima je ideja da taj gumb iptimizira a ne maximizira, mozes ga rastegnut misem kad bas trebas ili instaliraj thirdparty app ko onaj sto sam linkao.
i da ti nabrojim jos stvari po kojima mac os zaostaje za drugima?
Ajde molim te :twisted: rofl
1. Fleksibilnost
Decko ti neznas mac OSX ... zato je "neflexibilan" ... da mi navodis sto se sve "nemoze" jedno dva dana (vjerujem da i za to imas vremena) ja bi stalno dodavao linove kako da to rijesis ...ali necu ... jer sam gadni macovac i ocu da mi platis za to :evil:
2. Open source
Unix je ... daaa
http://www.opengroup.org/platform/unix_ ... l&gnid=548
baziran na darwin kernelu koje open ...
Tako da je recimo terminal prosiriv gotovo svim unix programima koji se izvrsavaju u terminalu ... i mnogim GNU/Linux programima.
slika
ovo se zove AppleScript i time radis skripte kojima prosirujes mogucnosti svog apple kompa ... ali za tebe to ne postoji jelda :D
Postoji i Scripting For Dummies program koji dolazi sa OSX ... pa se okusaj i tamo zove se Automator koji u biti GUI za AppleScript
slika
U prvom stupcu pises koji program pozivas ... u drugom koju radnju u trecem slazes niz pojedinih koraka koji rade u cijelom tom procesu. Ovo je recimo Unix logika implementirana u GUI ... "kombinacijom" malih programcica dobijes negranicenu fleksibilnost i kompleksnost u njihovim kombinacijama.
Naravno applescript se moze izvrsavati i u terminalu ... for free kao i Automator.
Recimo jedan rename multiple files bi napravio tako da pozoves glupi finder, pa onda get files pa ondafinder pa rename files pa si malo klikas po opcijama (deteljima) i to si sejvas u desni klik findera ;)
Ili recimo resize + convert images to format akcija:
finder/get files/preview/resize images/preview change to .superformat i save as finder plugin ;)
ili ovo nisu flexibilnosti :?
3. Command line
Rekao sam .. unix ... radi kao ... unix ruga_se
4.Hardverski zahtjevi
Pogledaj si malo koje Snow Leopard koje zahtjeve ima ... pogledaj. Ako ti je to previse evo ti MacSecrets site pa si umanji i te zahtjeve http://secrets.blacktree.com/ :)
5. Sigurnost
Unix ... permissioni, enkripcija, firewall ... koji si ti propust nasao daj molim te ga otkrij (nije da je to nemoguce kao i na svakom kompu al bas me zanima koji si propust TI nasao)
6. Troskovi
Jesu nesto skuplji, al meni se isplati ... uostalom ... ti si ga kupio ...wtf?
Ako gledas da je OS i dosta programa koje s njim dobijes free (sto nije slucaj sa win - a razumijemo razliku izmedju vlasnickog i free software jelda ?) onda i nije bas.
I ima jos jedna stavka ... ja sam kupio bio MacBook bijeli, platio ga nekih 6500 kn na firmu dakle samo kad su mi vratili porez toliko me i dosao. I nedavno sam ga prodao, nakon 2 godine koristenja, za 4500kn ... kupio sam i HP laptop za 6200kn i nakon dve godine sam ga prodao za 2200kn ?!?! Pa sad ti racunaj.
7. Dostupnost softwarea
Decko ti neznas googlat.
8. Retard * pokušal sa za ovo nači neku drugu rijec ali nemogu.jer je retard.
Jedina stvar koji je apple ucinuo dobro sa os x je lakoca koristenja.klikni tu,klikni ovo,..i sve je jednostavno za bilo koga.Ali vecinu ljudi ta retardiranost smeta.
Linux ti daje desktop iskustvo na svim razinama.Os x ne.Kad si macu,os x ima kontrolu,kad si linux masini,ti imas kontrolu.
Decko nigdje TI kontrolu nemas.

