Arch Linux

Diskusije usko vezane uz Arch Linux i srodne distribucije.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
Tux Slave
Spol: M
Kontakt:

Arch Linux

Post Postao/la Tux Slave »

Arch Linux! :)

Jedna relativno nova distribucija. Velike stabilnosti bez verzioniranja. Postoje samo veliki updatejti koji bi se mogli nazvati nova verzija, ali nisu. Dolazi bez grafickog sucelja i instalacijski CD je velik svega 150 mb. Nije radjena za pocetnike. Trazi veliko znanje GNU/Linux sustava, a veliki je naglasak na izvrsnom poznavanju *.conf fileova jer ih prilikom instalacije morate sami podesiti. Koristi svoj package manager pod imenom pacman - radjen samo za konzolu. Izrada vlastitog paketa je veoma lagana i trazi znanje prepisivanja(:') istina). *.deb odnosno *.rpm paketi su(moram reci) teski za izraditi naspram izrade pacman paketa. KDE je medju najbrzim na svijetu. Naravno file-system je ext3 ili KillerFS(ReiserFS :')).

Preporucam svima koji misle da znaju Linux sistem da se uhvate posla i instaliraju ovaj predivan sustav. Naravno tu su i preporuke svima koji zele dublje uci u sam GNU/Linux sustav.

Pisem ovo da bih "natjerao" korisnike koji su vec neko vrijeme u Linux sustavu da se nauce kako sam GNU/Linux sustav funkcionira, kako se radi s konzolom, kompajliranje kernela(univerzalan nacin(make, make modules_install, make install)) - naravno kompajliranje nije potrebno, ali daje veliki uvid kako sam kernel radi(preporucam da se nekoristi stari config file od kernela - znam biti ce jedno desetak puta kernel panic, ali ljudi, tako sam ja radio). Zatim postavljanje GUI-ja daje veliki uvid kako sam X server radi, podesavanje xorg.conf rucno bez automatizacije. npr, nakon sto sam rucno instalirao KDE onda sam skuzio kako KDEovi moduli rade i na koji princip "razgovaraju" jedan s drugim.

Eeee, nadam se da ce ovo imati utjecaja za intermediate korisnike te da ce netko ipak poslje ovoga htjeti nauciti kako im sustav radi.
iv@n
Site Admin
Kontakt:

Re: Arch Linux

Post Postao/la iv@n »

Tux Slave je napisao/la:KillerFS(ReiserFS :'))
LOL, neslana šala :D Arch možda i probam, sad si me zainteresirao, priznajem. Inače čuo sam jedino da je jaaako brz... A čak mislim da imam i instalacijski CD negdje.
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Odlična preporuka - svaka čast! To mi je na meniju - kad - tad. I da ne radim i da nemam obitelj sigurno bih ga već vrtio na kanti i debelo čačkao po njemu... ;)
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Evo, digao Arch na VBoxu na poslu. Radi besprijekorno. Brz je ko pas! :) GNOME je gore i sve štima. Probao OOo 3.0 betu, digne se za par sekundi...ma milina. Sve si lijepo sam poštelaš, a o rc.conf-u nemam riječi zamjerke. Sve bitno u jednoj config skripti i daemoni i moduli...imam osjećaj da će to zaživjeti kod mene doma...

A ako nas bude i više, možda dobije i svoj podforum.

Zahvaljume dečkima koji su me "navukli"... :D
centar137

Post Postao/la centar137 »

Jel Arch nesto izmedju Slacka i Gentooa? Jel koristi BSD rc.conf umjesto SysV init-a?
I mene nesto mami da instaliram Gentoo kad sam sjebo postojeci Debian. FreeBSDom sam zavodoljan i volim portse, ali mi ne radi PCMCIA TV kartica nit WLAN (cini se kao neki bug u 7.0R).
Ovih dana ja sam bolestan od ljudi
Nemoj me dirat, sutra me probudi
Peticija za flash za FreeBSD
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

centar137 je napisao/la:Jel Arch nesto izmedju Slacka i Gentooa? Jel koristi BSD rc.conf umjesto SysV init-a?
I mene nesto mami da instaliram Gentoo kad sam sjebo postojeci Debian. FreeBSDom sam zavodoljan i volim portse, ali mi ne radi PCMCIA TV kartica nit WLAN (cini se kao neki bug u 7.0R).
Prvi odgovor - moguće... mislim da bi se moglo tako nešto reći....

