Pozdrav svim Linuxašima

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
shizma

Pozdrav svim Linuxašima

Post Postao/la shizma »

Evo upravo sam se prijavio na ovaj forum nakon što sam postao korisnik Linuxa pa vas pozdravljam (na prvi pogled, samo na ovom forumu, vidim da je dosta ljudi u Linux svijetu).
Nedavno sam kupio novi Toshibin laptop (http://www.ve-mil.hr/opis.aspx?prikaziT ... ra=5530153) sa instaliranom Vistom. Nakon par sati prčkanja po Visti fino sam se odlučio vratiti na XP (mislim da ovo sve govori o mom dojmu o Visti). Bilo je problema tokom instalacije oko prepoznavanja SATA diska, no driveri i nLite su to lako riješili (budući da u nove laptope ne stavljaju floppy baš :) ).
I tako surfajući, nabasao sam na neki članak o Linuxu, pročitao ga i jako se zainteresirao za taj OS. Instalirao sam Ubuntu distribuciju (budući da je on najčešće spominjana). Instalacija je prošla glatko, većina važnijih drivera prepoznata, pa sam krenuo u istraživanje Ubuntu-a. Nakon toga odlučio sam malo eksperimentirati i isprobati druge distribucije (jer ako je Ubuntu ovako dobar kakve li su druge distribucije).
Isprobao sam PCLinuxOS - katastrofa, verzija je iz 2007, sučelje KDE (ili kako se to kaže, puno raznoraznih boja, kao da sam instalirao lošiju verziju Windowsa), budući da je verzija iz 2007 nije mi prepoznata niti instalirana kako spada LAN kartica, kao ni zvuk a o grafici da ni ne pričam, ukratko katastrofa. Bez previše filozofiranja i mučenja oko instaliranja drivera lijepo sam rekao zbogom toj distribuciji
Nakon toga probao sam Fedoru - opet KDE (razlike KDE/GNOME sam tek kasnije surfanjem rastumačio i shvatio da mi se puno više sviđa GNOME). Prepoznao mi je nešto, nešto ne a kad sam ubacio cd sa mp3 glazbom, player me lijepo preusmjerio na mjesto gdje mogu kupiti codece za toliko i toliko dolara a nakon toga ja sam rekao doviđenja Fedora. :)
Onda sam probao Mandrivu (da ne duljim, moj drugi izbor, odmah nakon Ubuntua) a na kraju isprobah i OpenSUSE. Dobra distribucija, između ostalog, pomogla mi da shvatim da je dosta testiranja :) i da instaliram najjednostavniju i najfunkcionalniju distribuciju, onu prvu koja me i uvela u Linux - Ubuntu (budući da sam apsolutni Linux početnik).

E sad. Imam par pitanja za vas koji ste duže u svemu ovome.
Grafika - s obzirom da mi je sustav sam ponudio "restricted drivere" za grafičku karticu (ATI RADEON Mobillity 2600HD) zanima me dali je to to ili mi preporučujete da instaliram drajvere sa ATI službene stranice koji su u .run ekstenziji.
Zvuk - prepoznat je bez problema no čini se da je slabiji nego u Windowsima pa me zanima dali nekako mogu "pojačati" zvuk (driveri ili slično) jer dosta je slab, pogotovo kad se gleda video (DVD) iako ga pojačam do kraja.
Bluetooth - prepoznat, no budući da koristim bluetooth miš moram ga spojiti svaki put kad se logiram (hidd --search). Zanima me dali netko zna kako konfigurirati da ga sustav prepoznaje automatski pri podizanju (još to nisam uspio riješiti).
Kamera - nakon traženja i surfanja konačno sam ju uspio dovesti u funkciju uz instaliranje codeca (kamera je Chicony, USB)
Mreža - sustav se automatski pobrinuo za konekciju, budući da mi je ruter namješten u routing mode oko toga nije bilo problema. Zanima me na koji način manualno postaviti konekciju ili ostaviti ovako ali otvoriti port za Transmission. Pa ako netko zna, molim pomoć. Bežična mreža je isto prepoznata, no budući da to ne mislim koristiti u dogledno vrijeme, nisam se upuštao u istraživanje.
USB portovi mi rade bez problema.
Mogu li i kako instalirati fontove koji su slični Windowsima (ili koje koristi Firefox u Windowsima) jer mi je rezolucija velika (1440x900) pa mi slova na nekim stranicama dosta nespretno i nečitko izgledaju?
Za kraj, zanima me kako postaviti Hibernate opciju jer izgleda da ne radi (javlja mi neku grešku a sistem se resetira - možda je to do n ekih programa u pozadini koji onemogućuju Hibernate opciju). Dali mi za ovaj hibernate trebaju oni gore spomenuti ATI driveri ili postoji neki drugi način za konfiguriranje?