Probaj bar 3 godine svaki dan raditi na tome,tome kaj vec da je.
Decko ja sam 12. 2004. godine prvi put sjeo za komp. Xp je bio gore. 1.2005. sam u USA na sudentskoj razmjeni na grafickom odsjeku (glupi umjetnik sta ces) skjeo za Mac i nisam znao da je to nest drugo.
Bilo je malo cudno, al sve mi je tad bilo na kompovima cudno.
Kad sam se vratio u HR, patio sam se doma na XP, na faxu sam radio na MacPro strojevima ili G4 towerima, multimediju. Doma dodjem i popravljam XP. Onda sam prodao neke slike i kupio iMac 2006. Pa ga mjenjao za macbook pro 15", pa kupila i cura macbook pa ga prodala i kupila nedavno novi.
Vrtim i debian na HP lapropu i mislim ga metnut i na MacBook pro kad ulovim vremena.

Dok si ti citao recenzije (vjerojatno u Bug-u rofl ) ja na macovima radim.
Trebali su ostaviti netaknut darwin bsd.Ovako su sve sjebali.
whatever
i da,Dalibor je upravu.Os x je najvece sranje koje je zadesilo svjet operativnih sistema.
Dalibora sam i pitao ... a ne tebe ... jer mi njegov stav nesto i znaci.

I sad:
Ispricavam se svima na forumu na dugackom postu, na odgovaranju na trolove ... itd ... samo mi se neda da netko siri dezinformacije na forumu i tako bezveze ljudima uvaljuje neistine. Sad cu prestati.
Mac je Unix ... (usminkani) i mrzim njihov marketing ... ali unix je i time jako blizak Linuxu ... sa nedostatcima koje imaju zatvoreni sitemi u odnosu na otvorene i prednostima koje imaju takodjer (moze se vrtiti mainstreem software poput Adobe paketa).
Hvala na razumjevanju svuima nazocnima
:?
Debian 10, Windows 10, MacOS
Lutherus

Post Postao/la Lutherus »

Nerado se uplićem u raspravu,tim više jer sam nov ovdije , ali moram priznati da mi cijeli taj post oko mac-a smrdi na trol.eto , zapela mi tema za oko jer razmisljam kupiti jedan macbookproo 15" ili 17" , ovisno kako bude novaca pa si uzeo malo vremena i čitao ovaj topic i moram reč sljedeče.

Dragi Amon ili kako se vec nazivas , ti si troler.ako ti je do trolanja , srdacno te molim da napustis ovaj forum.
Dečki potukli sve šta si kazao ali jos imaš muda suprotstaviti se a nemas nikakve argumente već samo loše formulirane izraze koje si valjda pokupio sa nekog bloga.Moram priznati da mi većina tvojih riječi poznata i da mislim da sam već negdije na nekome forumu pročitao isto.Ako kopiraš tuđe postove ili blogove sram te bilo.

Zar se nemože trolove banati sa foruma?

Ispričavam se svima na upadu u raspravu i podužem postu.
The Acacia Strain

Post Postao/la The Acacia Strain »

Amon je napisao/la:da jesam.puno duze nego mnogi na ovome forumu.znam da i linux da i linux to radi ali ovdje nabrajam mane os xa .ima i linux svoje mane.svaki operadivni sistem ih ima.nepostoji savrsen operativni sistem.
don't think so!
ako i jesi, taj proces učenja nije toliko vidljiv.
a bome i možeš od ecvisa puno naučit u jednom postu samo :)
DebianResources
DebianHandbook
devil je napisao/la:nije neka tamo kanta pametnija od nas tu.
dalibor.klobucaric
Kontakt:

Post Postao/la dalibor.klobucaric »

slažem se..
al svejedno mek.. a jok.. never ever again..

(al bum priznal da imam ajfona... al sam ga za 100 kuna dobil.. zato ga i imam..)
Because Open Source Matters
--
Sites - Under construction
Odgovori