Drugo, da - koristi rc.conf like BSD (prilično lijepo zamišljeno! To mi se posebno dopada)
Gentoo me uopće ne privlači jer mi se stvarno ne da kompajlirati hrpe toga....

Ali Arch....da da...sam si složiš sustav kakav želiš i radi brzo...i dosta se nauči...iako sam i sam na običnom Ubuntuu dosta toga naučio na konzoli, pa mi ovo nije bilo odveć strano...
Sokac
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Sokac »

Ja bih volio probati, al nažalost nemam lijepe uvjete. VBox mi se nikako ne sviđa, nije baš realan. Notebook mi ima malih hardwerskih grešaka (clock impuls ne valja, hard disk nije u najbolje stanju) pa ni to nije realno. Svoj komp ne diram, jer mi je sad odličan :)

Sestra se osilila, neda više da prčkam po njenom PCu (a na netu je preko wirelessa pa mi se niti to ne sviđa - previše komplikacija da ga spojim na net).
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

E, a pazite ovo na što danas naletih.

Kako trenutno istražujem rad RAID polja i sve moguće frke koje se mogu desiti simuliram u VBoxu (rikavanje diska, metanje novog, ponovno sređivanje RAID-a, pa reassembly RAID-a ako rikne OS itd, itd. Sve to se radi preko mdadm komande u konzoli u npr Ubuntuu).
E sada, ako rikne hard i Ubuntu se dignem a na RAID polju imate kompletan /home, eto problema. Sistem ne želi mountati nesređeno RAID polje (npr. rikne disk), nego sve moraš ručno. Nije problem, ali je nepotrebno. (Ovo se može rješiti prmjenom određenog parametra u udev skripti, ali zašto?? )

Sve izsimuliram u Arch-u i sve radi besprijekorno (U Ubuntu mdadm treba posebno doinstalirati, a ovdje je sve već sređeno)

Dalje, mdadm ima svoju skriptu koja se nalazi u /etc/mdadm.conf. U Ubuntu je to bez veze u /etc/mdadm/mdadm.conf i naravno nekako je overridano preko udev skripti nebili to ne radilo...opet bez veze.

Arch po defaultu podigne nesređeno RAID polje koje se onda lakše sredi ili se podaci prebace na nešto drugo dok se disk ne zamjeni (iako se i dalje može snimati i raditi, ali onda podaci više nisu sigurni)

Sve u svemu Arch ima prilično čista i britka rješenja bez nepotrebnog kompliciranja...
U Archu pod GNONE lijepo mounta RAID disk kao Software RAID, u Ubuntu ništ ne mounta ,nego montirani disk i dalje zove folderom, iako po kapacitetu FS-u i podacima sve štima...
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Pitanje, da li je u Arch-u hot unplugging USB stickova riješen kao i u ostalim distrama (sa flush kerel opcijom) ili ga je potrebno ručno unmountati prije vađenja iz kante?
karibo

Post Postao/la karibo »

Svaka čast na temi. Mislim da ne bi bilo loše pogledati i ovaj link:

http://new.linux.hr/slackware/arch/index.html

Siguran sam da bi Arch trebao imati svoje mjesto "pod suncem" na dijelu formua Distribucije.
Moja iskustva
- instalacija nije komplikovana do te mjere da bi je se trebalo plašiti;
- prije instalacije upoznati cfdisk program (ako se planira ručno podešavati hdd)
- ako je dual boot sa windowsom obavezno raditi ručno podešavanje particija (bez automatizma)
- oduševljenje modularnim principom KDE-a (s GNOME-om nisam imao iskustva pod Arch-om) sve što vam je nepotrebno može se izbaciti i sve što vam je potrebno može se ubaciti. Tu je i KDE 4.1 koji je proradio na mojoj mašini "iz prve"
- Arch je nevjerovatno brz pri svemu, ipak, ako ko želi očuvati tu nevjerovatnu brzinu neka instalira Lxde GUI nakon instalacije Xorg servera.
- vlasnici nvidia (a chini mi se i ATI) kartica neće morati instalirati drivere niti prekompajlirati kernel module jednostavno

Kod: Označi sve

pacman -S nvidia
- priznajem da je Debian moja omiljena distribucija (ipak, da se ne lažemo, Debian = Tradicija), Arch je puno puno puno brži i nekako sav lahorast kao duh koji je udahnut u mašinu i dao joj jednu sasvim novu dimenziju

Eto, da ne tupim dalje.... Pokušajte i uvjeren sam da će vam se dopasti.
Odgovori