Ispričavam se na podužem postu:) ali eto, tu sam spojio pozdrav sa stvarima koje me zanimaju kao početnika u Ubuntu-u.
Pišem ovo sa Ubuntua i prčkajući po njemu sve više mi se sviđa. Pretpostavljam da ću se totalno prebaciti na ovaj sustav ali za sada sam još uvijek na dual-boot dok se malo ne upoznam sa Linuxom.

Još jednom, pozdrav svim Linuxašima a onima koji još nisu isprobali Linux svakako savjetujem da probaju (po mom amaterskom mišljenju i s obzirom na gore spomenuta testiranja, preporučujem da počnu sa Ubuntu-om).
Grof
Site Admin

Re: Pozdrav svim Linuxašima

Post Postao/la Grof »

Evo upravo sam se prijavio na ovaj forum nakon što sam postao korisnik Linuxa pa vas pozdravljam (na prvi pogled, samo na ovom forumu, vidim da je dosta ljudi u Linux svijetu).
Pozdrav i tebi i po postu koji si napisao (koncizno i pregledno) imam neki osjećaj da ćeš i ostati sa nama i sa Linuxom :)
Grafika - s obzirom da mi je sustav sam ponudio "restricted drivere" za grafičku karticu (ATI RADEON Mobillity 2600HD) zanima me dali je to to ili mi preporučujete da instaliram drajvere sa ATI službene stranice koji su u .run ekstenziji.
Svakako bi ti preporučio restricted drivere jer ti jedino tako sistem može ostati up-to-date automatski. Naime, ako dođe do nove verzije kernela koju ubuntu zajednica šalje preko svojih repozitorija onda sa njime dođu i novi zatvoreni moduli (driveri na Linuxu su moduli, zatvoreni su zato jer proizvođač ne izdaje source code za njih nego ih sam piše za Linux OS) za ATI i ostale kartice i sve šljaka. Ako sam instaliraš ATI drivere preko .run datoteke onda u slučaju novog kernela moraš napraviti deinstalaciju ATI modula i ponovni install (rekompajliranje) preko .run datoteke jer ti grafika inače neće raditi...
Zvuk - prepoznat je bez problema no čini se da je slabiji nego u Windowsima pa me zanima dali nekako mogu "pojačati" zvuk (driveri ili slično) jer dosta je slab, pogotovo kad se gleda video (DVD) iako ga pojačam do kraja.
Pogledaj u Mixeru u trayu možeš li štogod napraviti, eventualno uključiti koji switch sa Boost opcijom na zvučnicima.
Bluetooth - prepoznat, no budući da koristim bluetooth miš moram ga spojiti svaki put kad se logiram (hidd --search). Zanima me dali netko zna kako konfigurirati da ga sustav prepoznaje automatski pri podizanju (još to nisam uspio riješiti).
Tu liniju možeš uredno staviti u skriptu koja se zove rc.local dakle:

Kod: Označi sve

sudo gedit /etc/rc.local
te u nju upiši naredbu koju inače kucaš na terminalu (prije komande exit 0)
Nakon toga će se linija automatski pokretati pri svakom boot-u stroja
Mogu li i kako instalirati fontove koji su slični Windowsima (ili koje koristi Firefox u Windowsima) jer mi je rezolucija velika (1440x900) pa mi slova na nekim stranicama dosta nespretno i nečitko izgledaju?
Naravno! Sve sam detaljno opisao točno ovdje :)
Sa tom razlikom da TTF fontove možeš uredno iskopirati iz windowsovog font direktorija i staviti u ovaj opisani (/usr/share/fonts/truetype/)
Za kraj, zanima me kako postaviti Hibernate opciju jer izgleda da ne radi (javlja mi neku grešku a sistem se resetira - možda je to do n ekih programa u pozadini koji onemogućuju Hibernate opciju). Dali mi za ovaj hibernate trebaju oni gore spomenuti ATI driveri ili postoji neki drugi način za konfiguriranje?
Hibernate (jedino ako ne misliš na Suspend to RAM) vjerojatno ne radi jer nemaš dovoljno veliku SWAP particiju. Naime, pri instalaciju Ubuntua on obično napravi tu particiju veličine cca 256 MB, a da bi Hibernate radio ta particija treba biti velika barem koliko imaš instaliranog RAM-a.
Pretpostavljam da ću se totalno prebaciti na ovaj sustav ali za sada sam još uvijek na dual-boot dok se malo ne upoznam sa Linuxom.
Pametno!
shizma

Post Postao/la shizma »

Ja sam mislio da je to sve oko Linuxa dosta kompliciranije (da praktički moraš biti programer da bi koristio) ali očito je Linux sve popularniji pa ga pojednostavljuju za nas smrtnike :) .
Hvala na savjetima za fontove. To sam uspio riješiti (još samo da ih nekako podebljam, nešto kao cleartype, ali dobro je i ovako).
Bluetooth neće pa neće, opet moram ručno tražit svaki put kad se logiram (pokušao sam sa upisivanjem "sudo hidd --search" a i "hidd --search" tamo gdje si mi rekao ali opet neće. Inače se taj bluetooth zna zblesirati i na windowsima (valjda jer koristi iste frekvencije kao wireless, međutim nebi smjelo dolaziti do konflikta jer sam isključio wireless u postavkama)
Ima dosta preferencija za mixer, pa ću vidjeti dali se tu može što namjestiti.
A što se tiče hibernate, prije instalacije sam oslobodio 20 GB za Ubuntu (unallocated) te kod instaslacije odabrao "guided - na slijedećem oslobođenom prostoru" ili tako nešto te je tu i instaliran. Swap je napravljen automatski, vidio sam da je nešto više od 900 MB. Imam 3 GB RAM-a. E sad dali trebam povećati swap da se omogućio hibernate? (pod tim mislim da kad zatvorim laptop bude u modu kao i Windows - dakle da kad ponovo otvorim laptop upišem ime i lozinku i odma sam u sustavu, bez da ga ponovno starta ispočetka). Potražiti ću još po forumima, valjda nešto o tome ima.
U svakom slučaju hvala ti za info!
Tux Slave
Spol: M
Kontakt:

Post Postao/la Tux Slave »

Za zvuk pojacaj "PCM" do kraja.
Markec

Post Postao/la Markec »

shizma je napisao/la: Bluetooth neće pa neće, opet moram ručno tražit svaki put kad se logiram (pokušao sam sa upisivanjem "sudo hidd --search" a i "hidd --search" tamo gdje si mi rekao ali opet neće. Inače se taj bluetooth zna zblesirati i na windowsima (valjda jer koristi iste frekvencije kao wireless, međutim nebi smjelo dolaziti do konflikta jer sam isključio wireless u postavkama)
Nebi smelo doći do toga, meni radi sve ok, imam na laptopu Wireless i bluetooth i koristio sam istodobno..

Moguće je, uglavnom pise u priručniku za wlan ruter da bi trebali udaljiti uređaje kao bezicni telefon ili njegovu bazu i mikrovalnu pečnicu jer oni uglavnom mogu ometati tu frekvenciju
Nisam probao sa bluetooth mišem ali imam wireless miš s usb bazom, sve radi ok, samo je bilo pri početku uporabe tesko podesiti frekvenciju, trebalo je stiskati tipku dok ne uhvati željenu frekvenciju i memorira ju.
shizma je napisao/la: Swap je napravljen automatski, vidio sam da je nešto više od 900 MB. Imam 3 GB RAM-a. E sad dali trebam povećati swap da se omogućio hibernate? (pod tim mislim da kad zatvorim laptop bude u modu kao i Windows - dakle da kad ponovo otvorim laptop upišem ime i lozinku i odma sam u sustavu, bez da ga ponovno starta ispočetka). Potražiti ću još po forumima, valjda nešto o tome ima.
U svakom slučaju hvala ti za info!
Minimalno za swap treba 250mb iako preporučuju da povečas za 1gb.

Smijem li pitati koju verziju Ubuntu imaš, nadam se da onaj najnoviji 8.04 Hardy Heron, meni na prethodnim ubuntu nije radio suspend a ni hibernate, a na ovom najnovijem ubuntu pobolsali tu stranu.
shizma

Post Postao/la shizma »

Tux Slave je napisao/la:Za zvuk pojacaj "PCM" do kraja.
Da, sad je bolje. Uopće nisam išao za tim da pročačkam po Mixeru :)
Markec je napisao/la:Nebi smelo doći do toga, meni radi sve ok, imam na laptopu Wireless i bluetooth i koristio sam istodobno..

Moguće je, uglavnom pise u priručniku za wlan ruter da bi trebali udaljiti uređaje kao bezicni telefon ili njegovu bazu i mikrovalnu pečnicu jer oni uglavnom mogu ometati tu frekvenciju
Nisam probao sa bluetooth mišem ali imam wireless miš s usb bazom, sve radi ok, samo je bilo pri početku uporabe tesko podesiti frekvenciju, trebalo je stiskati tipku dok ne uhvati željenu frekvenciju i memorira ju.

Minimalno za swap treba 250mb iako preporučuju da povečas za 1gb.

Smijem li pitati koju verziju Ubuntu imaš, nadam se da onaj najnoviji 8.04 Hardy Heron, meni na prethodnim ubuntu nije radio suspend a ni hibernate, a na ovom najnovijem ubuntu pobolsali tu stranu.
Ma radi i meni samo neće da ga sam skuži nakon restarta, čak i nakon ovih uputa od Grofa.
Imam ovu zadnju verziju, 8.04, s tim da se kernel updateao s 2.6.24-16 na 2.6.24-17 (iako mislim da to nema veze)
A kad odaberem opciju hibernate totalno se zblesira i moram ga resetirati. Koju ti grafičku imaš? Možda je do toga.

EDIT: Uspio sam otvoriti port za Transmission preko svog rutera isto kao na Windowsima. Jedan problem manje :)
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

shizma je napisao/la: Hvala na savjetima za fontove. To sam uspio riješiti (još samo da ih nekako podebljam, nešto kao cleartype, ali dobro je i ovako).
Podesi fontove ovako:
Screenshot-Appearance Preferences.png
(34.85 KiB) Preuzeto 542 puta.
Ove opcije dobiješ preko Menu/System/Preferences/Appereance
Meni je uredno to mjesecima tako podešeno i super mi izgleda sve na ekranu (jedna od rjetkih stvari koja vrijedi sa Windoza jest Tahoma i Arial TTF)
Bluetooth neće pa neće, opet moram ručno tražit svaki put kad se logiram (pokušao sam sa upisivanjem "sudo hidd --search" a i "hidd --search" tamo gdje si mi rekao ali opet neće.
Morao bi raditi ako ubaciš liniju u rc.local file Taj se file pokreće pri startu Linuxa, daj izlistaj sadržaj datoteke ovdje na forumu.
Možeš probati i tako da otvoriš prazan file, u njega upišeš ovu liniju:

Kod: Označi sve

hidd --search
snimiš u direktorij: /home/tvoj_login/.config/autostart/ pod imenom npr. bluetooth.sh i desni gumb, pa Properties pa Permissions i klikni dolje na checkbox Allow Executing file as program tako će se ta skripta startati svaki puta kada se digne PC. (napomena: .config je hidden direktorij jer počinje sa točkom u imenu, imaš u Nautilusu da ti pokaže hidden files)
A što se tiče hibernate, prije instalacije sam oslobodio 20 GB za Ubuntu (unallocated) te kod instaslacije odabrao "guided - na slijedećem oslobođenom prostoru" ili tako nešto te je tu i instaliran. Swap je napravljen automatski, vidio sam da je nešto više od 900 MB. Imam 3 GB RAM-a. E sad dali trebam povećati swap da se omogućio hibernate? (pod tim mislim da kad zatvorim laptop bude u modu kao i Windows - dakle da kad ponovo otvorim laptop upišem ime i lozinku i odma sam u sustavu, bez da ga ponovno starta ispočetka). Potražiti ću još po forumima, valjda nešto o tome ima.
To što ti trebaš nije HIbernate (Hibernate je Suspend to Disk), Tebi treba Sleep (Suspend to RAM). Hibernate na Linuxu nije ništa brži od normalnog boota kante, a S2R (Suspend to RAM) je gotovo trenutan i to treba malo podesiti npr. u Menu/System/Preferences/Poower Managment. pa pogledaj što imaš u opcijama u prozoru. Za otvaranje zatvaranje notebooka traži opciju Close Lid, pa tamo podesi suspend.

Ako baš inzistiraš na hybernateu, onda ti treba swap diska najmanje ko RAM-a. Ako imaš 2 GB RAM-a onda ti SWAP treba biti 2 GB minimalno. No, ponavljam hibernate nije baš neko rješenje po meni na Linuxu.
Markec

Post Postao/la Markec »

shizma je napisao/la:
Ma radi i meni samo neće da ga sam skuži nakon restarta, čak i nakon ovih uputa od Grofa.
Imam ovu zadnju verziju, 8.04, s tim da se kernel updateao s 2.6.24-16 na 2.6.24-17 (iako mislim da to nema veze)
A kad odaberem opciju hibernate totalno se zblesira i moram ga resetirati. Koju ti grafičku imaš? Možda je do toga.
Moja grafa je, Ati mobility radeon x1600 256mb ram.
shizma

Post Postao/la shizma »

slika

Evo tu je ta datoteka ako si na to mislio (bez upisanog hidd --search)

Probao sam i ovo sa bluetooth.sh, ne znam točno što je taj Nautilus ali sam našao skrivenu datoteku tako da sam kliknuo na "View" pa "Show hidden files", no u .Config nije bilo direktorija autostart pa sam ga napravio i u njega stavio novostoreni file bluetooth.sh sa naredbom hidd --search kako si mi rekao i opet neće. Počinjem sumnjati da je nešto do miša :)

Što se tiče problema "hibernate" :) , imam opcije u "when laptop lid is closed":do nothing, blank screen, suspend, hibernate, shutdown. Znači ako želim da mi se odmah vrati logon nakon što otvorim laptop trebao bi odabrati "suspend". To ću sad provjeriti.

Ma kakvi. Stavi ga u suspend (lampica blinka kao u Windowsima ali kad ga otvorim ponovno pojavi se crni ekran (tj. displey uopće nije upaljen)
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Probaj i ovako:
Menu/System/Preferences/Sessions
Kad se otvori prozor pod "Startup programs" stisni Add i dodaj ovo:
Screenshot-Add Startup Program.png
(5.63 KiB) Preuzeto 508 puta.
Možda će onda raditi...
Odgovori